TV 2 vinner mars med nyheter og «koronafri», men nå står utfordringene i kø for TV-kanalene

Slik har koronakrisen endret TV-vanene våre.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenns TV-konsum har økt betraktelig under koronakrisen. Normalt ser den jevne nordmann på TV tre timer hver dag, men de siste to ukene har seingen økt til tre og en halv time, og den ekstra halvtimen går ikke bare til Netflix. For selv om strømme-tv-seingen i snitt har økt med ti minutter under koronakrisen, har lineær-tv-seingen økt med 20 minutter.

TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom er ikke overrasket over at lineær-tv har forsvart posisjonen sin i de ekstraordinære ukene vi har vært gjennom.

- Når det skjer noe ekstraordinært, så vender vi oss mot leirbålet som er skjermen. Informasjonsbehovet er helt enormt.

Økningen på lineær-tv kom umiddelbart etter at regjeringen innførte de strengeste tiltakene Norge har sett i fredstid

- Det var en sterk vekst i TV-seingen på den famøse torsdagen da alle skjønte hvilken vei det bar (12. mars, red. anm). På strømming kom veksten først to dager senere.

Fra uke to til uke ti i 2020 så nordmenn i snitt 149 minutter lineær-TV hver dag. Forrige uke så vi 168 minutter lineær-TV. Tilsvarende tall for strømme-TV har økt fra 32 til 42 minutter hver dag.

TV 2: - Klarer å gjøre begge deler

TV 2 er den store vinneren når vi ser på mars-tallene samlet. Hovedkanalen øker fra en andel på 17,3 prosent i mars i fjor til 18,5 prosent i år. Hele TV 2-gruppen øker til en andel på 26,8 (+ 1,7 prosentpoeng)

- Vi har vært opptatt av å opprettholde TV 2 med et variert tilbud, sånn at vi gir folk litt koronafri. Det ser vi at vi har lykkes med. De store underholdningsprogrammene øker og folk vil bli underholdt, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Samtidig når Nyhetskanalen nye høyder med en andel på 5,1 prosent (+ 2 prosentpoeng). 

- Nyhetskanalen har sin beste måned noen sinne, hvis man tar bort mai 2018 da NRK var i streik, så har aldri Nyhetskanalen hatt større oppslutning. Vi ser at nyhetstørsen er stor, naturlig nok. Samtidig ser vi at folk vil ha pause, og med de to kanalene klarer vi å gjøre begge deler. 

Trygve Rønningen tror TV 2 tjener på å ha en egen kanal for nyheter i denne situasjonen.

- Vi har to kanaler å spille på, slik at vi kan være tydeligere på å drive et TV 2 som du kjenner igjen og drive Nyhetskanalen med døgnkontinuerlig nyhetsservice.

NRK har ikke fått en tilsvarende effekt. NRK1 har en andel på 38,8 prosent i mars (- 0,2 prosentpoeng), mens de tre NRK-kanalene samlet faller til en andel på 46 prosent (- 1,2 prosentpoeng).

- Det er nesten umulig å sammenligne de to månedene. I fjor var det VM i alle vinteridretter, påpeker TV-sjef Arne Helsingen i NRK.

Han understreker at også NRKs kanaler vokser kraftig i bruk, selv om de mister prosentandeler.

Discovery Networks Norge har en samlet andel på 13,2 prosent (- 1,5 prosentpoeng), mens Nordic Entertainment Groups kanaler TV3, Viasat 4 og TV6 har en andel på 6 prosent (+0,2 prosentpoeng).

Seermagnet:

«Kompani Lauritzen» hadde premiere i mars og har blitt en kjempesuksess for TV 2 med et snitt på over én million seere fordelt på lineær-tv og TV 2 Sumo. Programledere er Kristian Ødegaard og Dag Otto Lauritzen. Foto: TV 2

Klarer ikke å selge alle seerne til annonsører

Den økte TV-seingen betyr ikke at koronakrisen gir bonanza for TV-kanalene. Også de rammes av bortfall av annonseinntekter.

- Det er selvfølgelig en utfordring for TV-kanalene. GRP-produksjonen er stor, men de klarer ikke å selge ut varelageret sitt, sier Marianne Massaiu i Mediacom.

Og selv om samfunnet skulle nærme seg en normalsituasjon mot sommeren, fortsetter problemene for TV-kanalene.

- Det blir utfordrende for kanalene fremover, sett i lys av at alle store sportsarrangementer er borte, inkludert fotball-EM.

TV-sjefen utelukker heller ikke at nordmenn flest vil bruke tiden på andre ting når krisen er over.

- Vi vet ikke hvordan sommeren vil forløpe, om vi vil komme oss på ferie til utlandet eller i beste fall på hytta. I forrige uke brukte en gjennomsnittsnordmann cirka 3,5 timer foran skjermen. Det kan hende noen vil ønske seg en liten pause, sier Massaiu.

Les også: Coca-Cola stanser all reklame i Norge

- Alt fremover er usikkert

Trygve Rønningen mener mars har vært en lønnsom måned for TV 2, tross usikkerheten koronakrisen har skapt i annonsemarkedet.

- Når vi gjør opp mars, så har det gått bra for TV 2. Det ser du også på TV-kanalene våre. Annonsørene er på lufta, til dels med nye kreative løsninger på budskap de ønsker å få ut, sier han.

- Så vet vi at alt fremover er usikkert, det gjelder både for TV 2 og for annonsørene, legger han til.

TV 2 rammes både av at Premier League er stanset og av at fotball-EM flyttes fra 2020 til 2021.

- Alt av live-sport er stoppet, og for TV 2 som har en så stor sportsportefølje, har det en betydning, sier Rønningen.

- Foruten live-sport, må dere gjøre andre grep i innholdstilbudet fremover?

- Vi har gjort veldig få endringer. De aller fleste programmer blir levert og skal på lufta som vanlig. Så vet ingen av oss hvordan dette påvirker fremtidig produksjon. Der jobber vår programavdeling hardt for å sikre at det skal være TV-programmer på lufta høsten 2020 og våren 2021. Det er programmer vi gjerne produserer når det er lyst i Norge, og det er nå. Vi prøver å flytte fokus fremover og se hvordan vi kan komme oss ut på den andre siden her en best mulig måte.

- Vil dere klare det uten at seerne merker noen endringer?

- Hvis du spør meg akkurat i dag, så tror jeg det. Men det er det ingen av oss som helt vet.

TV 2 vinner mars med nyheter og «koronafri», men nå står utfordringene i kø for TV-kanalene