Clubhouse-omtalen stuper: - Hypen ser ut til å ha avtatt like raskt som den oppstod

Nye tall fra Retriever viser en dalende interesse for appen.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det er snart gått tre måneder siden lydappen Clubhouse ble omtalt i norske medier for første gang. Den 3. januar skrev 730.no artikkelen «Hva er Clubhouse?», som første norske medie. NRK P2s Nyhetsmorgen fulgte opp dagen derpå. Siden den gang er det publisert 420 oppslag i norske medier totalt, viser nye tall fra Retriever.

- I etterkant har en rekke medier hevet seg på og publisert artikler om Clubhouse, sier fungerende analysesjef i Retriever, Ane Kathrine Strand, til Kampanje.

Analysesjefen sier det totalt er 120 ulike medier som står for de 420 oppslagene.

- Det er Medier24 som med hele 31 artikler har omtalt Clubhouse mest. Dernest finner vi Aftenposten med 22 artikler, og videre flere regionaviser som Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Dette inkluderer artikler både på nett og papir, sier Strand.

Hvis en ser på oppslagene uke for uke, ser en et stort oppsving i omtale i uke seks. Fra 14 Clubhouse-oppslag første uken i februar, til 118 oppslag uken etter. Siden har pilen pekt nedover for Clubhouse-interessen i norske medier.

De siste to ukene er det til sammen 31 oppslag totalt som nevner plattformen.

- Hypen rundt medieplattformen eller appen, Clubhouse, ser ut til å ha avtatt like raskt som den oppstod.

Her kan du se antall oppslag fra og med toppunktet i midten av februar frem til midten av mars:

Antall oppslag stuper

  • 118
    Uke 6
  • 97
    Uke 7
  • 93
    Uke 8
  • 24
    Uke 9
  • 27
    Uke 10

- Naturlig oppmerksomhet

Retrievers fungerende analysesjef sier medienes Clubhouse-interesse var naturlig.

- Det er naturlig at det oppstår diskusjoner og oppmerksomhet når nye plattformer eller apper melder sin ankomst, og oppnår en rask bred brukergruppe, sier Strand.

I midten av februar, samtidig som antall oppslag føk i været, pågikk det en diskusjon knyttet til personvern og data Clubhouse-brukerne gir fra seg.

- Jeg skjønner at alle holder på å kjede seg i hjel i korona, og særlig alle som elsker å nettverke, skravle og drikke øl på Stopp pressen, men vi kan ikke kjede oss så mye at vi slutter å bruke hodet, sa Confrere-gründer Ida Aalen til Kampanje i februar.

Les også: Advarer mot Clubhouse: - Vi kan ikke kjede oss så mye at vi slutter å bruke hodet

Strand sier mye av oppmerksomheten knyttet til appen handlet om nettopp personvern.

- Mye av oppmerksomheten rundt Clubhouse har handlet om personvern, åpenhet og demokratiske utfordringer når debatter foregår i et forum som er delvis lukket. Oppblomstring av disse debattene vil nok dukke opp fra tid til annen fremover også, men enn så lenge ser det ut som at hypen har lagt seg, sier Strand.

Jeg har gått fra å bruke Clubhouse litt, til litt mindre, til ekstremt lite. Hans-Petter Nygård-Hansen, sosiale medier-rådgiver

- Kritikken har kanskje slått inn hos mange

Skribent og sosiale medier-rådgiver, Hans-Petter Nygård-Hansen, tok en temperaturmåler på Clubhouse-interessen i Norge tidligere denne måneden. Nygård-Hansen postet en undersøkelse i Facebook-gruppen «Stort og smått om sosiale medier i Norge», med nærmere 28.000 medlemmer, 10. mars.

«Er Clubhouse-hypen over» spurte Hansen og mottok 930 svar. Over 40 prosent svarte at de ikke hadde noen planer om å ta appen i bruk. Én av tre oppga at de var lite aktive på Clubhouse.Nærmere 100 personer venter på at Clubhouse skal bli tilgjengelig på Android, samtidig som kun 36 personer sa de var like aktive. 

- Det ser ut som peaken fra Retriever stemmer overens med svarene jeg fikk i Facebookgruppen, sier Nygård-Hansen da Kampanje spør hva han tenker om oppslags-tallene.

- Av nesten 1000 stemmer, så er det kun 36 som sier «Er du gal, jeg er like aktiv» på spørsmålet om hypen var over, fortsetter han.

- En ting er hypen som sådan. En annen ting er værvarslet, at det blir varmere vær så man er ute. Også har kritikken kanskje slått inn hos mange.

- Mye som tyder på at hypen har gitt seg

Nygård-Hansen forteller at han ikke har sett politikere på Clubhouse etter et Stortinget ble rammet av et IT-angrep i starten av mars.

- Antageligvis ikke relevant i det hele tatt, men det skjedde. Det vi vet er at digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland delte hele kontaktlisten med Clubhouse, hvor deler av infrastrukturen er fra et kinesisk selskap med kontor i San Francisco. Det tok ikke så lang tid etter det før det sluttet å komme Clubhouse-varslinger fra henne og Trine Skei Grande. Jeg har ikke sett noen politikere delta i det hele tatt, og jeg har heller ikke sett Erik Waatland (ansvarlig redaktør i Medier24, red. anm) veldig aktiv, sier Nygård-Hansen.

- Waatland var veldig tydelig på at Clubhouse var det største som hadde skjedd internett siden Facebook. Det er mye som tyder på at hypen har gitt seg, fortsetter sosiale medier-rådgiveren.

- Hvor mye bruker du appen daglig nå?

- Ekstremt lite. Jeg har gått fra å bruke det litt, til litt mindre, til ekstremt lite. Nå skal jeg ikke være utelukkende negativ. Det at jeg bruker det mindre og mindre skyldes jo også at andre bruker det mindre og mindre. Jeg får ikke de diskusjonene som tidligere ga meg verdi. De er ikke like mye til stede, sier Nygård-Hansen.

- Kjenner ingen som bruker appen lenger

- Jeg er sitert på at Clubhouse er det kuleste som har skjedd internett siden Facebook, men jeg har også sagt at Clubhouse kommer til å dø ut like fort som det kom, sier sjefredaktør i Medier24, Erik Waatland, til Kampanje. 

- Bruker du appen mye i dag?

- Jeg kjenner nesten ingen som er på Clubhouse lenger. Jeg har ikke vært der på over en måned, og savner det heller ikke, sier Waatland.

Medier24-redaktøren tror det er flere grunner til at Clubhouse ikke lykkes.

- Clubhouse har ikke skalerbart teknologiapparat og de mangler enormt mye for å klare å hamle opp med de globale gigantene, sier han.

- Det er også utfordringer med personvern, det går tregt og folk får en dårlig opplevelse. De klarte ikke å ta vare på de største profilene med en gang. Det er ingen måte å tjene penger på, og da forsvinner også de store merkevarene, og de store profilene, fortsetter Waatland.

Clubhouse-omtalen stuper: - Hypen ser ut til å ha avtatt like raskt som den oppstod