I anledningen pressefrihetens dag har det svenske reklamebyrået Åkestam Holst - som er en del av byrånettverket The North Alliance - utformet en omfattende kampanje for Pressbyrån og Reportere uten grener, inkludert en 100 prosent AI-generert kronikk som skal være skrevet slik den fengslede svensk-eritreiske journalisten Dawit Isaak selv skulle ville ha skrevet den.

Kronikken ble publisert i et av de svenske ledende nyhetsavisene, Expressen i dag.

Ifølge Stephanie Moradi og Caroline Andersson, kreatørene som står bak kampanjen, er kronikken basert på et datasett som innholder opp mot 36.000 ord skrevet av Isaak i både publiserte og sensurerte artikler. Materialet er samlet inn ved hjelp av Reportere uten grenser og matet inn i språkroboten Chat GPT 4, som har konstruert en kronikk med samme tone, stil og kvalitet som skal kjennetegne arbeidet til den fengslede journalisten. Kronikken er publisert etter samtykke fra journalistens familie. 

- NRK ville ikke ha gjort dette
Etikkredaktøren i NRK, Per-Arne Kalbakk, stiller seg skeptisk til grepet. 

- NRK ville ikke ha gjort dette. Vi jobber med retningslinjer for bruk av KI-generert innhold, og det vi snakker mye om er at vi i vår bruk må bevare journalistikken og de journalistiske ytringenes autentisitet. Når man da setter Chat GPT til å skrive en tekst som en fengslet journalist ville gjort det, som en kronikk, så er vi over i det som er diktning, ikke journalistikk, sier han og legger til: 

- Dette er en type bruk av kunstig intelligens som er et kroneksempel på hvordan vi ikke skal bruke det.

Les også: Frykter at kunstig intelligens vil svekke pressefriheten: - Kan trekke i gal retning

- Skjønner intensjonen
Kronikken er publisert med journalistens bilde og med Expressen som byline. Helt i bunnen i artikkelen finner man en faktaboks hvor leseren får vite hva dette er.

- Jeg skjønner intensjonen, men synes det blir et feil verktøy å bruke i en sånn sammenheng, sier etikkredaktøren og trekker frem VG som et godt eksempel på hvordan kunstig intelligens kan brukes i arbeidsprosessen. 

- VG har begynt å bruke kunstig intelligens til å lage oppsummeringer av saker skrevet av journalister, der det tydelig fremstår at det er KI-generert, og gått gjennom av journalister. Det er helt andre rammer, enn å få den til å generere kronikker som fremstår som de er skrevet av mennesker, avslutter han. 

- Spesielt 
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække mener «media generelt skal være tilbakeholdne med å publisere AI-genererte kronikker».

- Dette eksemplet er spesielt, fordi også en kommersiell aktør står bak kronikken, som ville vært en vurdering i seg selv. At familien angivelig samtykker er viktig, men det er utfordrende at journalisten selv ikke har samtykket. Kronikken har selvsagt et viktig budskap, men journalistikkens kjerne må være at i tillegg til at det skal være sant, må det også være ekte, skriver hun i en e-post til Kampanje. 

Solbrække påpeker samtidig at hun kjenner for lite til alle omstendigheter rundt denne konkrete saken til at hun kan vurdere om det var riktig av Expressen å publisere kronikken. 

- Jeg synes redaktøren i Expressen gjør det riktig med en egen tekst rundt vurderinger bak publiseringen. Denne transparensen er avgjørende, mener hun. 

- En imitasjon
Kampanje har vært i kontakt med Karin Olsson, assisterende sjefsredaktør i den svenske riksavisen. Hun mener Per Arne Kalbakk har helt rett i at journalistikken skal håndtere AI-genererte artikler med stor varsomhet. Det mener hun de har gjort i Expressen.

- Vi vurderte denne publiseringen nøye og veide argumentene opp mot hverandre, skriver hun i en e-post til Kampanje.

- Hvilke vurderinger har Expressen tatt før dere publiserte denne AI-generte kronikken, som visstnok er laget av annonsører i samarbeid med Reportere uten grenser?

-  Vi har vært nøye med å gjøre det veldig tydelig at dette var en AI-generert tekst som tolker den fengslede Dawit Isaak, ikke en tekst av Dawit Isaak. På alle måter vi kan har vi forklart at dette er en manifestasjon på pressefrihetens dag og en tekst produsert i samarbeid med Dawit Isaaks egen familie og Reportere uten grenser. Ingen kan tro at dette er en ekte artikkel. Det var veldig viktig.

I en egen kronikk skriver Olsson at avisen publiserte den AI-genererte teksten for å belyse Dawit Isaaks skjebne.

- Det ukonvensjonelle initiativet med Reportere uten grenser og Pressbyrån med en AI-generert artikkel som tolker Dawit Isaak på Pressefrihetsdagen kan selvsagt aldri bli noe annet enn en imitasjon. Men teksten fungerer som et symbol på den fattige verden som står igjen når undertrykkelse har kvalt ytringsfriheten, skriver hun.