NRK iverksetter nye tiltak for å holde programmer på luften: - Vi skal ikke sette liv og helse i spill

«Alle mot 1» nedskaleres og gjestelisten til Else Kåss Furuseth kuttes når NRK gjør alt de kan for å holde hjulene i gang.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I USA har koronakrisen først til full stans for en rekke TV-produksjoner som «Saturday Night Live» og «American Idol». Her hjemme ruller de fleste pågående TV-produksjonene videre. Både NRK og TV 2 har valgt å beholde sine helgeformater på lufta, men uten studiopublikummet som vanligvis bidrar til å løfte stemningen.

- Vi skriver risikovurderinger over en lav sko på alle programmer vi har. Vi tar én uke om gangen, sier fungerende underholdningsredaktør Christina Rezk Resar i NRK til Kampanje.

Denne uken spiller NRK inn både «Nytt på nytt», «Kåss til kvelds» og «Lindmo». NRK skal etter planen også sende «Alle mot 1» direkte på lørdag. Dette programmet produseres av Nordisk Film TV for NRK.

- Nordisk Film TV har gjort en super jobb med å lage en fullverdig underholdningssending uten publikum. Det er ikke det samme, men jeg tror alle som ser på skjønner at også vi som lager underholdning må gjøre nødvendige tiltak for å begrense smittefaren, sier prosjektredaktør Jan Egil Ådland i NRK til Kampanje.

Forrige lørdag fulgte 905.000 med på «Alle mot 1», 261.000 flere enn uken før. Det viser at det er et stort behov for underholdning blant folk, sier Ådland.

- Men vi følger med på hvordan situasjonen endrer seg. Vi skal ikke sette liv og helse i spill for å lage underholdning og setter i verk enda større tiltak for å holde sendingene gående, sier han.

Nå planlegger NRK en nedskalert versjon av «Alle mot 1» med enda færre folk i studio. Det betyr at kjendispanelet, som vanligvis sitter i studio, kan være på videolink og at eksperimentene som gjennomføres krever så få deltakere som mulig.

- Med en nedskalert versjon, vil det være behov for færre i crew. Det kan få en litt talkshow-aktig følelse, sier Ådland.

- Hvor langt unna er dere med å konkludere med at dette ikke går lengre?

- Det er en diskusjon vi har daglig, fordi det er viktig å få frem at vi ikke skal sette liv og helse unødvendig i spill for å lage programmene, samtidig som vi ser hvor utrolig viktig det er at folk har avslappende innhold tilgjengelig i helgen. Vi følger med på oppdateringene fra helsemyndighetene daglig. I dag er det ingenting som er gitt.

Tar grep:

Prosjektredaktør Jan Egil Ådland i NRK forbereder en «Alle mot 1»-sending helt utenom det vanlige.

Kutter i gjestelisten

«Alle mot 1» er ikke det eneste NRK-programmet som nedskaleres for å begrense smittefaren.

- Vi skal ha to gjester i steder for tre på «Kåss til kvelds» og tar alle grep for at det skal være én meter mellom folk og at vi ikke skal overstige grensen på 50 mennesker som er samlet. Så får vi se neste uke om det er andre grep vi kan ta, sier Christina Rezk Resar.

- Fikk dere noen tilbakemeldinger fra folk forrige helg?

- «Kåss til kvelds» ble spilt inn før de nye rådene kom, så der fikk vi noen tilbakemeldinger (på at folk satt tett, red. anm). Men vi la på en tekst om at det ble spilt inn før begrensingene kom. Vi har en frisk redaksjon, understreker hun.

Denne uken blir det romsligere i sofaen til Else Kåss Furuseth.

- Gjestene kommer til å ha mer luft mellom seg, og det kan hende noen programmer blir litt kortere, sånn som på «Kåss til kvelds» som har noen gjester mindre. Jeg tror vi har stor forståelse for at vi gjør så godt vi kan.

NRK passer også på å hente inn gjestene bakveien, sånn at de ikke går inn via nyhetshuset som før.

Tror det er behov:

Christina Rezk Resar gjør det hun kan for å holde gullrekka på lufta og tror folk har behov for noe å le av. Foto: NRK

- Det var jo kjemperart

Underholdningsredaktøren tror det er et behov hos folk for å koble av innimellom. Det mener hun også seertallene viser.

- Det er hyggelig å kunne bidra med noe annet enn nyheter.

Les også: Nordmenn flokker til TV-skjermen i koronakrisen - NRK setter årsrekord

Forrige ukes «Nytt på nytt» var den første som ble spilt inn uten publikum, og dermed også uten latter, foruten den paneldeltakerne kunne bidra med.

- Det var jo kjemperart, sier Rezk Resar.

- Mange lurte veldig på hvordan det skulle bli. Jeg tror folk har behov for å le litt av dette, sier hun.

NRK gjør ingen endringer på ukens «Nytt på nytt»-sending.

- Vil dere legge på latter?

- Nei, vi gjør ikke det.

NRK iverksetter nye tiltak for å holde programmer på luften: - Vi skal ikke sette liv og helse i spill