Designere «slår opp» med Tine etter nesten 30 år: - Har ikke lenger behov for våre tjenester

Daglig leder Line Støtvig i Cretalux sier opp kontrakten med Tine et halvt år før den utløper.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Etter 29 års samarbeid avslutter designbyrået Cretalux sitt samarbeid med Tine. 

Kontrakten utløper egentlig i september, men fordi Tine velger å gjøre designjobbene sine internt, har Cretalux nå valgt å avslutte samarbeidet. Det forteller daglig leder og rådgiver i Cretalux, Line Støtvig, til Kampanje. 

- Etter at Tine endret sitt design, til nye designer utviklet av Turner Duckworth i London på produkter som rømme, smør, melk og lignende, velger Tine nå å gjøre videre design inhouse. Derfor har vi heller valgt å frigjøre tiden og ressursene våre til å heller jobbe med andre, sier hun. 

Det var på starten av fjoråret at Tines markedsdiektør Richard Lawrence startet utrullingen av en helt ny pakningsdesign for selskapets produkter. Det skjedde i forbindelse med lanseringen av en helt ny merkevarestrategi.

- Det er ikke noen konflikt her, men de har ikke lenger behov for våre tjenester. Vi synes det er riktig å takke for oss for denne gang, sier Støtvig.

- Svært takknemlige over samarbeidet

Cretalux ble etablert av Støtvig og Bjørn Rybakken i 2015, men de to har altså samarbeidet med Tine siden lanseringen av Litago i 1992.

I tillegg til Litago, har de stått bak navn og visuell identitet for Biola, Piano, IsKaffe, IsTe, Salma, Yt, Gryr, Noisy og Salma, som tidligere var eid av Tine. 

- I de senere årene har vi også jobbet med Tine Melk hvor vi tok tilbake tineblomsten. Vi har også jobbet med Tine økologisk melk, Norvegia, Tines spesialoster, Sunniva og flere merkevarer, sier hun. 

Støtvig sier at de ser tilbake på mange av disse merkevarene med stolthet, og sier at de har skapt en tydelig identitet som lever like godt i dag, som da de så dagens lys. 

- Vi er er svært takknemlig for alle de spennende prosjektene vi har fått jobbe med i alle disse årene, og ikke minst så mange flotte, fine mennesker vi har fått samarbeide med, sier Støtvig. 

Tine: - Ingen dramatikk

Cretalux hadde en omsetning på drøye 16 millioner kroner i 2019 og et resultat før skatt på 3,9 millioner kroner. Tallene for 2020 er ikke offentlige.

- Tar dere nå sikte på å inngå nye samarbeid? 

- Vi har veldig lyst til å fortsette å jobbe i denne kategorien, og tar gjerne i mot nye kunder. Vi jobber allerede med visuell identitet og pakningsdesign knyttet til mat og drikke hos mange store kunder, som Orkla og Rignes. Og nå har plass til flere, sier Støvig.

Frode Fimreite, direktør for Tine-merket, bekrefter «bruddet» overfor Kampanje. 

- Det er ingen dramatikk i dette. Vi har hatt et langt og fruktbart samarbeid med dem fra tidlig nittitall. Nå er det færre eksterne oppgaver fra oss da vi gjør flere internt. Vi vil takke Cretalux for det lange og gode samarbeidet vi har hatt sammen og ønske de lykke til videre, skriver han i en tekstmelding.

Det siste året har Tine tatt flere radikale grep på markedsføringssiden. Blant annet byttet de ut fjøsnissen sin med en digital Tine-nisse, og nå vraker de også tegneserien som har prydet melkepakken rundt påsketider til fordel for en digital løsning.

Les også: Tine dropper tegneseriekrim på melkekartongen i påsken

Designere «slår opp» med Tine etter nesten 30 år: - Har ikke lenger behov for våre tjenester