McDonald’s kan bli Årets markedsfører – kjemper mot Vipps og Sats i finalen

Se video med alle de tre finalistene her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Denne uken deler Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO), BI og Markedsforbundet i samarbeid med Kampanje ut den prestisjetunge prisen «Årets markedsfører» for 20. året på rad.

Nå er det også klart hvem som er årets tre finalister og dette er McDonald’s, Vipps og treningssenterkjeden Sats. Alle de tre finalistene presenterte i dag sine bidrag for årets jury på Mesh i Oslo.

- De siste årene har det kommet rekordmange søknader, og det er ingen tvil om at norske markedsavdelinger og deres byråer gjerne ønsker å delta i konkurransen, sier juryleder Marianne Otterdahl Møller fra Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO) og til daglig markedsdirektør i Flokk.

- Hva kan vi si om de tre finalistene?

- Det vi i juryen ser er at det er tre veldig sterke caser. Alle tre finalistene har vist seg veldig verdige i finalen, og de har stilt godt forberedt til sine casepresentasjoner. De er ganske så ulike i sin tilnærming, men alle gjør et godt stykke arbeid med markedsføringen sin. Juryen liker hvordan alle tre finalistene jobber systematisk både internt med forankring og involvering, og eksternt med tydelige strategier og gode uttak. 

Årets jury:

Marianne Otterdahl Møller, Lars Erling Olsen, Kjersti Borander og Petter Gulli er bare fire av en svært bredt sammensatt jury i konkurransen Årets markedsfører. Foto: Eivor Eriksen.

Vil ikke svare Burger King

Juryleder Marianne Otterdahl Møller har fått med seg blant andre professor på BI, Lars Erling Olsen, som faglig leder i juryen og sammen med resten av juryen har de to nå hørt alle de tre finalistene presentere sine bidrag en siste gang før den endelige kåringen tas en gang denne uken. Om McDonald's sier jurylederen følgende: 

- De viser dyp innsikt i målgruppene og deres situasjon og har jobbet strategisk med de ulike uttakene. De viser tydelige resultater som gir effekt på bunnlinja og de viser langsiktighet. Juryen liker også hvordan de har jobbet rundt arbeidsgiverkommunikasjonen, sier Marianne Otterdahl Møller til Kampanje.

Dermed fortsetter McDonald’s langs vinnersporet fra sist fredag da hamburgerkjeden med reklamebyrået Nord DDB tok hjem to gull på fredagens store kreativitetskonkurranse Gullblyanten for kampanje «Stjel en ansatt».

- Det har vært et utrolig spennende år for oss i McDonald’s med et helt nytt konsept og noe å se frem til og god effekt. Det har absolutt vært et veldig godt år og vi ser frem til 2020, sier markedssjef Mari Husby til Kampanje.

Les også: Knepen seier i rekordjevn Gullblyanten - fire byråer puster Try i nakken

Til å presentere sitt bidrag stilte markedssjefen i McDonald’s, Mari Husby, med rådgiver Aleksander Hetland fra Nord DDB.

- Vi er kjempespente, og det er en ære å være på «Topp 3». Det er kjempesterke kandidater, og det hadde vært dødsgøy å vinne, sier Hetland. ‘

Selv om mye har handlet om konkurrenten Burger King de siste ukene og deres mye omtalte kampanje med bilde av en muggen burger, er McDonald’s teamet trygge på at de ikke skal svare konkurrenten.

- Jeg tror Burger King skal ha kred for å gjøre en modig og kul kampanje, men vi har ganske tro på det vi holder på med også. Nå er vi finalist i «Årets markedsfører», så kanskje vi bare skal fortsette med det, sier Hetland.

Se video med Mari Husby og Aleksander Hetland her.

Vipps: - I år skal vi snakke høyt om login

De to andre finalistene i «Årets markedsfører» er Vipps og Sats. Fra førstnevnte stilte Hanne Norstrøm-Næss og Kine Bergseth, og om Vipps-bidraget sier juryen.

