Media City avlyser TV-konferanse - NRK og TV 2 med store kutt i reisevirksomheten

- Situasjonen er uoversiktlig, sier Media City-sjefen som utsetter på ubestemt tid.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Flere store norske konferanser i mediebransjen står nå for fall etter at internasjonale konferanser som South by Southwest og MipTV har avlyst årets arrangementer som følge av det nye koronaviruset. Flere enn 109.900 har hittil blitt smittet av koronaviruset. I Norge er 176 tilfeller bekreftet.

Les også: SXSW slått ut av koronavirus: - Vi må avlyse

Fredag ettermiddag bestemte TV-sportsorganisasjonen SVG Europe seg for å avlyse konferansen Nordic Media Summit som skulle arrangeres i samarbeid med medieklyngen Media City i Bergen, torsdag denne uken. Rundt 250 mennesker var ventet å komme både fra Norge og fra utlandet og det var både norske og internasjonale foredragsholdere på scenen med foredragsholdere fra både NRK, TV 2, SVT, Amedia og Nep Norway.

Beslutningen om å avlyse ble tatt i råd med norske helsemyndigheter fredag og ble gjort for å forhindre smitte og potensiell spredning av viruset.

- Jeg er lei meg for at vi måtte utsette SVG Europe Nordic Summit denne gangen, men vi ser frem til å finne en ny dato og til å ønske vår samarbeidspartner SVG Europe og alle deltakere til Media City Bergen på et senere tidspunkt, sier administrerende direktør Anne Jacobsen i Media City Bergen i en uttalelse.

Flere av foredragsholderne skulle komme fra NRK og TV 2, og etter det Kampanje forstår, gjorde nye retningslinjer i to av Norges største TV-selskaper det vanskelig å gjennomføre arrangementet i Bergen.

- Situasjonen er uoversiktlig, og selskapene – både i inn og utland – har innført varierende tiltak og begrensninger hva reiser og møter angår. Dette påvirker da både tilreisende deltakere, også norske, og ikke minst foredragsholdere som ikke kan reise, sier Media City-sjefen til Kampanje.

Hun tror det er stor sannsynlighet for at flere av deres arrangementer utsettes fremover.

- Vi har mange store og små eventer fremover og overvåker situasjonen fra dag til dag. Det meste kan enkelt utsettes til seinere tidspunkt, og blir nok mest sannsynlig det, slik at både helse ivaretas, og så mange som mulig som ønsker å delta faktisk kan gjøre dette, sier Jacobsen.

NRK ønsker å være føre var

Markeds- og kommunikasjonssjef Christine Viland bekrefter at de har innført strenge begrensinger på de ansattes reisevirksomhet.

- NRK tar risikoen med koronavirus på alvor og ønsker å være føre var for å forebygge og begrense smitte. Derfor har vi valgt å begrense vår reisevirksomhet til kun virksomhetskritiske reiser, sier hun til Kampanje.

Det betyr at en rekke kommende mediekonferanser må vurderes, som Skup-konferansen i mars og Nordiske mediedager i mai.

- Hvilke reiser som anses som virksomhetskritisk, avgjøres av leder i hver enkelt redaksjon eller avdeling. Vurderingen gjøres ut fra en helhet, der smitterisiko, risiko for å rammes av utreiserestriksjoner ved reisemål samt konsekvenser av eventuell karantenetid ved hjemkomst inngår. Skup er et av de arrangementene vi har til løpende vurdering, men der vi avventer utviklingen inntil videre, sier Viland.

Vanskelige valg:

- Det er vanskelige avveininger som må tas hele veien, sier TV 2-direktør Sarah Willand om de ansattes reisevirksomhet. Foto: Eivor Eriksen

TV 2 vurderer Skup-deltakelsen

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 forteller at også de har innført nye retningslinjer for reiser.

- Hensynet til å sikre drift av TV 2, og til at vi ikke bidrar til å øke smittespredning, er det førende for våre tiltak og retningslinjer. Vi vurderer og justerer disse fortløpende etter hvert som det kommer nye råd fra offentlige myndigheter og etter hvert som vi ser konsekvensene retningslinjene får for driften av TV 2. Det er vanskelige avveininger som må tas hele veien. Derfor har vi også tett dialog med andre mediebedrifter det er naturlig å sammenligne seg med, resten av Egmont og NHO, sier hun til Kampanje.

- I TV 2s midlertidige retningslinjer for reise sier vi blant annet at vi skal begrense all reising mellom lokalene våre i Bergen og Oslo, samt reiser til og deltakelse på arrangementer i utlandet, med mindre det er forretningskritisk. Utover det gjør vi skjønnsmessige vurderinger fra tilfelle til tilfelle.

TV 2 kommer likevel ikke til å innføre full reise-nekt for de ansatte.

- Vi har både et ansvar for å sikre at TV 2 kan komme på luften, men også et redaksjonelt ansvar for å dekke det som skjer. Det innebærer naturlig nok noe reisevirksomhet, sier Willand.

Heller ikke TV 2 har tatt en avgjørelse rundt Skup-deltakelsen sin ennå, men vil gjøre det i løpet av denne uken.

- Når det gjelder SVG Europe-konferansen så hadde vi en plan om å delta på arrangementet, men med færre deltakere enn først planlagt. Det ble likevel ikke aktuelt siden arrangøren valgte å avlyse, sier Willand.

Les også: Koronavirus rammer Schibsted-selskap – Adevinta stenger italiensk kontor

Media City avlyser TV-konferanse - NRK og TV 2 med store kutt i reisevirksomheten