Knepen seier i rekordjevn Gullblyanten - fire byråer puster Try i nakken

Fem byråer fikk to gull hver under årets reklame-NM. Droppet å dele ut gjeveste prisen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag kveld trosset reklamebransjen koronaviruset og samlet rundt 700 mennesker til fest og feiring under den store «Gullblyanten»-konkurransen der den norske reklamebransjen hyller de beste kreative reklamejobbene fra 2019. Daglig leder i Kreativ Forum, Benedikte Løvdal, som arrangerer reklamefesten, sier koronaviruset ble diskutert.  

- Vi sendte ut en oppfordring til benhilsning, men jeg vet ikke hvordan det blir mottatt. Samtidig tror jeg dette er ett av siste store arrangementene som blir arrangert på en stund, sier Løvdal til Kampanje.

Tidligere på ettermiddagen sendte Kreativt Forum ut en SMS til alle deltakerne om heller å benytte seg av den alternative måten å hilse på som har fått navnet Wuhan Shake og som også har blitt en viral hit på Youtube. Fredag kveld besluttet samtidig arrangøren av verdens største kommunikasjonskonferanse, SXSW, å avlyse konferansen som samler hundrevis av norske markedsførings- og byråmennesker.

Les også: SXSW utslått av koronavirus: - Vi må avlyse

- Vurderte dere å avlyse Gullblyanten?

- Ikke for alvor, men vi hadde jevnlige diskusjoner de siste dagene. Vi har oppfordret folk til å begrense seg selv, sier Løvdal.

Reklametopper fikk beskjed om heller ta en Wuhan Shake fremfor å klemme og håndhilse på Gullblyanten-festen.

Thriller-avslutning i Gullblyanten

Dermed ble det en thriller mellom fem byråer om å bli beste og mestvinnende kreative byrå, og totalt var det hele fem byråer som stakk av med to gull hver under kveldens prisutdeling. Dette var Try, Anorak, Morgenstern, Nord DDB og Per Høj. 

- Det var veldig jevnt og det var veldig spennende i år, sier kreativ leder i Try, Egil Pay, til Kampanje.

Dermed måtte det sølv til for å kåre en vinner og det ble landets største og mestvinnende byrå de siste årene,

- Men det er kjempehyggelig å bli årets beste byrå. Vi har som mål å være i toppen og trenger ikke å vinne, men vi skal ha de mest premierte jobbene, sier Pay.

- En thriller?

- Ja, og det er kjempegøy.

Try Reklamebyrå, som altså fikk knepent til topps, fikk i tillegg til sine to gull, for sine jobber for DNB og Røde Kors, totalt fem sølv og fire diplom i løpet av kvelden.

Vil droppe Grand Prix:

Jurypresident Sebastian Prestø i Morgenstern kommer med en anbefaling om å droppe å dele Grand Prix-prisen fremover. - Det blir for mange kompromisser, sier han. Foto. Eivor Eriksen.

- Det er fryktelig vanskelig å vinne gull

Reklamebyrået Try, som på Kampanjes store byråkåring «Byråprofil» har vær rangert som landets beste byrå de siste 17 årene, har også vært blant de mestvinnende reklamebyråene i Gullblyanten i en årrekke. Konkurransen har imidlertid alltid gitt en pekepinn på hvilke byråer som er tettest på å utfordre Trys dominans og både SMFB, Kitchen og ikke minst Try-søster Pol har «lånt» toppen enkelte år.

Men i år var det ikke ett byrå som trumfet alle, men hele fem og derav fire byråutfordrere til Try. Aller nærmest var Anorak med sine to gull, fire sølv og fire diplomer og der gullene kom for jobber for KLP og Vipps (se tabell i bunnen av saken). 

- Det er en kalibrering av det du holder på med gjennom et helt år, og du får tilbakemelding på det kreative nivået i byrået ditt, sier byråleder i Anorak, Torgeir Vierdal.

- Er det blitt jevnere konkurranse i norsk reklamebransje?

- Ja, det ser du nå.

- Har avstanden til Try blitt litt kortere?

- Ja, kvelden i dag viser det, sier Vierdal.

På plassen etter Anorak igjen kom Morgenstern med sine to gull, ett sølv og tre diplomer.

- Det er hyggelig at det flere der oppe og at det er jevnt. Det er fryktelig vanskelig å vinne gull og det er svært få som unner hverandre noenting i denne bransje. Men dette er hyggelig, sier Ole Kristian Hustad i Morgenstern.

