Nordea skraper bunnen i Reklamebørsen: - Langt fra fornøyde

- Vi gir oss ikke etter første etappe, sier markedssjef i Nordea.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

For første gang siden 2020 har en reklamefilm fra Nordea blitt målt i Reklamebørsen. Det er snakk om filmen «Nordic Idea» - som hadde premiere i midten av april - hvor vi møter et stort persongalleri av mennesker som sammen skal illustrere rollen banken har spilt i Norden og i bankkundenes liv over 200 år.

- Vi ønsker å vise hvilken bank vi er, og hva vi er her for. Og ikke minst at både kundene våre og potensielle kunder kjenner at vi deler ambisjonene om å gjøre litt bedre, og at vi er med som støttespillere i hvert av stegene som tas i våre kunders liv, har markedssjefen i Nordea, Cecilie Svegaarden, tidligere sagt til Kampanje.

Det er Nord DDB, som har byråer i alle de fire nordiske landene, som står bak kampanjen Denne gangen er det byrået i København som har hatt ansvar for den kreative retningen.

Les mer: Nordea hyller det nordiske i ny film: - Vi har en felles idé

Responsen hos det norske publikummet er langt ifra varm. Ifølge innsiktssjef Håvard Ose i Essence Mediacom, som står bak undersøkelsen, kunne det nesten ikke gått dårligere.

- Årets hittil svakeste oppmerksomhet, årets hittil svakeste liking og årets hittil svakeste sammenlagtscore, oppsummerer han etter fire målinger så langt i år.

- Vil ta litt tid å få budskapet helt hjem

Kun 18 prosent av respondentene i undersøkelsen oppgir at de husker å ha sett filmen. Når de blir spurt om det var enkelt å huske at det var Nordea som stod bak filmen - Essence Mediacom kaller denne parameteren «Branding» - svarer bare 38 prosent at det var lett eller svært lett.
 
Kun åtte prosent oppgir at de liker Nordea-filmen bedre enn andre reklamefilmer. 22 prosent er negative, mens 70 prosent er indifferente.

Dette er tall Nordeas markedssjef naturligvis skulle ønske var høyere.

- Vi skulle jo gjerne sett Nordea på toppen av listen, men samtidig kan vi ikke si vi er skuffet da vi er klar over at dette er ett lengre løp vi skal lykkes med. Men det er en tilbakemelding vi helt klart må ta til oss og med oss, sier Cecilie Svegaarden.

- Hvorfor tror dere ikke resultatene er bedre?

- Nordea har ikke vært nok synlige med markedsføringen og formidlingen vår de siste årene, så vi er også bevisste på at det vil ta litt tid å få budskapet helt hjem, og at det resonnerer med opplevelsen med hva vi har av vårt verdigrunnlag og verditilbud, i kombinasjon med møtet kundene våre har med banken.

Se filmen her (saken fortsetter):

- Gir oss ikke etter første etappe

Nordea har også gjort egne undersøkelser og de er mer oppløftende, forteller Svegaarden.

- Vi startet kampanjen på TV 18. april, og våre målinger viser vi at vi scorer høyere enn tidligere på både «Brand Awareness og «Brand Recall», og også hvordan den likes, sier hun.

- Når det er sagt er vi langt fra fornøyde med tallene fra Essence Mediacom, og det er noe vi vil se nærmere på. Vi evaluerer resultater og målinger kontinuerlig underveis, og justerer uttakene våre, fortsetter hun.

- Må dere revurdere kampanjeløpet fremover, eller står dere fast ved strategien?

- Filmen er første steg i en lengre kampanje, hvor vi skal jobbe med flere formater og typer innhold, og hvor vi også kommer tettere på hva vi som bank gjør for kundene. Dette er et langt løp, og vi gir oss ikke etter første etappe.

Gjenbruk er gull

I den andre enden av skalaen finner vi Drygolin, Telia og Infinitum som alle kjemper om månedens sammenlagtseier. Sistnevnte blir best likt med filmen som viser hvordan det norske pantesystemet inspirerer andre land til å følge etter. 32 prosent av respondentene liker denne filmen bedre enn andre reklamefilmer og bare seks prosent liker den dårligere.

- Holdningskampanjer gir gjerne stort spillerom for emosjonelle virkemidler og de skal heller ikke selge noe. Dermed er det ikke overraskende at holdningskampanjer i snitt scorer sterkere enn andre kategorier i Reklamebørsen, sier Håvard Ose i Essence Mediacom.

Telia blir slått av Infinitum på liking og av Drygolin på oppmerksomhet i månedens børs, men dersom man ser på hvilken film som flest både husker og liker, så er det Telia som topper listen (se filmen her). 

Det ville holdt til en sammenlagtseier før man legger «Branding» inn i regnestykket. Selv om Telia gjør det solid her - syv av ti synes det var lett å huske at reklamefilmen var for Telia - må de se seg slått av Drygolin, hvor ni av ti svarer det samme.

Dermed er det Drygolin som stikker av med det aller lengste strået med en gjenbruksfilm fra 2019 (se filmen her).

- Det er nok mange som for lengst har fått med seg at det er bare Drygolin som holder i Drygolinvær, samt at Nordic Extreme er en tøff maling som blir enda tøffere med litt lydeffekter, sier Håvard Ose i Essence Mediacom.

Den originale reklamefilmen ble både husket og godt likt da den ble målt for fire år siden.

- Når Jotun nå gjenbruker filmen er det men en liten kreativ tvist hvor stemmene er byttet ut ble resultatet kanskje ikke så overraskende en ny oppmerksomhetsseier for Drygolin, sier Ose.

Nordea skraper bunnen i Reklamebørsen: - Langt fra fornøyde