Nordisk TV-trøbbel for Discovery – har mistet tilgang på 2,5 millioner husholdninger

- For noen år siden ville dette kanskje vært en krise, sier TV-giganten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært noen hektiske døgn for TVNorge-eier Discovery de siste dagene og TV-dramaet mellom TV-konsernet og Telia, som er en gigant både på mobiltelefoni, internett og TV-distribusjon, nådde sitt klimaks tirsdag morgen.

- Kanalene er av nå, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery til Kampanje.  

For dagen i dag startet på verst tenkelig måte for Discoverys kommunikasjonsdirektør. Rett før klokken åtte sendte Telia og Get-eieren ut en pressemelding om at «Discovery hadde brutt forhandlingene med Get om en ny distribusjonsavtale» før Discovery selv fulgte opp med «1 million TV-seere mister TVNorge og 13 andre Discovery-kanaler».

Det betyr at Discovery mister tilgang til rundt en halv million TV-husholdninger i Norge og snaue 800.000 husholdninger i Sverige, i tillegg kommer også en mindre andel kunder i Danmark og Finland. For Discovery forverres situasjonen nå dramatisk ettersom TV-giganten allerede ligger i en langvarig konflikt med Danmarks største kabel-TV-selskap, YouSee som har nærmere 1,2 millioner kunder.

Totalt er dermed Discovery stengt ut fra nærmere 2,5 millioner TV-husholdninger i Norden eller mellom fem og seks millioner TV-seere.

- Er dette en krise for Discovery?

- For noen år siden ville det kanskje vært det. Nå betyr det at vi må sette enda mer fart på Dplay og den digitale satsingen vår. I dagens mediemarked finnes det heldigvis flere valgmuligheter for både seerne og TV-husene, sier Skoland. 

Les også: Brudd mellom Discovery og Telia - en million TV-seere mister TVNorge

Krangler om forhandlingsbrudd

Konflikten mellom Discovery og Telia i Norge er bare den siste i rekken av flere krevende forhandlinger mellom TV-husene og distributørene. Da Discovery sist var i en langvarig konflikt var det med Telenor tilbake i 2017 og den gang endte det opp med et brudd som varte i ti dager. Da TV 2 kranglet med Telenor i 2018 fant partene først en løsning 44 timer på overtid, men flyttet samtidig på de vanskeligste forhandlingspunktene.

- Vi ser at det bli vanskeligere å lage avtaler i dette markedet og vi vet også at Telia står i store konflikter med sin TV4-kanal i Sverige med Com Hem. Vi har valgt ikke å distribuere våre kanaler via Danmarks største distributør, og heller gå direkte til seerne via Dplay, og det er ingen tvil om at det er blitt mer komplisert å finne gode avtaleløsninger. Men vi er fortsatt åpne for å snakke sammen og finne gode og fremtidsrettede avtaler så lenge det gavner begge parter og er bra for TV-seerne, sier Skoland.

Stemningen mellom Telia og Discovery i Norge er i dag på bunnpunktet og de to kommunikasjonstoppene Henning Lunde i Telia og Espen Skoland har brukt dagene til å trekke frem revolverne og avfyrte flere verbale skudd. Tirsdag morgen toppet det seg da Skoland beskyldte Telia og Lunde for å lyve etter at de i sin pressemelding mente at det var Discovery som brøt forhandlingene.

- Det er direkte løgn. Vi sendte Telia et tilbud i natt om å forlenge fristen frem til midnatt i dag. Telia valgte å sende ut en pressemelding klokka åtte. Å hevde at vi bryter forhandlingene er mildt sagt overraskende, sier Espen Skoland til Kampanje.

Telias kommunikasjonsdirektør Henning Lunde står på at det var Discovery som brøt forhandlingene.

- De kommer tilbake til oss med et tilbud om en avtale ved tretiden natt til i dag. Men de kommer med nye tilleggspunkter og momenter som ikke har vært diskutert og går tilbake på det man har blitt enige om tidligere. Vi gir rask og klar beskjed om at vi oppfatter dette som et brudd på forhandlingene, sier Lunde.

Skoland på sin side mener et intervju gjort med Telias pressesjef i Sverige av Telias egens TV-kanal TV4, beviser at det var telegiganten som terminerte forhandlingene.

- Telia og Get virker ikke å være helt koordinerte. Telia bekrefter nemlig dette i et intervju på TV4 i Sverige. Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at en stor og seriøs aktør som Get kommer med fullstendig villedende og uriktige påstander som dette, sier Skoland.

