Telia-eide Get og TVNorge-eier Discovery har ikke klart å komme frem til en ny distribusjonsavtale. Nå er de også uenige om hvem som har brutt forhandlingene.

Dermed mister nærmere én million norske TV-seere TVNorge og 13 andre Discovery-kanaler fra sine TV-pakker hos Get.

Eksempler på programmer som vil forsvinne vil være avslutningen på «71 grader nord», «Neste sommer», «Aldri voksen» og «Helt perfekt». Blir dette langvarig kan det gå utover Eliteserien og til og med OL. 

Ifølge en pressemelding fra Telia har Get tilbudt Discovery en kortsiktig avtale basert på eksisterende vilkår, slik at kundene ikke mister TV-kanaler før en langsiktig avtale er på plass. Ifølge meldingen fra Telia har Discovery takket nei til dette.

Dette avviser Discovery. 

Telia beklager til kundene
Etter det Kampanje kjenner til har det vært intens møtevirksomhet mellom partene gjennom både ettermiddagen og kvelden mandag, og det har blitt forhandlet både i Norge og i Sverige. Og nettopp det nordiske aspektet har gjort forhandlingene krevende, har Kampanje grunn til å tro. 

Fristen for forhandlingene var opprinnelig ved midnatt, men partene ga seg selv en ny frist til klokken åtte tirsdag morgen med å bli enige. Ti minutter før denne fristen gikk ut, sendte Telia ut en pressemelding om at Discovery hadde brutt forhandlingene.

- Til alle våre kunder vil jeg si beklager. Dette er ikke en løsning vi har ønsket. Vi har jobbet hardt med å la våre seere ha tilgang på sine vante kanaler mens vi forhandler, men dessverre har ikke Discovery ønsket dette. Vårt mål har hele tiden vært å gi kundene fortsatt valgfrihet til en overkommelig pris. Derfor synes vi ikke det er rettferdig at Discovery ønsker å tvinge våre kunder til å betale for kanaler de ikke ønsker, sier Pål Rune Kaalen, leder for privatmarkedet i Telia Norge som Get er en del av.

Discovery sier følgende i en uttalelse:

– Vi har nylig inngått avtaler med flere store TV-distributører. Get, på sin side, forlanger å betale mindre for innholdet vårt enn resten av markedet. Heldigvis betyr utviklingen i TV-markedet at det finnes flere alternativer, både for oss og TV-seerne. Vi velger derfor heller å tilby alt innholdet vårt til seerne direkte via vår strømmetjeneste Dplay og via de andre norske distributørene fremover, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i Discovery.

Skoland legger til at Discovery fortsatt er åpne for en avtale med Get.

– Men det må skje på balanserte premisser, sier Skoland.

Les også: Telia slår hardt tilbake mot Discovery: - Useriøst å kreve flere titalls millioner i økning

Hevder Telia lyver om brudd
Discoverys kommunikasjonsdirektør sier til Kampanje at han ikke kjenner seg ikke igjen i Telias beskrivelse av situasjonen. Han avviser at det var de som brøt forhandlingene.

- Det er direkte løgn. Vi sendte Telia et tilbud i natt om å forlenge fristen frem til midnatt i dag. Telia valgte å sende ut en pressemelding kl. 08. Å hevde at vi bryter forhandlingene er mildt sagt overraskende, sier Skoland.

- Vi ønsker fortsatt å finne en god løsning sammen med Discovery, slik at vi fortsetter å skape god kundeverdi også i tiden fremover til glede for alle parter. Vår dør står fortsatt åpen og vi setter oss ned når som helst for å forhandle videre, skrev Kaalen i meldingen fra Telia.

Hvor mye penger det er snakk om som skiller partene, er ikke kjent. Men etter det Kampanje har grunn til å tro dreier det seg om i overkant av 20 millioner i året eller nærmere 70 millioner kroner hvis man ender opp med en treårig avtale.

Discovery holder nemlig fast ved sine mat og drikke-metaforer og mener alt de ber om er en kroneis eller to i økte betaling i året. Da Kampanje var på Narvesen mandag ettermiddag kostet kroneisen 27 kroner noe som vil gi en årlig inntekt i nevnte størrelsesorden dersom en legger rundt en halv million TV-husholdninger til grunn som Get-kunder i Norge. 

Les mer: Så mye penger krangler Get og Discovery om

Går i svart:

TVNorge og kjendisene i «71 grader nord» forsvinner for én million TV-seere fra og med i dag. Foto: Discovery