Bård Idås, seniorrådgiver i Meyerhaugen, sier det er en tøff beskjed å få at en er permittert, men at man bør bidra andre steder når skuffelsen har lagt seg.
- Det er tøft å bli permittert. Når skuffelsen har lagt seg, bør du tenke over at krisen er en anledning til å lære noe nytt. Som permittert har man faktisk plikt til å søke annet arbeid, og du er midlertidig fristilt fra arbeidsplikt. Så benytt nettverket ditt, ta initiativ og hør om du kan bidra andre steder, sier Idås til Kampanje.
Det er også en mulighet for å komme ut av krisen etter å ha bidratt i fellesdugnaden, sier Meyerhaugen-rådgiveren.
- Jobber du med media, kundekontakt eller kommunikasjon, så er det flere selskaper som har behov for din kompetanse nå. Og kanskje du kan komme ut av krisen hvor du både lærer noe nytt og samtidig gir et samfunnsbidrag i en krevende tid? Om du er åpen for å gjøre noe helt annet og vil delta i dugnaden, har feks helsevesenet behov for ufaglærte, sier Idås.
- Tror du det vil bli mange jobbytter når krisen er over?
- Det kommer an på hvor langvarig krisen blir, om krisen vil påvirke forretningsmodellene, og risikoen for at noen jobber rett og slett blir borte. Vi har den høyeste arbeidsledigheten på 75 år, og jeg tror det kan skje store endringer. Vi ser at det er stor bevegelighet i jobbmarkedet nå. Helt konkret: mange som er permittert uten lønn, leter etter andre jobber. Det er en risiko mange av disse vil benytte seg av muligheten til å si opp stillingen sin med kun 14 dagers oppsigelsesfrist, som man har som permittert uten lønn, sier Idås.