Anorak-duoen bryr seg ikke om alderen: - Er ganske fruktbart

Stein Simonsen og Svein Lyngmyr ble solgt inn som ringrev og ungfole, men merker lite til aldersforskjellen på 26 år.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Kampanje møter kreatør-duoen, Stein Simonsen (53) og Svein Lyngmyr (27) i Anorak i NoAs lokaler etter en rekke oppslag om aldersdiskriminering i byråbransjen. Både jobbsøkere og byråledere har delt sine tanker om emnet etter at Merethe Brunsell fortalte om sine tallrike avslag da hun skulle ut på jobbmarkedet i en alder av 63 år.

Sist ut var teksforfatter Håkon Rakeng (60), som skrev om sin erfaring med å skaffe seg ny jobb der han hadde fått avslag på over 100 søknader.

Simonsen er med sin alder på 53 også en veteran i bransjen og ifølge byrå-statistikk er han blant dem som skiller seg ut i «unge og dynamiske» arbeidsmiljøer. Etter det Kampanje er bekjent, er det få kreatør-duoer i hovedstaden med et alderspenn på 26 år, men begge er tydelig på at den forskjellen er lite merkbar. 

- Svein forteller meg om TikTok og jeg forteller han om krigen, fleiper Simonsen.

Når han får tenkt seg om sier han at aldersforskjellen først og fremst gir dem flere strenger å spille på.

- Ulik alder gir oss jo til sammen et større tilfang av referanser og erfaringer å hente idéer fra, men det gjelder jo for alle slags mangfold, og er ikke unikt for alderforskjell. Den største forskjellen mellom oss er kanskje at jeg legger meg tidligere.

- Mens det er jeg som holder lengre på fest og er våken mer nattestid, følger Lyngmyr opp

Les også: Merethe Brunsell (63) mistet jobben i reklamebransjen – slik kjempet hun seg tilbake i fast jobb

- Viktigste er god kjemi

Det er ikke bare alderen som skiller kreatør-duoen. Stein Simonsen er også jurist og fikk selv en sen start i byråbransjen etter å ha jobbet som advokat i flere år, mens Lyngmyr gikk inn i bransjen etter endt designstudium ved Kunsthøgskolen i Oslo. Men begge møter Kampanje med caps på hodet. 

- Vi trenger generalister i alle aldre – folk som ser helhet og tenker bredt, sier Lyngmyr.

- Og den aldersforskjellen tilsier ikke at man skal ha bedre eller dårligere kjemi. Grunnen til at det kanskje ikke er så mange eksempler på det er fordi man begynte sammen da man var i lik alder. Teamene pleier å vare ganske lenge, og det er ikke opplagt at man passer sammen i samme alder. Det viktigste er at man har god kjemi for man gjør mye sammen utover arbeidstiden. Man er som et kjærestepar, som gjør alt annet enn den ene tingen, sier Simonsen. 

De ler i kor. 

- Vi snakker som kompiser. Stein har tatt meg med på hockeykamp og vi stikker og spiser middag sammen av og til. Og så er det jo flere av jobbene som løses på kveldstid på Snap, sier Lyngmyr. 

Les også: Byråledere reagerer på skjev aldersfordeling i bransjen: - Urovekkende

Ser for seg et langt arbeidsliv i byråbransjen:

- Jeg er hektet på drivet, at det skjer så mye, at ting går fort. Det er veldig inspirerende å være et sted der alle er så gira på det vi gjør sammen, sier Svein Lyngmyr.

Høstet flest priser under Gullblyanten

Da det nye teamet ble annonsert i Kampanje i april i år, kom de selv med merkelappen «ringrev og ungfole». De avfeier derimot at det er en gryende trend. Inspirasjonen kom fra Pol-duoen Thorbjørn Ruud og Sindre Holmedal Johnstad, som ble solgt inn med samme merkelapp et år tidligere. 

Nylig ble Simonsen og Lyngmyr det mestvinnende teamet under Gullblyanten. Sammen med Simonsens tidligere partner, Sebastian Pandonis, var de involvert i fire av fem Anorak-gull. I tillegg mottok også Simonsen gull for arbeidet «Ulyd» som vant gull i radio.

