- Kundene er fortvilte over Instagram-endringer

Men digitalrådgivere er uenige om hvem som har skylden.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Instagrams endringer av algoritmene har det utløst et skred av protester. Stridens kjerne er at brukene ikke lenger får servert innholdet kronologisk, men i større grad vektes mot hva Instagram tror du er mest interessert i. En bitteliten utfordrer, Vero, har til en viss grad surfet på misnøyen og har gjort et hopp den siste tiden. Appen, som kan minne om Instagram, har vært på topp over de mest nedlastede appene i App Store i USA og en rekke andre land. Også i Norge gjorde appen en kraftig byks etter å ha ligget lavt i to år. 

Sist uke skrev Sara Strand et debattinnlegg på Kampanje under tittelen «Instagram må spørre seg selv hvorfor det gikk galt» .  Hun jobber som rådgiver og prosjektleder i designbyrået Elle Melle i Ålesund. Der har irritasjonen over Instagrams algoritmeendringer vokst de siste ukene.

- Det er ikke lenge før Instagram må spørre seg selv hvorfor det gikk galt. Hvorfor flere hundre tusen av brukerne deres omfavner den nye sosiale plattformen, Vero, med åpne armer, skriver hun i innlegget, som er blant de mest leste på Kampanje den siste tiden.

Sara Strand forteller til Kampanje at mange har merket seg hennes kritikk av sosiale medier-giganten, som er eid av Facebook 

- Ja, jeg har fått en del henvendelser. De fleste lurer på om Vero er noe som kan bli en varig sosial plattform eller om det bare er en døgnflue.

- Hva svarer du da?

- Det er helt umulig å vite. Det som er helt klart at er at Vero er en sosial plattform som mange snakker om og som blir lagt merke til. Jeg har aldri sett noen andre  Instagram-utfordrere som har fått så mye oppmerksomhet som Vero i Norge. Jeg tror hovedårsaken til at Vero er blitt så stor over natten er misnøyen med Instagrams endringer.  Hadde det ikke vært for det, så tror jeg ikke Vero ville fått den veksten som vi nå ser. Influencere over hele verden har oppfordret sine følgere til å bruke Vero fordi de er frustrerte over algoritmeendringene, sier Strand.

Reagerte:

Sara Strand er rådgiver og prosjektleder i designbyrået Elle Melle. I et innlegg på Kampanje.com fikk hun utløp for sin frustrasjon over Instagram, som er en viktig kanal for byrået og deres kunder.

- Virker som de tror de vet bedre enn brukerne

Strand forteller til Kampanje at frustrasjonen over Instagram-endringene har vokst i takt med fallende gjennomslag på sosiale medier-plattformen.

- De som bruker mye tid på å lage innhold for Instagram, blir veldig irriterte når de ser at innholdet rett og slett ikke er synlig på Instagram. Det spiller ingen rolle hvilken kvalitet det er på innholdet, det når ikke ut, uansett. Slik var det ikke tidligere, men etter algoritmeendringene det siste halvåret, har eksponeringen av innholdet falt kraftig.  

Hun mener Instagram fremstår som arrogante. 

- Mange lurer på hvor mye ressurser det er verdt å legge på Instagram når innholdet ikke vises for følgerne. Jeg skjønner at Instagram ønsker å lage en kanal der det tilbys innhold som er relevant for brukerne, men nå virker det som de tror at de vet bedre enn brukerne selv. Folk har selv valgt å følge disse folkene på Instagram, det betyr at de vil se deres innhold.  Jeg tror verken innholdsprodusentene eller følgerne støtter endringene som Instagram har gjennomført, de framstår som veldig arrogante.

Men selv om det er opprørsstemning, tror hun det skal mye til for at innholdsprodusenter gir opp Instagram.

- Det tar tid å bygge opp en følgermasse, så de som har dette som «business» vil nok være på Instagram inntil de har klart å bygge opp tilsvarende antall følgere på en annen sosial plattform, som for eksempel Vero.

- Instagram er en dundrende suksesshistorie

Marius Karlsen, daglig leder i Helt Digital, påpeker at Instagram har endret seg dramatisk de siste årene.

- Det er helt forståelig at enkelte brukere ikke er fornøyd med endringene. Det er også enkelt å se hvordan Instagram kunne gitt brukerne større valgfrihet, og mulighet til å påvirke algoritmene. Men det er en god grunn til at de ikke gjør det: Det de gjør nå fungerer, understreker Karlsen.

