Reklamesjef slakter norsk sjømannsflørt: - Harry og rart

Norske annonsører legger seg langflate etter mannskapet på Gerald R. Ford, men byråleder mener noen av dem tøyer strikken for langt.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø Journalist
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mandag rykket mannskapet på verdens største krigsskip - USS Gerald R. Ford - inn i Oslo. At 4500 amerikanere er på landlov i Norge har ikke gått landets markedsavdelinger hus forbi, og flere av dem har spilt på de amerikanske seilernes sexliv når de har kastet seg rundt for å slå mynt på besøket.

Det faller ikke i smak hos byråleder i Oslo Reklamebyrå, Michael Risnes.

- Generelt sett så er jeg allergisk mot å spille på sex, og jeg klarer ikke gjøre det selv. Jeg synes det er harry og litt rart, er første responsen som kommer fra Risnes når han blir spurt om hva han synes om fremstøtene fra kondomprodusenten Geil og flyselskapet Norse.

Onsdag denne uken gikk nemlig Geil ut i sosiale medier med et budskap om at det ikke er alle suvenirer man vil ta med seg hjem og henviste til den store utbredelsen av kjønnssykdommer i den norske befolkningen. Like etter kom også flyselskapet Norse på banen med en utendørsannonse på Aker Brygge for å ønske mannskapet velkommen tilbake til Oslo dersom behovet skulle oppstå om ni måneder.

Risnes liker håndverket til sistnevnte, men har ikke mye til overs for kondominnsalget fra Geil.

- Norse-reklamen er hvert fall litt sjarmerende, mens arbeidet fra Geil synes jeg er dårlig håndverk og rett og slett litt ekkel. Samtidig er det en dårlig kopi av det Morgenstern gjorde i 2018 for 7/11 med «Welcome to the land of Chlamydia». Den var mye mer elegant og kledd opp i bunadsdrakt samtidig som den rettet seg mot norske forbrukere, sier han.

Etter at denne saken ble publisert, legger Risnes til at han først trodde at Geil også hadde delt ut kondomer til mannskapet på Gerald R. Ford. Det har de altså ikke.

Les også: Norse med frekk hilsen til amerikansk mannskap: - Håper de koser seg

- Krever at man er våken og på

Flere reklamebyråer og annonsører har tidligere skutt gullfuglen ved å kaste seg inn i dagsaktuelle temaer. Blant annet vekket en kampanje fra Norwegian oppmerksomhet i inn- og utland i kjølvannet av bruddet mellom det tidligere skuespiller- og stjerneparet, Angelina Jolie og Brad Pitt, i 2016. Da kunne flyselskapet tilby å fly deg til Los Angeles nå som Brad Pitt var singel. 

Risnes trekker frem en annen annonsør som også har kastet seg rundt for de amerikanske seilerne. McDonald's ønsker mannskapet velkommen med det enkle budskapet «Welcome home, sailors» sammen med koordinater til nærmeste McDonald's. Denne kampanjen oppnår mer, ifølge Risnes.

- Det er bra greier. Å spille på sex er «cheesy», rett og slett, slår han fast. 

- Hva tenker du om denne formen for reklame som av og til omtales som newsjacking?
 
- Vi prøver selv på det, men det er ikke så ofte vi får det til. Jeg synes det er en morsom måte å gjøre seg dagsaktuell på, men det krever at man er veldig våken og på. Man må nesten ha et budsjett fra kunden til å følge med på nyhetsbildet.
Har kastet seg rundt:

Både Norse og McDonald's har kastet seg på nyhetens interesse når et mannskap på 4500 amerikanere inntar hovedstaden. Foto: Norse/McDonald's

- En helt naturlig greie

Daglig leder i Geil tar kritikken fra sjefen i Oslo Reklamebyrå med fatning.

- Sex er et naturlig tema når det kommer en gjeng med menn som har vært på sjøen. Jeg tror til og med de sa det selv i intervjuer at de hadde lyst til å ta en titt på norske damer, sier Even Jystad til Kampanje.

Det er heller ikke et fenomen som er forbeholdt amerikanske sjømenn, som Jystad påpeker.

- Spør du nordmenn som drar til Syden om sommeren, så tror jeg mange kan kjenne seg igjen i at det kan skje noe. Det er en helt naturlig greie som alle forstår, sier han.

- Michael Risnes mener dette er dårlig håndverk. Har du en kommentar til det?

- Det enkle er ofte det beste. Det er en tydelig beskjed og budskap. Man kan enkelt kritisere det for det, men det er også det som gjør det sjarmerende. Hadde man pakket det inn i sofistikerte grafiske elementer, kunne budskapet blitt mer tørt.

Kundeansvarlig i Släger, Vetle Andersen, legger til at Geil har fått massiv oppmerksomhet som følge av annonsen.

- Kampanjen er spontan og dagsaktuell, men innsikten den bygger på har vi jobbet med over tid. Norge har en eksplosiv økning i klamydia- og gonoretilfeller. Sistnevnte økte med 224 prosent i 2022. Dette forteller at koblingen mellom sex og kondombruk ikke er harry og ekkel, men en viktig løsning på et betydelig samfunnsproblem, sier han.

Bård Nordhagen, kommersiell direktør i Norse, forteller at bakgrunnen for ideen var å lage et budskap som «fanget oppmerksomhet og glede rundt en spennende hendelse».

- Vi er alltid opptatt av å finne nye og kreative måter å øke bevisstheten rundt Norse-brandet, og vi er fornøyde med reaksjonene vi har fått så langt, sier han.

Oppfordrer til kondombruk:

Geil håper mannskapet på Gerald R. Ford beskytter seg dersom de danner nye transatlantiske relasjoner mens de er i Oslo. Foto: Geil

- Lar meg ikke imponere

Dosent ved Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, lar seg heller ikke imponere over reklame-stuntsene til Geil og Norse. 

- Jeg lar meg ikke imponere. Når du ser en god idé kvepper du litt, og tenker «Fy søren, dette var bra», og den reaksjonen får jeg ikke nå. Men det er greit nok, sier han til Kampanje. 

Han mener de oppnår en billig form for kjennskap til merkevaren, og at man her tar sats på at det er mediene selv som løfter markedsføringen frem og sprer det, slik blant annet Kampanje har gjort.

- Nå får de litt ekstra oppmerksomhet gjennom at journalister oppdager det, og vil skrive om det. På den måten får de budskapet ut via mediene. Det er veldig ofte slik med viral markedsføring at mediene fanger det opp, og gir det en spredning som det ellers ikke ville fått, sier han.

Reklamesjef slakter norsk sjømannsflørt: - Harry og rart