TV 2-sjef Olav Sandnes: - Jeg er som alle andre selvfølgelig bekymret

TV-kanalen leverer sterke tall for fjoråret, men toppsjefen har hodet et annet sted.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det var ingen god dag TV 2-sjef Olav Sandnes og Egmont-konsernet hadde valgt seg for å legge frem regnskapstallene for 2019. Tallene viste både økt overskudd og en omsetning som for første gang passerte fem milliarder, men det er ikke fjorårstallene som opptar TV 2-sjefen.

- Akkurat nå er vi ekstremt fokuserte på oppgavene vi må løse på kort sikt, sier Olav Sandnes til Kampanje.

- Er det en bekymret TV 2-sjef vi snakker med i dag?

- Jeg er som alle andre selvfølgelig bekymret, men jeg er først og fremst bekymret for hele samfunnsutviklingen. Samtidig er jeg trygg på at TV 2 skal levere på samfunnsoppdraget sitt de neste ukene og månedene, sier Sandnes.

Les også: TV 2 med økt overskudd og ny rekordomsetning

TV 2 er som alle andre samfunnsinstitusjoner og private næringslivsaktører rammet av spredningen og tiltakene som nå er satt i gang av regjering og helsemyndighet, for å begrense smitten av koronaviruset.

- Er det folk på kontoret i TV 2 i dag?

- Ja, selv om mange sitter hjemme er det også folk på kontoret. TV 2 har et viktig samfunnsoppdrag og vi er ekstremt opptatt av å sikre den norske befolkningen en god dekning av hvordan samfunnet utvikler seg på en tid med betydelig usikkerhet, sier Sandnes.

Også eieren Egmont kunne fredag siklte med sterke tall samme dag som TV 2 la frem sine resultater. 

Les også: Egmont-overskudd på 790 millioner kroner - forventer et krevende 2020 med korona-krisen

Vi vet at vi blir rammet. Det koster oss masse penger å holde kinoene lukket, og vi rammes av nedgangen i reklameomsetning. Steffen Kragh, konsernsjef i Egmont

- Utfordring med kollegaer i karantene

Sandnes sier han ikke er tvil om at året i år blir en prøvelse for hele organisasjonen i TV-kanalen som teller rundt 750 årsverk. Som leder av først Egmont Publishing  og senere TV 2 har TV 2-sjefen rukket å være med på både finanskrise, nedbemanninger og metoo.

-  Det er ikke første gang i historien at TV 2 settes på prøve, men jeg kjenner denne organisasjonen og jeg begynner å kjenne den ganske godt og vet at det er alle menn og kvinner til pumpene. Dette skal vi få vi til selv om det er en utfordring at vi har kollegaer som sitter i karantene, sier Sandnes.

Regjeringens nye tiltak for å begrense smitte innebærer blant annet at alle som har vært i utlandet må gå gjennom to uker karatene, og ifølge TV 2 befinner det seg nå i overkant av 150 ansatte i karantene i mediehuset. All reisevirksomhet mellom Oslo og Bergen er stanset for kanalen med to hovedkontorer og som har lagt bak seg sitt første år med en avtale kommersiell allmennkringkasteravtale i boks.

Kun én TV 2 ansatt har fått påvist koronasmitte, men Sandnes sier «det ikke er sannsynlig at vedkommende har smittet andre i TV 2».  

- Kaller du hjem TV 2-ansatte som er i utlandet?

- Nei, de blir værende.

- Blir et krevende år

Hvor utfordringene er størst er ikke godt å si, men i dag kom det tall på utviklingen i reklamemarkedet som viste en nedgang på TV 2 på over 12 prosent – og det før koronaeffektene er kommet inn i tallene. Tall fra Mediebyråforeningen viste at reklamemarkedet i januar og februar krympet med 100 millioner kroner for årets to første måneder sammenlignet med samme tid i fjor.

- Planlegger du for tøffere tider?

- Det er ingen tvil om at 2020 blir et krevende år for TV 2 i likhet med de fleste andre norske virksomheter, men hvordan dette vil påvirke oss er det vanskeligere å si noe om, sier han.

- Hva tenker du om reklamemarkedet fremover?

- Vi har erfaringer fra tidligere og det gjør noe med investeringsviljen på reklame, men det er altfor tidlig å si hvordan det vil slå ut. Det vi så under finanskrisen i 2008 og 2009, det var et reklamemarked som stoppet opp, uten at konsumet endret seg noe særlig. Men det er ingen tvil om at det er en ekstrem situasjon.

Da finanskrisen herjet forsvant det ut av markedet én milliard kroner, om en legger mediebyråtallene til grunn. Markedet ramlet fra ni til åtte milliarder kroner og det ble kutt og nedbemanninger i alle de store mediehusene.

- Merker dere noe allerede?

- Ja, og innenfor reise spesielt. De har naturlig nok redusert trykket, sier Sandnes.

