Nå skal designerne «rope» mer: - Vi må ha mer selvtillit på jobben vi gjør

En uheldig skattepolitikk og dårlige anbudsprosesser er noe av det designbransjen ønsker å løfte frem som de viktigste sakene fremover.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Designpolitisk møte høres kanskje ut som noe som er godt forankret, men sånn er det ikke. Ikke enda. Vi er helt i startgropen om hva som skal kjennetegne norsk designpolitikk, og det er det vi er her for å mene noe om.

Slik åpnet daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, det designpolitiske møtet som fant sted i Grafills lokaler forrige uke. Hun, Niklas Mortensen i Designit, Beth Stensen fra Posten Bring, Behnam Farazollahi i EY Doberman Nordic, Cecilie Lyng fra NRK og Sanda Zahirovic fra Heydays utgjorde et panel som diskuterte hvordan bransjen nå skal samle seg for å få større politisk gjennomslagskraft.

Møtet sørget for fullt hus i Grafill-kontorene. I tillegg hadde flere muligheten til å se paneldebatten live på nett.

Etter møtet gir Renneflott uttrykk for at hun er fornøyd med de designpolitiske diskusjonene som fant plass på scenen.

- Jeg er veldig glad for at vi inviterte både de som representerer design som virksomhet og de som sitter i den private næringen. Vi trenger begge de sidene i utviklingen av designfeltet i Norge fremover, og da må vi kunne snakke om både de viktige tingene og de vanskelige tingene, sier hun.

De største politiske sakene designtoppene diskuterte var blant annet hvordan de opplever å bli presset på pris i anbudsrundene og problematikken rundt skattepolitikk, og da særlig arbeidsgiveravgiften.

Les også: Designtopp frykter massekonkurser: - Det er oppdragstørke

Behnam Farazollahi, leder i EY Doberman Norden og styreleder i Grafill, forteller at det viktigste designbransjen gjør nå, er å følge opp møtet raskt og på en effektiv måte.

- Det som er viktig er at vi følger det opp ganske raskt, så det ikke bare blir med dette møtet. Vi må samle oss og finne ut hvilke saker som er de viktigste for bransjen nå, sier Farazollahi.

Designsjef:

Lene Renneflott ledet møtet på tirsdag. Hun er godt fornøyd med designernes første steg mot å samlet seg ytterligere. Foto: Øyvind Hofsrud.

- Vi må være mye tydeligere

Paneldeltakerne var tydelige på at bransjen må samle seg selv og spisse sakene de ønsker gjennomslag for.

- Vi må være veldig tydelig på hva vi ønsker å jobbe for og hvordan vi skal kommunisere det. Vi er i den første fasen av en viktig strategiprosess for design i Norge, sier Renneflott.

Hun sier at de nå skal gjøre en oppsummering av møtet, før styret i Grafill skal ha et nytt møte hvor de skal se på hvordan de skal jobbe med designpolitikk fremover

- Hva blir den viktigste delen dere må ta tak i nå?

- Akkurat nå må vi ta tak i, at hvis Norge ønsker designnæringen, må politikerne se på rammevilkårene. Hvordan skattepolitikken rammer de små og mellomstore og hvordan anbudsprosessene leder til dårlig økonomi i bransjen, sier Renneflott.

Farazollahi er tydelig på at designerne må samle seg om de viktigste temaene og ha klare strategier for hvordan de skal arbeide inn mot politikerne om de viktigste sakene.

- Mortensen sa under paneldebatten at dere snakket litt med innestemme. Må dere også rope mer?

- Ja, absolutt. Vi må være mye tydeligere. Men ikke bare det, vi må ha mer selvtillit på den jobben vi gjør, for det vi gjør er veldig bra og utslagsgivende arbeid, sier Farazollahi.

Les mer: - Det er på tide at verdien av design tas på alvor

Mange tok veien:

Mange tok veien til Grafills lokaler tirsdag. Møtet kunne også følges på nett. Foto: Øyvind Hofsrud.

Har med alle sider av bordet

På møtet hadde Grafill naturlig nok fått med flere representanter fra designbransjen i panelet, men også designkjøpere fra Posten og NRK var med for å diskutere:

- Hvor viktig var det å ha med begge sider av bordet?

- Jeg synes det er veldig viktig å ha dem med, for man ser at det har vært et stort skifte. De siste undersøkelsene våre viser at så mange som 60 prosent av dagens designere er fast ansatt, for 10-15 år siden var det utenkelig at så mange skulle ha fast jobb som designer. Posten og NRK er noen av de største designmiljøene i Norge. Så skal vi påvirke designpolitikken må vi ha med alle sider av bordet, sier Renneflott.

Renneflott forteller at hun mener det var nettopp Posten, representert ved Beth Stensen, som kom med et av de viktigste poengene i løpet av debatten, som handler om historiefortelling.

- En stor del av det design gjør er å skape noe som sørger for at folk intuitivt forstår et budskap og hva de skal gjøre. Uansett om vi skaper visuell kommunikasjon, produkter eller tjenester, så er det alltid en historie i bunn. God design handler om mye, ikke minst om å vekke de rette reaksjoner, følelser og handlinger hos målgruppen, sier Renneflott og fortsetter:

- Visuell historiefortelling er det beste og mest effektive for å formidle kompleks informasjon. Det er et paradoks at designbransjen ikke har jobbet mer med å formidle hva vi selv skaper. Det skal vi gjøre noe med nå.

Hun mener de må bli bedre til å bruke sin egen erfaring og kompetanse til å formidle hva designnæringen gjør og hva de bidrar med til samfunnnet.

- Med andre ord, vi må gjøre det Behnam sa. Vi må designe oss ut av denne krisa.

- Krever hardt arbeid

Cecilie Lyng, profilsjef i NRK, er glad for initiativet Grafill og designerne har tatt. Hun er klar for å følge opp møtet videre.

- Jeg tror man må jobbe ut hvilke områder man får mest effekt på og hva man faktisk kan gjøre noe med. Jeg håper Grafill rigger til noe mer, men dette krever hardt arbeid og dedikasjon over lang tid, sier Lyng.

Også Beth Stensen, fagleder for design i Posten, er klar på at begge sider av bordet må jobbe sammen for å få gjennomslag.

- Jeg tar med meg at det åpenbart er behov for at bransjen jobber sammen i samme retning og at vi som designkjøpere bidrar til en faglig og økonomisk sunn utvikling av bransjen. Hvordan vi skal få til det, må vi jobbe mer med. 

Ideer:

Publikum kom med politiske innspill de mente var viktig etter paneldebatten. Foto: Øyvind Hofsrud.

Nå skal designerne «rope» mer: - Vi må ha mer selvtillit på jobben vi gjør