Stokstad om svenskehandel: - Vi skal skape Amedia i Sverige

20 år etter at Amedia kjøpte aviser utenlands sist, er det norske mediekonsernet tilbake på den internasjonale mediescenen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Amedia-toppene Are Stokstad og Gisle Torheim er stolte over overskuddet lokalaviskonsernet legger frem for 2018 og som viser et overskudd på driften på 467 millioner kroner.

Det var svakt ned sammenlignet med 2017, men med en nesten en halv milliard kroner i overskudd på driften er det stabilt og godt i lokalaviskonsernet som også eier en av landets største nettaviser, Nettavisen.

- Det føles skikkelig godt og ikke minst når du går bak tallene så blir jeg ytterligere stolt, sier konsernsjefen i Amedia, Are Stokstad, til Kampanje.

Les også: Amedia tjente nesten en halv milliard – vokser kraftig på det digitale

Det som gleder Amedia-sjefen er den sterke digitale veksten både på annonser og abonnement. Mediekonsernet vokser med 30 prosent i antall abonnenter til 212.000 og anslår at de har rundt 1,1 milliarder kroner i rene digitale inntekter. Konsernet passerte for første gang 1,5 milliarder i opplagsinntekter for både digitalt og papir.

De digitale annonseinntektene økte med hele 40 prosent og i rene kroner var veksten i digitale annonseinntekter i 2018 på 120 millioner kroner. Til Kampanje opplyser Amedia at selskapet hadde en digital annonseomsetning på 430 millioner kroner opp fra 310 millioner kroner i 2017. 

- Vi har en kraftig digital vekst og det er den digitale veksten som driver det sterke resultatet vi nå legger frem, sier Stokstad.

- Gjort opp gjelden

De sterke resultatene gjør at Amedia nå er gjeldfritt etter å ha betalt ned det store milliardkjøpet av lokalaviskonkurrenten Edda Media tidlig på 2010-tallet.

- Vi betalte siste rest av bankgjelden vår og har økt kontantbeholdningen vår med 400 millioner kroner til 800 millioner kroner, sier finansdirektør Gisle Torheim.

Selskapet er nå i posisjon til å investere og er blitt en aggressiv kjøper av medier igjen både i Norge og internasjonalt med henholdsvis kjøpet av det norske lokalaviskonsernet Nordsjø Media og ikke minst det svenske lokalaviskonsernet MittMedia.

Det er ikke første gang Amedia kjøper aviser i utlandet, men en må faktisk hele 20 år tilbake i tid for å finne sist gang. Det var den gang Alf Hildrum var sjef og Amedia kjøpte den russiske avisen, Komsoloskaya Pravda.

- Det er litt nærmere denne gangen siden vi har beveget oss så vidt over Kjølen til MittMedia, sier Are Stokstad.

Kjøpet gjør Amedia sammen med det største, svenske mediekonsernet Bonnier der Amedia går inn med 20 prosent. Mitt Media er et svensk lokalaviskonsern med 28 abonnementsaviser og en omsetning på 1,9 milliarder kroner. Lokalaviskonsernet MittMedia går med tap og Amedia-sjefen sier man nå skal være med på omstillingen av selskapet og være med på å skape digital vekst på det svenske avismarkedet.

- MittMedia er et eksempel på hvor slitsomt det kan være å drive i mediemarkedet, sier han.

Her kan du se videointervju med Are Stokstad etter dagens resultatpresentasjon. 

Usikker på Schibsted-rivalisering

Da Kampanje snakket med den nye Schibsted-sjefen tidligere i vinter sa Kristin Skogen Lund at det var «veldig kjipt» at mediekonsernet gjennom Polaris Media ikke lyktes med å kjøpe MittMedia.

- Hva sier du til rivalen din i Norge?

- Jeg er litt usikker på hvor store rivaler vi er i forhold til dette. Det er veldig positivt at det er mange som ser verdien i publisistisk virksomhet, sier Stokstad.

Les også: Snytt på nytt av Bonnier: - Veldig kjipt, sier Kristin Skogen Lund 

Her kan det imidlertid legges til at det kan bli duket for et revansjeoppgjør i Sverige når et annet lokalaviskonsern, svenske Stampen, er i spill. Her heises både Bonnier og Schibsted frem som mulige kjøpere.

Her kan du se tallene til Amedia for 2018. Alle tall i MNOK. Sterke resultater fra Amedia

 

Amedia 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 3.570 3.533  + 1,0
Driftsresultat    467   476   - 1,9
Resultat før skatt    396   420  - 5,7

Stokstad om svenskehandel: - Vi skal skape Amedia i Sverige