I intervjuet svarer pressesjefen Irene Krohn følgende på følgende spørsmål fra TV4-reporteren vedrørende Discoverys pressemelding hvor det blant annet står at «Discovery tilbudte Telia å forlenge avtalen med ytterligere et døgn så seerne ikke skulle bli skadelidende, men at Telia sa nei». «Hva sier du til det?», vil nyhetsankeret vite.

- Ja, det stemmer. Vi forlenget til klokken åtte denne morgenen, men da kjente vi at vi fortsatt stod så langt fra hverandre. Vi vil ha en langsiktig løsning på plass som kan komme våre kunder til nyttte, sier Krohn til TV4.

Lunde i Telia Norge har følgende forklaring på hva som skjedde den dramatiske natten.

- Vi har lenge skjønt at partene stod langt fra hverandre og da ga vi i forrige uke et tilbud om en kortsiktig avtale slik at vi kunne bruke dette året på å forhandle en mer langsiktig avtale, men slippe at skjermene blir svarte. Dette ble mer eller mindre ignorert i forrige uke, forklarer Lunde.

- Ikke en løsning vi har ønsket

Klokka tre natt til tirsdag kom altså Discovery med et nytt tilbud om en avtale med mulighet til et døgns forlengelse av forhandlingsfristen. Men for Telia var altså det avtaleforslaget «uakseptabelt». Lunde sier Telia-ledelsen ga Discovery beskjed om dette, og at det således ikke burde ha kommet som noen overraskelse på den nordiske Discovery-ledelsen med Tine Austvoll Jensen som er samlet med sine kollegaer i Sverige tirsdag morgen.

- Er det en fare for at Get kommer til å miste kunder på grunn av dette?

- Det jeg vil si til alle våre kunder er at vi beklager dette sterkt. Dette er ikke en løsning vi har ønsket, men vi kan ikke tillate at rettighetshavere forsøker å sende en regning på flere titalls millioner til kundene våre for innhold de ikke er interessert i. Dette er ikke snakk om en kroneis eller to som Discovery hevder. Men vi er positive til å finne en løsning og døren er åpen og vi håper at Discovery blir med oss på å forhandle frem en løsninger, sier Lunde.

Lunde sier Telia vil forsøke å kompensere skadelidende kunder med å tilby dem 25 ekstra poeng til bruk i TV-pakkene.

- Alle standardpakker er utrustet med 50 poeng og nå får alle kunder 25 ekstra poeng som kan brukes på å shoppe andre kanaler og strømmetjenester. Vi vet dette ikke kompenserer fullt ut, men vi håper det hjelper litt, sier han.

Beskyldningene og anklagene hagler mellom de to TV-selskapene, som ikke bare er store på det norske markedet, men også er store i Norden og globalt, og det er særlig det nordiske aspektet som har gjort forhandlingene krevende. Telia har blant annet beskyldt Discovery for å holde selskapets norske Get-kunder som «gisler i forhandlingene».

Nå er konsekvensen den at 14 TV-kanaler forsvinner fra TV-tilbudet til Get og seerne mister tilgang på kjente serier og underholdningsprogrammer som «Helt perfekt», «71 grader Nord» og «Neste Sommer».

- Hva betyr dette for Discovery i Norge?

- Dette betyr at vi mister en del distribusjon og at vi vil nå ut til noen færre mennesker. Det er svært beklagelig, da dette vil medføre at de norske TV-seerne som er Get-kunder mister tilgang på 14 TV-kanaler og kanskje ikke får sett sesongavslutningene av vårens store underholdningsprogrammer, kvalifiseringskampene til OL for damer og herrer i fotball og starten av eliteserien i norsk seriefotball i sine TV-pakker. Men sånn er det blitt i dette markedet i dag. Det skjer store endringer i TV-markedet, men det finnes heldigvis alternativer. Alt vårt innhold er fortsatt tilgjengelig på Dplay, sier Skoland.

- Kommer dere til å tape mye på dette på kort sikt?

- På kort sikt gjør vi nok ikke det, men på lengre sikt vil det være en mer aktuell problemstilling. Nå er vi fortsatt bare noen timer ut i bruddet og vi er fortsatt åpne for å prate med Telia igjen, sier SKoland.

Setter foten ned:

- Vi kan ikke tillate at rettighetshavere forsøker å sende en regning på flere titalls millioner til kundene våre for innhold de ikke er interessert i, sier Henning Lunde i Telia.

Nordisk TV-trøbbel for Discovery – har mistet tilgang på 2,5 millioner husholdninger