- Det er godt bevis på at det å blande junior- og seniorkompetanse er ganske fruktbart, kommenterer Simonsen. 

- Hvordan opplever dere aldersspennet i Anorak? Er dere som duo unike her på huset?

- Det er jo variasjon, noen har vært her lenge, andre kortere. Man forsøker å ha et bredt tilfang på flere parametere, dette med alder er ikke noe som man er så opptatt av eller bevisst på, svarer Lyngmyr.

Anorak-sjefen Pelle Josephson har også tidligere kommentert på aldersdiskriminering i bransjen. Han fortalte da at reklamebyrået har en snittalder på 41 år og at 24 prosent av de ansatte er mellom 50 og 59 år.

Les også: Brenna om seniorflukten i byrå-Norge: - Også i reklamebransjen trenger vi de eldre

- Diskrimineres grovt

For en måned siden satte Kampanje alder på agendaen i byråbransjen da Merethe Brunsell fortalte om sin erfaring med å søke byråjobber i en alder av 63 år. Hun var helt tydelig på at aldersdiskriminering foregikk, noe som også ble støttet av en rekke aktører i bransjen. Tall fra KF støttet også oppunder Brunsell sin historie.

KFs byråstatistikk viste nemlig at de eldre forsvinner ut av bransjen på ett eller annet tidspunkt. Kun seks prosent er 59 år eller eldre. 

- Jeg har jo lurt litt på hvor mange av de jeg startet med er nå. Selv om jeg er nærmere 50 enn 60, er det jo ikke mange på min alder i bransjen, sier Simonsen. 

Han er overrasket over at alder har kommet på agendaen først nå, og ikke tidligere. 

- I min tid har det jo kommet langt flere nye fjes inn i bransjen enn det kan ha forsvunnet gamlke ut i penson, og de kan jo ikke bare forsvinne i løse lufta. 

Han tror mange kan «motvillig hst blitt dratt ut bakdøren for å sikre og ung og dynamisk stemning på lagbildet».

- At de fleste historiene holdes skjult handler nok like mye om skam som sluttavtaler med streng NDA-klausul. Så ja – jeg tror det diskrimineres ganske grovt basert på alder, både ved oppsigelser og ansettelser. Og ikke bare er det like ulovlig som å diskriminere basert på legning eller hudfarge, jeg er ikke i tvil om at det ofte også er dårlig bruk av økonomiske muligheter.

- Tror du det er noen grep man kan ta for å bedre situasjonen?

- Det finnes kanskje ingen quick fix, men jeg tror økt fokus kan skape økt bevissthet. I Danmark har de innført forbud mot å be om alder i rekrutteringsprosesser, som gjør det praktisk litt vanskeligere å diskriminere, i tillegg til symbolverdien det gir.

Hvert sitt perspektiv:

Stein Simonsen og Svein Lyngmyr.

- Mangel på hierarki

Simonsen mener bransjen overvurderer viktigheten av ungdommelighet og viser også til flate byråstrukturer som en særnorsk ting – og muligens én av flere forklaringer på hvorfor de eldre faller fra i byråbransjen. 

- Det er en særnorsk ting at det er mangel på hierarki, det er veldig flate strukturer innad i byråer i Norge. I andre land derimot er det mer opplagt at man klatrer opp i stillinger og får lederansvar når man har jobbet en viss tid et sted og fått en type erfaring. Det er deilig at det ikke er så mye hierarki i Norge, men det betyr også at veldig mange blir værende på samme nivået og at det ikke er noe sted å avansere til. 

- Dette angår jo kanskje ikke deg helt enda, men har du gjort deg noen tanker om aldersdiskriminering, Svein?

- Altså ikke annet enn at det ikke er alder som definerer ekspertisen din, det er det kvalitet på arbeid, samarbeidsevner og ferdigheter som avgjør, svarer Lyngmyr. 

Anorak-duoen bryr seg ikke om alderen: - Er ganske fruktbart