TV-profil og produsent roper varsko: - Ganske mange nervøse selskaper

Erik Solbakken er bekymret for kostnadene produksjonsselskapene må ta på seg for å utvikle nye seersuksesser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Programleder og produsent Erik Solbakken er bekymret på vegne av produksjonsbransjen han er en del av. Tilbakemeldingene fra flere av hans bransjekolleger er at de må investere stadig flere timer i utviklingen av et programkonsept før de prøver å selge det inn til TV-kanalene i en såkalt pitsj.

Dette arbeidet får de vanligvis ikke betalt for.

- I praksis må produksjonsselskapet gjøre ganske tunge investeringer selv og satse både med folk og kanskje også gjøre opptak. «Sminke brura» så mye som mulig, sier Solbakken til Kampanje.

Fredag ledet han en utspørring av programsjefene i NRK, TV 2, Warner Bros. Discovery, Viaplay og Prime Video på Nordiske mediedager i Bergen. I salen satt representanter fra flere av landets store og små produksjonsselskaper. Mange av dem hadde på forhånd delt sine bekymringer med Solbakken. Tilbakemeldingen har vært så å si unison ifølge programskaperen selv.

- Det er ganske mange nervøse produksjonsselskaper der ute. Det handler spesielt om følelsen av å måtte jobbe veldig mye med en pitsj. Da snakker vi om et stykke gratisarbeid som flere og flere nå ikke har rom til, sier Solbakken.

Solbakken driver selv produksjonsselskapet Montreux sammen med Jørgen Høst og The Oslo Company. De står blant annet bak konsepter som «Norges nye megahit» og «Norges sprekeste».

- Vi merker det jo selv. Vi driver et lite selskap og driver stort sett og finansierer det man kaller utvikling selv. Du har ikke lyst til å komme med noe halvferdig og bli tatt useriøst.

Les også: Norske TV-kanaler sa nei, nei og nei til seersuksessen - nå hylles TV-produsenten

Popstjerne-takter:

Erik Solbakken fikk mye ros av TV-kollegaene sine for innsatsen han la ned som moderator i sesjonen «Programsjefene svarer: Hva vil dere ha?» under Nordiske mediedager i Bergen. Her får han en klem av Solveig Kloppen. Foto: Eivor Eriksen

NRK rekker ut en hånd

Bekymringene har også nådd NRK og på tampen av fjoråret åpnet statskanalen for at produksjonsselskaper kunne søke om utviklingssamarbeid med kanalen, gjennom såkalte utviklingspakker. 35 produksjonsselskaper søkte om samarbeid, og nylig ble Fenomen, Magga & Anders, Mothership Entertainment, Novemberfilm og Yess, valgt ut av NRK.

Det er satt av to millioner kroner til satsingen, jevnt fordelt på de fem selskapene.

- Pakkene som konsept er et lite bidrag til en stor bransje, og noe vi prøver i første omgang, også håper jeg at dette ikke er siste gang NRK gjør dette, sier redaksjonsleder i Eksternredaksjonen i NRK, Jan Egil Ådland, til Kampanje.

Ådland har selv lang fartstid fra produksjonsbransjen og kom fra til NRK fra produksjonsselskapet Monster tilbake i 2018. Fredag var han blant programsjefene som ble stilt til veggs av Erik Solbakken i Bergen.

De nysignerte utviklingspakkene handler om utvikling av helt nye konsepter for NRK innenfor podkaster, underholdning, lett fakta, reality og faktaserier.

- Vi begynner helt på scratch uten at de har pitsjet konkrete ideer til NRK. Vi ønsker å støtte produksjonsbransjen i en veldig krevende tid ved å fjerne litt av risikoen av utvikling, og legge den over på NRK.

Erik Solbakken berømmer satsingen fra NRK. 

- Det er absolutt veien å gå. Det skulle bare vært mye mer til mange flere, sier han.

Deler ut penger:

NRK har startet opp en ny ordning der kanalen støtter TV-produksjonsselskaper med penger for utvikling av TV-konsepter. - Vi ønsker å støtte produksjonsbransjen i en veldig krevende tid, sier Jan Egil Ådland i NRK. Foto: Eivor Eriksen

- Bidrar til kontinuitet og kompetanse

TV 2s programredaktør Trygve Rønningen synes NRKs tiltak er godt.

- TV 2 applauderer at NRK legger penger og aktivitet ut i en hardt presset produksjonsbransje. Det bidrar til kontinuitet og kompetanse hos eksterne TV-produsenter, som kommer også TV 2 til gode, sier han.

TV 2 har likevel ingen planer om å gjøre det samme.

- Vi bruker også penger på utvikling, og vi forsøker å sikte oss inn på ideer som raskt kan bli til TV-produksjon - framfor generell utviklingsstøtte.

TV 2 måtte kutte «en vesentlig del» av programbudsjettet i forbindelse med kostnadsprogrammet på 400 millioner kroner i fjor høst.

Da Trygve Rønningen ble intervjuet av Erik Solbakken i sesjonen «Programsjefene svarer: Hva vil dere ha?» på scenen i Bergen fredag, fortalte han at TV 2 kjenner på et ansvar for produksjonsbransjen.

- Det jeg kjenner mest på, er at det rammer TV-folk i små produksjonsselskaper gjort mindre prosjekter for oss. De mistet kanskje det ene prosjektet de har hatt for TV 2. Det kjennes vondt, sa Rønningen på scenen.

Les også: Må kutte i TV 2-underholdning: - Får kanskje ikke ny sesong

TV-profil og produsent roper varsko: - Ganske mange nervøse selskaper