Jubeltall for Arbeiderpartiet blant journalister - Høyre halvert på to år

Arbeiderpartiet er det soleklart største partiet blant norske journalister og redaktører. Se hvordan norske journalister stemmer her.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag ble den ferskeste utgaven av «Medieundersøkelsen» presentert under Nordiske mediedager i Bergen. I undersøkelsen, utarbeidet av Respons analyse, kommer det frem hvilke politisk parti norske journalister og redaktører ville stemt på, dersom det var stortingsvalg i morgen.

Ifølge undersøkelsen er det statsminister Jonas Gahr Støre som har mest grunn til å gni seg i hendene. Arbeiderpartiet skyter fart og øker oppslutningen med henholdsvis 13 prosentpoeng blant norske journalister, og 15 prosentpoeng blant norske redaktører.

Gahr Støre måtte i begynnelsen av året stable på beina en ny regjering etter at det ble klart at Senterpartiet valgte å forlate skuta. Blant nykommerne til den nye regjeringen var tidligere statsminister og Nato-leder Jens Stoltenberg. Dette grepet fra Gahr Støre fikk Ap til å skyte fart på de nasjonale meningsmålingene – og nå kommer det frem at også journalister og redaktører lar seg begeistre over Stoltenbergs comeback.

Arbeiderpartiets største konkurrent blant redaktørene er Erna Solberg og Høyre. 20 prosent av de spurte redaktørene forteller at de ville stemt på Gahr Støres forgjenger. Blant journalistene oppgir kun 11 prosent at de ville stemt på Høyre, mens hele 18 prosent oppgir SV som sitt foretrukne parti.

Slik ville norske journalister stemt om det var stortingsvalg i morgen. Kilde Medieundersøkelsen*Arbeiderpartiet på topp - Høyre sliter

Parti 2025 2024 Endring i %-poeng
Arbeiderpartiet 33 20 + 13
SV 18 23 - 5
Høyre 11 17 - 6
Venstre 10 11 - 1
Rødt 9 8 + 1
MDG 8 13 - 5
FRP 5 3 + 2
Senterpartiet 2 3 - 1
KRF 2 2 -
Ville stemt på et annet parti 1 0 -

*Medieundersøkelsen gjennomføres av Respons Analyse og legges frem på Nordiske Mediedager.

688 journalister har deltatt i undersøkelsen.

Svarer ikke om Stoltenberg-effekt

Nestleder i Arbeiderpartiet, Tonje Brenna, gir følgende kommentar når hun får tallene presentert av Kampanje.

- Jeg er glad for alle som vil stemme Arbeiderpartiet uansett hvilken jobb man har. For Arbeiderpartiet er det viktigste nå å gi folk trygghet for framtida i en urolig tid. Det er mange velgere som enige med oss i det, også åpenbart mange journalister.

Arbeiderpartiet og nestleder Brenna har foreløpig ikke kommentert på effekten Stoltenberg har hatt siden han gjorde comeback i norsk politikk.

Høyre: - Tar det som en solid utfordring

Kommunikasjonssjef i Høyre, Cato Husabø Fossen, er ikke overrasket over at Arbeiderpartiet har vind i seilene.

- Det har ikke vært så vanskelig å få øye på begeistringen over Stoltenbergs comeback, og at Vedum har forlatt regjeringskontorene, sier han og legger til:

- Det har vært en lang periode nå med veldig mye enetale og kontrollerte møter med pressen for både Jonas og Jens, og lite politisk debatt. Det tror jeg Arbeiderpartiet er veldig glade for, mens vi kan bare ta det som en solid utfordring.

Husabø Fossen peker imidlertid nok av tid igjen til før valget til at pendelen kan svinge andre veien.

- Vi tror valgkampen i år kommer til å handle om økonomien, helsekøene, skole og kriminalitet. Da skal vi jobbe for at både journalister og andre velgere vil se at Høyre i tillegg til å kunne holde orden på sikkerhetspolitikken, har bedre løsninger på alle problemene som har vokst seg større på Støres vakt, sier han.

Ap og H:

Jonas Gahr Støre kan se at flere journalister er mer begeistret for Aps politikk nå enn tidligere. Erna Solberg på sin side er vitne til en halvering i oppslutning på to år blant landets journalister. Foto: NTB/NTB

Høyre halvert på to år

Arbeiderpartiet har den desidert mest gledelige måling som både landets største parti blant journalister, og også den største økningen i prosentpoeng fra fjorårets måling.

I motsatt ende finner man Høyre. Partiet går ikke mest tilbake i prosent, men i prosentpoeng har partiet gått fra nærmere 17 prosent til 11 prosent blant landets journalister.

På to år har partiet halvert oppslutningen sin blant journalistene

Også SV og MDG går kraftig tilbake med fem prosentpoeng hver.

Det er imidlertid FRP som står for den største differansen mellom journalister og befolkningen ellers. Fem prosent av de spurte journalistene oppgir at de vil stemme på FrP dersom det er valg i morgen, mens NRKs meningsmåling for mai viser at om lag 20 prosent av befolkningen som sådan ville stemt på FrP.

Det er totalt 688 journalister som har svart på årets undersøkelse. Det er 34 flere enn i fjor. Kampanje har tatt utgangspunkt i tallene som fordeler stemmene til norske journalister blant de som oppgir egen partipreferanse og vi har dermed valgt bort de som ikke vil oppgi hva de stemmer eller ikke har bestemt seg. Dette for å gi et mest mulig korrekt bilde av de reelle oppslutningen til partiene blant norske journalister dersom det hadde vært stortingsvalg i dag.

Jubeltall for Arbeiderpartiet blant journalister - Høyre halvert på to år