- Nå det er sagt, er det en smule vanskelig å si at det har 'gått galt' for Instagram. Instagram er en dundrende suksesshistorie, både målt i brukertall og ikke minst økonomisk. Mange snakker nå om at Instagram kan bli det nye Facebook, og det viser bare hvor viktig denne plattformen er for Facebook, sier han.

Implementeringen av algoritmestyrt nyhetsfeed, videoer, Instagram Stories og en fullverdig meldingstjeneste gjennom Instagram Direct har bidratt til enda mer bruk av appen, forteller Karlsen.

- Så er det mange som synes det er trist at algoritmene går inn og bestemmer hva du skal se og ikke får se. Men resultatet er at du får en mye bedre brukeropplevelse. Det vet Facebook. Det vet Twitter. Det vet Snapchat. Og det vet jaggu Instagram også.

Sara Strand i Elle Melle skrev i innlegget på Kampanje at de nye Instagram-algoritmene fører til at 70 prosent av innholdet på Instagram aldri blir sett, ifølge Sproutsocial.com.

- Det er rett og slett for mye som skjer mellom innholdsskaperne og følgerne deres, skrev hun.

Marius Karlsen mener det betyr at man jobber feil.

- Om 70 prosent av innholdet du produserer ikke blir vist av følgerne dine, er dette et tegn på at du ikke jobber riktig på Instagram. Før kunne du legge ut et bilde på relativt faste klokkeslett og se likerklikkene komme av seg selv. Nå må du produsere godt og relevant innhold for følgerne dine. Innhold som skaper engasjement. Være til stede og kommunisere med brukerne, og slik skape lojale følgere. Du må fortjene å bli sett, og ikke bare publisere på riktig tidspunkt for tilfeldigvis å havne øverst, sier han.

Han mener det er nytteløst å klage på at sosiale medier endrer seg. 

- Jeg tror det er utrolig viktig at vi som bruker sosiale medier som arbeidsverktøy slutter å klage over at plattformene endrer seg. Det er vår jobb å endre oss sammen med plattformene og se mulighetene som åpner seg med nye tjenester. Vi må tørre å eksperimentere, og deretter analysere hva som fungerer og ikke fungerer.

Han har ingen tro på at Vero vil kunne utfordre Instagram: 

- Vero har passert en million brukere, og er altså en miniputt. Målet deres var å skaffe en million brukere som får komme inn gratis - og så må resten betale abonnement for å få tilgang.  Man skal aldri si aldri, men jeg greier ikke ut av beste evne å se at de vil lykkes med å skalere dette opp. Og får de brukere nok til at det svinger økonomisk, vil algoritmene fremtvinge seg for å rydde opp i alle postene der også.

Mener kritikken bommer:

Marius Karlsen mener sosiale medier-kjemper som Instagram vet hva de holder på med.

Milliardær står bak

Vero-gründer er milliardæren Ayman Hariri, sønn av tidligere statsminister i Libanon, Rafiq Hariri, som ble drept i et bombeattentat i 2005. Mannen bak  har en fortid som sjef for familiens byggeselskap som drev rovdrift på de ansatte, blant annet med 31.000 klager på manglende lønnsbetalinger og dårlige arbeidsforhold.

Appen, som ble lansert i 2015, fikk mer enn 500.000 nye brukere i løpet av 24 timer i februar, ifølge Mashable. Hariri fortalte at han lanserte appen fordi han mislikte håndteringen av personvern på annonsefinansierte sosiale medier-plattformer. Vero kan minne om Instagram, men forskjellene er mange. Vero lar deg publisere tekst, lenker og innhold. Dessuten blir alt innholdet publisert kronologisk, algoritmer finnes ikke. Foreløpig har ikke Vero noen inntekter, men planen er å ta betalt av brukerne etter å ha passert én million brukere. 

Blir stadig større i Norge: Kvinnene dominerer på Instagram

 

Instagram ble lansert 6. oktober 2010. Gründerne Kevin Systrom og  Mike Krieger leder fortsatt selskapet.

Facebook kjøpte Instagram for én milliard dollar i 2012.

 

- Kundene er fortvilte over Instagram-endringer