- Juryen liker at de lar markedsføring og produktutvikling jobbe så tett sammen, for å løse problemer for målgruppen. De har en tydelig problemstilling og klar strategi for hvordan hverdagen kan forenkles. De har fine uttak av strategien, viser at de har et fleksibelt kommunikasjonskonsept og er veldig «i tiden», sier juryen i «Årets markedsfører» om Vipps. 

Vipps har i løpet av sin korte levetid etablert seg som en av landets aller sterkeste merkevarer og hele 3,6 millioner nordmenn har tatt i bruk Vipps-appen. I tillegg har Vipps fått med seg hele 10.000 bedrifter til å implementer tjenesten som betaling på nett.

Selv om fremgangen har vært stor sier Norstrøm-Næss og Bergseth at de fremdeles jobber hardt for å ta posisjoner som sikrer videre vekst. 

- Men det er lenge siden vi har sett noen reklame fra Vipps, er det stille før det braker løs i det nye året? 

- Vi er ute og snakker og da til de under 30 år, men vi skal snakke høyt om login i år også skal vi fortsette å ta posisjoner innenfor ID, netthandel og regningsbetaling, sier Norstrøm-Næss.   

Her kan du se video med Hanne Norstrøm-Næss og Kine Bergseth:


Det er en solid jury som har satt seg som mål å kåre «Årets markedsfører» i år. Med seg i juryen ellers har juryleder Otterdahl Møller fått med seg Lars Erling Olsen (faglig leder) fra BI, Petter Gulli fra 12 Years og Kjersti Borander fra Markedssjefene. Øvrige jurymedlemmer er fjorårsvinner Thon Hotels og Ida Svenningsen Eide, og en rekke andre folk fra den norske markedsføringsbransjen som Kathinka Sommerseth fra Storebrand, Ole Janszo fra Teft, Ole André Skarbøvik fra RiksTV, Bente Kvam Kristoffersen fra Trigger, Maren Aas Nakken fra Splay og Sten Bråthen fra Mediacom.

- Vært gjennom en krevende reise

Prisen «Årets markedsfører» deles ut under MFO Case på Latter 12. mars 2020 og den siste finaleplassen er det treningskjeden Sats som sitter på. Her sier juryen.

- De har en god innsikt, og viser at de har forståelse av denne. Har jobbet systematisk i hele organisasjonen, og viser tydelige resultater. De har vært gjennom en krevende reise, men hele tiden med brukeren i fokus, sier juryen. 

Til å presentere Sats-bidraget var det markedssjef Marianne Orderud som hadde turen til Mesh i Oslo.  Sats har på rekordtid gjennomført flere store endringer og er i dag et børsnotert selskap med 10.000 ansatte og 18 millioner besøkende årlig. Treningskjeden nærmer seg med stormskritt 700.000 medlemmer. 

- Hva skal dere gjør for å folk til å trene mer? 

- Det handler om å se medlemmene våre, holde dem i hånda og hjelpe dem i gang. Vi må bruke dataene vi har på en riktig måte ut mot hvert enkelt medlem og heie på dem uansett om de har to eller fire treningsøkter. All trening er god trening, sier Orderud. 

Her kan du se video med markedssjef Marianne Orderud i Sats. 

Vinnerne siste ti år

Prisen «Årets markedsfører» deles ut under MFO Case på Latter 12. mars 2020, og får de som allerede føler seg fristet til å delta er det allerede åpent for å sende inn innsendelser, og fristen for å søke er satt til 14. februar. Her kan du lese mer om søknadsprosessen. 

Her ser du de siste ti års vinnere. 

Årstall Vinner
2018 Thon Hotels
2017 Tise
2016 Kolonial.no
2015 DNB
2014 Storebrand
2013 SAS
2012 DNB
2011 Lebara
2010 DNB
2009 Kari Traa

 

McDonald’s kan bli Årets markedsfører – kjemper mot Vipps og Sats i finalen