Permitteringer og tomme tribuner

Kampanje har de siste dagene omtalt utfordringene i den norske TV-produksjonsbransjen der TV-studioene tømmes for publikum og hele produksjonsinnspillinger står i fare for å bli utsatt og avlyst. Fredag var det krisemøter i TV-produksjonsbransjen og leder av Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, kunne fortelle Kampanje at «mange av medlemmene nå sender ut permitteringsvarsler».

- Blir det vanskeligere å produsere TV med alle de nye tiltakene?

- Vi er i en tidlig fase fortsatt der myndighetenes nye retningslinjer kom i går, men så langt tror vi at vi skal klare å opprettholde sendingene til TV 2, så er det selvfølgelig mange hindre vi må overkomme i den nærmeste tiden, sier Sandnes.

Flere produksjoner på både TV 2 og TVNorge er også utsatt på ubestemt tid kunne Kampanje fredag fortelle. Samtidig utsettes også flere av de store idrettsbegivenhetene som er så viktige for kanaler som TV 2, Discovery og Nent-gruppen.

Les også: TV-produksjoner rammes av korona-tiltak - har sendt ut permitteringsvarsel

Sumo-rekord

På grunn av den ekstreme situasjonen landet står midt opp i, ønsker ikke Olav T. Sandnes å snakke så mye om året som har vært. Men sier resultatet kanalen nå legger frem «reflekterer at TV 2 vokser». Omsetningen vokste med over en halv milliard kroner til hele fem milliarder og driftsresultatet økte med 30 millioner kroner til hele 420 millioner kroner.

- Samtidig vokser også kostnadene ettersom vi satser på stadig flere områder og flater. Dette gjenspeiles også i tallene, sier Sandnes.

TV 2 kunne i sin resultatmelding i dag fortelle at kanalen 485.000 kunder på sin strømmetjeneste men TV 2-sjefen vil ikke si om han med Sumo har nådd målet om én milliard i omsetning.

- Men vi er veldig fornøyde med utviklingen på Sumo og det var en av de viktigste grunnene til veksten vi hadde i 2019. Mange i TV 2 har gjort en god jobb i 2019, men som vi sier i TV-bransjen så er sendt også glemt. Vi må gjøre en like bra jobb fremover, ikke minst med den situasjonen vi står i nå der usikkerheten er så stor, sier Sandnes.

Overskuddet før skatt endte på 386 millioner kroner i 2019, en oppgang på snaue 30 millioner kroner sammenlignet med 2018.

Egmont-sjefen:

Det danske mediekonserner merker allerede utbruddet av koronaviruset og de mange tiltakene på forretningene. - Når vi ser fremover, så vil det påvirke oss, sier Steffen Kragh i Egmont til Kampanje.

Egmont må stenge kinoer

Også hos eieren av TV 2, danske Egmont, er det en preget konsernsjef som snakker.

- Hvordan rammes Egmont av koronakrisen?

- For det første er det en vanskelig tid for alle hele verden som kommer til å kreve at alle samarbeider. Når vi ser fremover, så vil det påvirke oss. Vi er først og fremst opptatt av våre medarbeideres helse og velbefinnende, og at vi som samfunn og virksomhet kommer oss godt gjennom krisen, sier Steffen Kragh til Kampanje.

Egmont er foruten TV 2 involvert i både magasiner, ukeblader, e-handel og kino.

- I Danmark og Norge har vi stengt våre kinoer, og vi har sendt mange medarbeidere hjem for å jobbe hjemmefra. Vi har også smittede i Egmont, men vi har hatt regler om at de som har vært ute og reist, ikke kommer på kontoret, så vi har unngått spredning, sier Kragh.

Steffen Kragh vil ikke sette et tall på hvor stort tapet vil bli, men han mener Egmont er godt rustet til å komme seg gjennom krisen.

- Vi vet at vi blir rammet. Det koster oss masse penger å holde kinoene lukket, og vi rammes av nedgangen i reklameomsetning. Men ser du på Egmont og vårt resultat i 2019 så hadde vi en veldig sterk cash flow. Vi har igjen blitt gjeldsfri og derfor har vi soliditet til å komme oss gjennom dette.

- Hvordan er stemningen i Egmont nå?

- Den er sånn at alle er opptatt av at vi oppfører oss som en ansvarlig virksomhet, at vi arbeider sammen og at vi hjelper hverandre til å komme oss best mulig gjennom dette, sier konsernsjefen i Egmont og TV 2-eier, Steffen Kragh. 

Her kan du se alle tallene til TV 2 for 2019. Alle tall i MNOK. Økt overskudd og rekordomsetning

TV 2 2019 2018 Endring i %
Omsetning 5.011,0 4.463,0 + 12,2
Driftsresultat 420 390 + 7,7
Resultat før skatt 386 359 + 7,5

TV 2-sjef Olav Sandnes: - Jeg er som alle andre selvfølgelig bekymret