Dette er VGs nye AI-tropp: - Kommer til å åpne helt uante dører

Mediehus må være offensive rundt kunstig intelligens for å lykkes, tror utviklingsredaktør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

VG har satt seg som mål å være ledende og offensive på kunstig intelligens, men utviklingsredaktør Øyvind Brenne understreker at de vil gjøre det på en «etisk riktig» måte.

- Vi opplever det å være offensive rundt AI som helt avgjørende for å lykkes i mediebransjen. Vi tror denne teknologien kommer til å åpne helt uante dører, men den vil også skape utfordringer, sier han.

Menneskelig kontroll er stikkordet.

- Vi har utarbeidet et regelverk for hva som er lov og ikke lov, og et viktig prinsipp er at det alltid er et menneske i loopen som har kontroll.

Når VG bruker språkroboten Chat GPT til å lage korte oppsummeringer av sakene de skriver, skal en journalist alltid sjekke resultatet og gjøre eventuelle justeringer før de publiseres. 

- Vi har lært at teknologien ikke er 100 prosent til å stole på, og prinsipielt mener vi på nåværende nivå er det nødvendig med et menneske i loopen for å sikre både kvalitet og troverdighet som redaktørstyrte medier er helt avhengig av, sier Brenne.

Les også: NRK-redaktør refser kunstig intelligens-stunt: - Kroneksempel på hvordan vi ikke skal bruke det

- Har ikke tid

Selv om mange VG-ansatte på eget initiativ har begynt å leke seg med kunstig intelligens, så utviklingsredaktøren et behov for å koordinere innsatsen. Derfor har han nedsatt en «AI Task Force» som får i oppgave å lede dette arbeidet i VG.

- Mange i VG er flinke, men vi er ikke nødvendigvis gode nok til å dele. Derfor har vi satt sammen en bredt sammensatt gruppe som skal tilegne seg kunnskap og dele med de ulike miljøene i huset.

Gruppen består av Vilde Horvei fra Tek.no, Sverre Norberg-Schulz Hagen, som representerer produktsiden, Bastian L. Hvitmyhr fra ungdomssatsingen Z, Bjørnar Tommelstad fra dagsordenavdelingen, nyhetsjournalist Runa Fjellanger, Tomas Roaldsnes, som jobber med teknologi og brukerbetaling, og Jari Bakken, som jobber med redaksjonell utvikling.

Brenne regner med at medlemmene i gruppen vil bruke rundt 20 prosent av arbeidstiden på kunstig intelligens.

Prosjektleder Niklas Halvorsen skal lede arbeidet.

- Dette er ikke et tradisjonelt prosjekt hvor vi skal jobbe oss frem til en stor og tung sluttrapport om hvordan vi skal bruke kunstig intelligens. Det tror vi ikke vi har tid til, sier Halvorsen.

Gruppen vil stedet sette i gang en rekke eksperimenter for å se hvordan de best kan bruke kunstig intelligens både i interne prosesser og i journalistikk som skal ut til brukere.

- Det er naturlig å begynne å tenke på hva vi kan gjøre internt, for det skal ut eksternt må være mer kontrollert.

- Hvilke mål har dere satt dere?

- Vi har som mål at vi skal gjennomføre noen eksperimenterer frem til sommeren. Noe vil kun være synlig internt i form av at vi klarer å effektivisere enkelte prosesser, eller at vi klarer å skape mening av store datamengder som skal bli til journalistikk, og som ellers ikke ville blitt det.

Les mer: Schibsted-sjefen tror regulering av kunstig intelligens blir krevende: - Ingen forstår konsekvensene

- Utfordringer for hele bransjen

Halvorsen tror det er viktig for de ansatte at de klarer å løfte frem praktiske eksempler på hvordan kunstig intelligens kan brukes, sånn som VG allerede har gjort med transkriberingsappen Jojo, som allerede skal ha spart journalistene for ukesvis med jobbing.

- Hva har vært den største øyenåpneren med kunstig intelligens for dere?

- At det har blitt tatt så raskt i bruk og at vi ser verdien av det. Vi har snakket en del om metavers og NFT-er – ting som har vært mer abstrakt – men Chat GPT er nyttig for brukerne allerede, sier Halvorsen og legger til: 

- Når du har noe som når 100 millioner brukere på under tre måneder, så er det noe VG skal følge opp.

- Er det konkurranse mellom mediehusene om å være ledende på dette området?

- KI kommer med en del utfordringer for hele bransjen. Da tror vi på at samarbeid er mer riktig enn å knive, sier Halvorsen og viser til at de har gjort appen Jojo tilgjengelig for alle.

- Men man også ta hensyn til at det fortsatt er konkurranse mellom mediehusene.

Enn så lenge tror prosjektlederen det er riktig å sette ned en liten gruppe til å jobbe intensivt med tematikken frem mot sommeren, fremfor å etablere en stor avdeling til temaet.

- I verste fall kaster vi bort noen timer her og der, men det er verdt det for å finne ut av hva vi faktisk kan bruke kunstig intelligens til.

Dette er VGs nye AI-tropp: - Kommer til å åpne helt uante dører