Tett på Try:

Byrålederne Ole Kristian Hustad og Torgeir Vierdal var tett på å slå Try under årets Gullblyanten. - Det er svært få som unner hverandre noen ting i denne bransjen. Men dette er hyggelig, sier Hustad i Morgenstern. Foto: Eivor Eriksen.

- Annonsørene må våge å tolke resultatene

Håkon Fretheim i Per Høj mener det er litt tilfeldigheter som avgjør en konkurranse som Gullblyanten.

- Men i år er det jevnt og det er ikke en suveren vinnerjobb. Det fordeles jevnere, sier Fretheim.

- Er det sunt for norsk reklamebransje at det er flere som kniver i toppen?

- Try har hatt noen år hvor de har vært i toppen, men det har også vært flere andre som SMFB. Men det viser vel at det skjer noe i bransjen og det er bra. Så får vi se om annonsørene våger å tolke resultatene på en måte som gjør at det blir bedre fordelt på den måten også, sier Fretheim.

Også byråleder i Nord DDB, Eddie D’Sa, tar med seg to gull på etterfesten fredag kveld og tar uttellingen som et comeback for reklamebyrået som har vært gjennom noen utfordrende år.

- Vi er tilbake på kartet, og det er sunt for bransjen at det er en jevnere konkurranse, sier D’Sa.

- Alltid vært i toppen:

Kreativ leder i Tyr, Egil Pay, vil ikke gå med på at byrået har vært fullstendig dominerende de siste årene. - Vi har vært i toppen og leverer steady hvert år, men jeg føler ikke at vi er så fryktelig mye lengre enn de andre, sier Pay. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi frykter kun at vi blir slappe

Kreativ leder i Try, Egil Pay, mener det «er kjempemorsomt» at det kommer opp nye byråer ikke bare i teten, men også under toppsjiktet.

- Det er kjempevanskelig å vinne et diplom i Gullblyanten. Du skal huske det, sier han.

- Try har vært en ener lenge i norsk reklamebransje, men føler du at det er flere enn noen gang som puster dere i nakken?

- Ja, og det er veldig bra. Det har norsk reklamebransje trengt. De siste årene har det vært ett byrå her og ett byrå der som har vunnet. Men at vi kan pushe hverandre oppover til ikke bare å lage reklame som kundene vil ha, men som kundene ikke visste de ville ha. Reklamekonkurranser gjør at vi pusher hverandre selv om konkurransen i seg selv ikke er viktig i den store sammenhengen, sier Pay.

- Morgenstern, Anorak, Nord DDB, Per Høj og Anti. Hvem frykter du mest?

- Vi frykter ingen. Vi frykter kun at vi blir slappe. Vår eneste konkurrent er oss selv. Vi kan ikke se mot andre. Vi må se på hvordan vi kan pushe oss selv. Alle må tenke at de skal holde seg opp og lage god reklame. Så får vi se på slutten av året hvor vi er på lista, sier Pay.

Totalt vant Try hele 11 priser og var dermed mestvinnende byrå i antall gull, sølv og diplomer sammen med søsterbyrået Pol som også tok med seg 11 priser. Samlet forsynte dermed Try-familien seg grovt av premiebordet med totalt 22 priser foran Anoraks 10 priser.

Mestvinnende annonsør for kvelden ble Norsk Tipping med syv proser for blant annet «Sjetil bestemmer» (Pol) og Finn.no for jobbene «Granka, Granka, Granka» og «Finnkea» (Morgenstern).

Årets spesialpriser, Brings DM-pris og  Amedias «Tett på»-pris ble delt ut til henholdsvis Nord DDB og Geelmuyden.Kiese.

Her er de ti mestvinnende reklamebyråene under årets GullblyantenRekordjevn Gullblyanten-konkurranse

Plassering Byrå Gull Sølv Diplom Totalt
1. Try 2 5 4 11
2. Anorak  2 4 4 10
3. Morgenstern 2 1 3 6
4. Per Høj 2 1 2 5
5. Nord DDB 2   1 3
6. Pol 1 6 4 11
7. SMFB 1 1 2 4
8. Anti 1 1 1 3
9. We Are Live 1   1 2
10. Bleed 1     1

 

Knepen seier i rekordjevn Gullblyanten - fire byråer puster Try i nakken