Jotun sikrer seieren med dubbing av gammel reklamefilm: - Kostnadseffektivt

Toppscore i flere kategorier på Reklamebørsen for Jotun. Malingsprodusenten avviser at gjenbruksfilmen ble laget for å spare penger.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Tidligere denne uken kunne Kampanje fortelle at Jotun-merkevaren Drygolin stakk av med sammenlagtseieren i Reklamebørsen for april i år. Det var Drygolin, Telia og Infinitum som lå i tet til å ta månedens sammenlagtseier, men på grunn av god poengscore særlig i kategorien «Oppmerksomhet» og innen «Merkevareoppmerksomhet», er det Drygolin som stikker av med seieren med sin gjenbruksfilm.

Jotun har nemlig valgt å børste støvet av sin Drygolin-film fra 2019, men denne gangen har de valgt en humoristisk vri ved å dubbe filmen med ny dialog. Merkevaresjefen for Jotun i Skandinavnia, Jonas Borvik Knutsen, forteller at de er veldig fornøyde med at de har klart å treffe med filmen. 

- Vi så at vi hadde et behov for å fornye oss litt da vi kom med en ny produktnyhet i år. Try kom med grepet om dubbing slik at seeren fikk en følelse av noe nytt samtidig som vi fortsatte i det humoristiske sporet, sier han til Kampanje. 

Ifølge innsiktssjef Håvard Ose i Essence Mediacom, som står bak undersøkelsen, spiller filmen på suksessen fra originalen som kom for noen år siden.  

- Det er nok mange som for lengst har fått med seg at det er bare Drygolin som holder i Drygolinvær, samt at Nordic Extreme er en tøff maling som blir enda tøffere med litt lydeffekter, sier Håvard Ose i Essence Mediacom.

Den originale reklamefilmen ble både husket og godt likt da den ble målt for fire år siden.

- Når Jotun nå gjenbruker filmen er det med en liten kreativ tvist hvor stemmene er byttet ut ble resultatet kanskje ikke så overraskende en ny oppmerksomhetsseier for Drygolin, sier Ose.

- Tar vare på et konsept som fungerer

Det er reklamebyrået Try og teamet Preben Moan og Camilla Bjørnhaug som står bak det nye grepet og den nye filmen. Byrået sto også bak konseptet for filmen som ble vist for fire år siden. 

- Hva tenker dere om at et kreativt grep med en gammel reklamefilm kan gi så stort utbytte?

- Jeg tenker at det viser at små grep på gode ideer kan gjøre at ting lever videre, og det er sånn sett også en kostnadseffektiv måte å skape fornyelse på. Likevel handler det vel så mye om å ta vare på et konsept som har fungert, det er nok det viktigste, sier merkevaresjefen for Jotun, Jonas Borvik Knutsen.

Han avviser samtidig at det å spare penger har spilt en stor rolle i deres kreative grep med å dubbe en eldre reklamefilm.

- Det er klart at vi så at det var en effektiv måte å skape en fornyelse på, for vi hadde ikke noe nytt konsept å komme med, og vi hadde lyst til å nå fram på en effektiv måte med budsjettet vi har for TV, sier han. 

Her kan du se Drygolins reklamefilm fra 2019 i ny språkdrakt. 

- Hadde ikke tid til å lage nyt konsept

Jonas Borvik Knutsen i Jotun mener at grepet med å bruke en etablert film med en dubbet løsning var «det som skulle til for å skape oppmerksomhet». 

- Og for å få nødvendig share of voice uten at vi har de største TV-budsjettene. 

- Men det ble billigere enn om dere skulle laget en ny film?

- Det er klart at om vi skulle laget nytt konsept og ny film så ville det være en større og lengre prosess, svarer Knutsen. 

- Frigjør det kreative gjenbruksgrepet plass i budsjettene til å gjøre andre ting som eksempelvis kjøpe mer visningsplass?

- Vi hadde ikke fokus på å spare penger på filmen for å bruke mer penger et annet sted. Vi har sett på hvordan vi kan være effektive og nå frem uten at vi trenger å sprenge de rammene vi har, svarer Knutsen.  

Han påpeker at tiden de hadde til å få ny kampanje på luften samtidig med ny produktlansering også spilte en avgjørende rolle. 

- Vi har tenkt hvordan vi kan nå frem på en effektiv måte uten å lage et stort konsept på nytt sett i lys av tid og ressurser. Vi hadde ikke tid til å lag nytt konsept da vi bestemte oss for at vi ville ha en ny film, så tid til rådighet har også spilt en rolle, sier han.

Lett å huske:

Ni av ti synes det var lett å huske at reklamen kom fra Drygolin og Jotun. Filmen er også den som huskes best i Reklamebørsen for april samtidig som den gjør det bra på «liking».  Kilde: Essence Mediacom/Reklamebørsen.

Jotun sikrer seieren med dubbing av gammel reklamefilm: - Kostnadseffektivt