Morten Aass tar over norsk TV-produksjonskjempe – sikter mot en halv milliard i omsetning

Sluttet i Nent-gruppen ved nyttår.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Da det rett før jul ble klart at administrerende direktør i Nep Norway, tidligere kjent som Mediatec, Lise Heidal, startet i en global rolle for teknologileverandøren, måtte en ny norgessjef på plass. Nå er sjefsjakten avsluttet og det er en gammel kjenning som tar jobben. Som tidligere TVNorge- og Nent-sjef i Norge har Morten Aass vært en del av norsk TV-industri helt siden tidlig på 2000-tallet.

- Han er den perfekte kandidaten og vi er veldig glade for at Morten Aass begynner hos oss, sier Heidal til Kampanje.

Den nye Nep-sjefen i Norge, Morten Aass, sier han har kjent til sin nye arbeidsgiver i mange år gjennomn sin lange karriere i norsk TV-bransje.

- Jeg har jo kjent de siden Wegelius bygget studioer på Myren verksted for 100 år siden. Kanal H, starten på Nep i Norge, var hoffleverandør av all teknikken de første årene. Siden har de vokst så det knaker og er blitt et mye mer omfattende selskap enn den gang, og Nep har i dag mange spennende ben å stå på. Den ene halvdelen kjenner jeg godt fra før, mens jeg er mer grønn på den andre. Det er bare positivt for meg med nye utfordringer, sier Aass til Kampanje. 

Les også: Nent-topper i kø ut døra: - Forstår at det kreves radikale grep

- Liker produksjonsbransjen veldig godt

Han sier han kommer til et selskap som leverer «tjenester det kommer til å være etterspørsel etter, uavhengig av endringene i den tradisjonelle TV-bransjen».

- Hvordan skal du løfte Nep videre? 

- De tradisjonelle tjenestene vil det selvfølgelig være viktig å levere godt på og videreutvikle, både til eksisterende og nye kunder. I tillegg finns det et stort potensial i den delen som utvikler løsninger for mediehåndtering og foredling av innhold. Det er imponerende å se at et norsk teknologiselskap kan lede an utviklingen for tjenester som har et så stort internasjonalt potensial.

Selv om deler av virksomheten er internasjonalt rettet og selskapet er amerikansk eid, vil Aass’ være mest opptatt av det som skjer i Norge.

- Jeg synes det er spennende at det er et internasjonalt selskap med fantastiske ressurser. De er både ambisiøse og fremoverlente, men mitt fokus er Norge.

Sluttet i Nent ved nyttår

Morten Aass kommer til Nep fra Nent-gruppen der ha de siste syv årene rakke å bekle tre forskjellige stillinger. Den siste tiden jobbet han som rådgiver for Nent-sjef Anders Jensen.

- Hvordan var det å forlate Nent? 

- Jeg forlot Nent ved nyttår og var dermed åpen for nye oppdrag, og hadde så smått begynt å tenke på hva jeg kunne gå løs på, men så kom det en telefon fra Nep og det virket veldig spennende. Nent er en viktig kunde for Nep, så jeg kommer jo til å treffe gamle, gode kollegaer igjen.

Nep Norway er del av et stort globalt konsern som tilbyr ulike teknologier for produksjon av innhold på ulike plattformer. I tillegg jobber Nep også med ulike softwareprodukter og drifter i Norge hele bakkenettet.

Lise Heidal sier hun bare tror det er fordel at de nå får en sjef med bakgrunn fra innholdsdelen av TV-bransjen.

- Ja får vi trodde Aass var en innholdsmann?

- Ja, det er riktig. Morten Aass kommer fra kundesiden. Noen ganger tenker man sikkert at det er lett å velge en teknolog til å lede et teknologiselskap, men for selskapet vårt er det fantastisk å få en person med så god innsikt rundt hva kundene våre trenger og utfordringene de står overfor. Huset vårt er allerede fullt opp av dyktige teknologer og teknisk personell, sier Heidal.

Kjent hverandre lenge:

Lise Heidal henter inn Morten Aass som ny norgessjef. Den tidligere TVNorge- og Nent-sjefen sier han har kjent til Nep Norway lenge.

Champions League-studio og norsk fotball

Nep Norway har vært på en voldsom reise de siste ti årene. Da Heidal tok over selskapet som sjef i Norge var det rundt 30 personer i Nep. Men gjennom organisk vekst og oppkjøp av blant annet OB Team fra TV 2 har NEP Norway litt i det stille vokst til 120 mennesker.

- Det har vært en enorm vekst på produksjonssiden med flere store avtaler med de store TV-husene, samt internasjonal utrulling av mange nye tjenester, blant annet vårt eget utviklede MAM-system Mediabank, sier Heidal.

Nep Norway har blant annet fått oppdraget med å produsere fotballkampene fra den norske eliteserien for Discovery i tillegg til studiosendingene til Champions League for Nent. Selskapet jobber også med TV 2 på underholdningssiden når de består med teknikk til store show som «Skal vi danse» og «Idol». Selskapet jobber dermed tett også med de norske TV-produksjonsselskapene.

Omsetter for nærmere en halv milliard

Butikken har dermed også vokst kraftig de siste årene, og NEP ligger i dag på en årlig omsetning på i underkant av en halv milliard kroner.

- Vi jobber tett både med rettighetshavere, produksjonsselskaper og kanalene, men vi leverer kun teknikken og er ikke inne i den kreative prosessen rundt konseptene, sier Heidal.

- Var det å vanskelig å lure Morten Aass over?

- Nei, egentlig ikke. Jeg tror han ble veldig interessert og ser på det som en ny utfordring han også, og dessuten kjente han oss godt fra før av, som kjøper av våre tjenester. Teknologibiten kan sikkert virke skremmende på mange, men jeg tror han raskt så og skjønte hvor mye han kan bidra med, sier Heidal.

- Norge er et lite TV-land hvor skal dere vokse videre?

- Vi har heldigvis en stor bredde i tjenestene våre og vi selger både til det norske og det internasjonale markedet blant annet gjennom våre søsterselskaper i Nep-gruppen. I min nye rolle vil jeg fokusere på veksten av de tjenestene som tilbys i tillegg til de tradisjonelle produksjonstjenestene, sier hun.

Heidal har fungert i begge rollene fra før jul, men vil fremover å fokusere mer på det internasjonale markedet.

- Ja, med Morten Aass på plass er dobbeltjobbingen over, men jeg skal være mye på kontoret i Oslo fortsatt. Jeg bor fortsatt i Norge, sier Lise Heidal.  

Morten Aass tar over norsk TV-produksjonskjempe – sikter mot en halv milliard i omsetning