Reklamekonkurs etter 20 år: - Tøff beslutning

For bare to måneder siden byttet Kikkut Kommunikasjon navn, men det ble ingen ny vår for byrået.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er bare to måneder siden daglig leder Ragnhild Melbye kunne melde at reklamebyrået Kikkut hadde skiftet navn til Vår Kommunikasjon. Da var planen å bli mer synlig i markedet.

Nå har selskapet med ni ansatte slått seg selv konkurs. Det bekrefter Melbye selv og styreleder Truls Bjergulf Hilland overfor Kampanje.

- Mandag 15. mai måtte styret i Vår ta den tøffe beslutningen om at selskapet var i en situasjon hvor det ikke var forsvarlig å fortsette driften, skriver de i en felles uttalelse.

De forklarer at byrået har havnet i en utsatt økonomisk posisjon etter flere flere utfordrende pandemi-år ettefulgt av et krevende økonomisk marked.

- Vi har lenge klart å holde marginene på vår side, frem til de ikke lengre var det, skriver de.

Reklamebyrået har ikke levert tall for 2022, men i 2021 var omsetningen på 19,5 millioner kroner og byråinntekten på 14,9 millioner kroner. Samtidig tapte byrået som da het Kikkut penger for første gang på lang tid med et underskudd på 273.000 kroner.

- Har jobbet iherdig

Ragnhild Melbye tok over som daglig leder i byrået for Truls Bjergulf Hilland for et drøyt år siden. Før det jobbet hun i fem år som konsulent i byrået som fyller 20 år i år. Ingen av de originale jubulantene jobber i byrået i dag. 

- Alle som jobber i Vår har jobbet iherdig å skape fine løsninger for våre samarbeidspartnere og for å rekruttere nye. Bare forrige uke vant vi flere nye oppdrag. Dessverre var det for sent til at vi fikk muligheten til å levere på dem, skriver ledelsen i uttalelsen.

- De nærmeste dagene vil vi forsøke å gjøre denne prosessen så ryddig som mulig for alle involverte, og ta vare på gode kollegaer i en tøff tid, avslutter de.

Vår Kommunikasjon føyer seg inn i det som begynner å bli en betydelig rekke reklamekonkurser det siste året. Tidligere har også byråer som Very Agency, Hausmann og McCann kastet kortene.

Les mer: McCann-sjefer kaster kortene og forlater reklamebransjen - kunder og ansatte reiser til Minnesota

- Ikke grunnlag for videre drift

Christian Solemslie, partner i advokatfirmaet Brækhus, er bobestyrer i konkursboet.

- Omsetningen og oppdragstilfanget var rett og slett så lavt at det ikke var grunnlag for videre drift, sier han til Kampanje.

Ifølge Solemslie har byrået selv oppgitt en gjeld på 2,6 millioner kroner og 70.000 kroner i aktiva. Ni ansatte skal være rammet av konkursen.

- Her er det en bank som har pant i det som er av utstående fordringer og driftsmidler. Det er et krav som er større enn verdiene, sier han.

Advokaten legger til at det fremstår som en «normal og ryddig konkurs» og at han har et godt samarbeid med styrelederen.

Reklamekonkurs etter 20 år: - Tøff beslutning