Det danske mediekonsernet Egmont har aldri hatt en større omsetning enn de hadde i 2018. De hentet inn 15,4 milliarder norske kroner på selskaper som TV 2, Egmont Publishing og Nordisk Film. Det utgjør en vekst på over 1,2 milliarder kroner fra 2017. Det er særlig vekstområder som e-handel, dataspill, reklametjenester og tv-strømming som har satt en propell på omsetningen.
Resultat før skatt økte fra 729 til 781 millioner kroner.
- 2018 har vært et godt år for oss. Det har det vært fordi vi hadde omsetningsrekord, resultatfremgang og fordi vi har utviklet medievirksomhetene våre, samtidig som vi har skapt nye virksomheter med videospill og e-handel, sier konsernsjef Steffen Kragh i Egmont til Kampanje.
- En fjerdedel av omsetningen kommer nå fra nye virksomhetsområder vi ikke hadde for fem år siden, når man ser på hele vår portefølje inkludert deleide selskaper, legger han til.
Egmont følger en vekststrategi de kaller «Grow with the Modern Consumer», og er nå enten majoritets- eller medeier av syv ledende nordiske e-handelsvirksomheter, seks dataspill-selskaper og seks marketing services-byråer.
- Hovedformålet i Egmont er å lage de beste tv-utsendelsene, nyhetsutsendelsene og innholdet. Det er kjernen. Men vi fornyer alle våre forretninger sånn at de blir bedre på å nå den moderne forbrukeren. Så har vi gått inn i beslektede medieområder som vi har lykkes med å utvikle sånn at de blir større og større, forklarer han.
En av kronjuvelene i Egmont-konsernet er norske TV 2, som også kunne vise til rekordomsetning og et overskudd på nesten 400 millioner kroner i 2018. Egmont Publishing Norge, som utgir bladet som Hjemmet og Kamille i Norge, mistet 82 millioner på topplinjen og hadde et resultat før skatt på 166 millioner kroner, ned 11 prosent.
Les mer: TV 2-sjefen tror ikke på reklame-krakk - sikter mot en halv million Sumo-kunder
Mindre kjent for mange, er kanskje Egmonts satsing på dataspill gjennom selskapet Nordisk Film. I fjor investerte Nordisk Film 1,3 milliarder norske kroner i dataspill, blant annet ved å kjøpe seg opp til fullt eierskap av den svenske spillutvikleren Avalanche, som også har kontor i New York.
- Hvorfor er dette interessant for dere?
- Det er det fordi unge og voksne spiller mer dataspill, og forbruket stiger. Vi har drevet Playstation i Norden i 25 år og kjenner den unge målgruppen veldig godt. Innholdsuniverset i spill minner en hel del om vår filmindustri. Nå kan vi streame spill i hele verden, og det kunne vi ikke for fem år siden. Så nå kan vi være en spillutvikler i Norden og streame til hele verden.
- Innebærer dette at Egmont har globale ambisjoner?
- Det er mer at vi vil være sterke i Norden, og så kan vi fra Norden streame våre spill til hele verden.