Fremantle-topp får Gullruten-refs fra TV-rivaler: - Feilaktig oppfatning

Konkurrenter reagerer kraftig på kritikken fra Fremantle-sjefen. Også Gullruten-sjefen mener de to «Exit»-gutta bommer. – Må bero på en misforståelse, sier hun.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag ettermiddag kunne Kampanje gjengi kritikken til toppsjefen i «Exit»-produsent Fremantle av «Gullruten». Ifølge Rushprint kunne Petter Testmann-Koch fortelle at han og regissør Øystein Karlsen fortelle at de aldri meldte på tredje sesong av NRKs finansthriller «Exit» i konkurransen.

Til Kampanje kunne Testmann-Koch fortelle at han mente «Gullruten»-juryeringen manglet «faglig kompetanse» og at de to derfor har valgt å holde produksjonen utenfor konkurransen. Han avviste imidlertid at det var snakk om «en krigserklæring» og en boikott av den store priskvelden fra Fremantles side.

- Jeg ser faren for at vi fremstår som sure og bitre her, men det er mer en personlig greie fra regissør Øystein Karlsen og meg. Vi har mange Fremantle-kolleger som er opptatt av å være med i «Gullruten» og vi har også meldt på andre programmer, sier produsenten til Kampanje. 

Les også: Exit-produsent med Gullruten-boikott: - Måtte ta dette valget

Den erfarne TV-produsenten la imidlertid til at «det er en saying i bransjen at det er det nest beste programmet som vinner i Gullruten». Det får sjefprodusent i Einarfilm, Guri Neby, til å reagere.

- Det kan vi ikke tillate oss å si, og det er feil å mene. «Gullruten» har de siste årene vært flinke til å få med mange og til å bre seg utover. Jeg synes generelt det har vært bra nivå på produksjonene og de som fortjener å få noe får noe. Det regner jeg med at vil skje i år også. Man kunne ønske seg flere, men man må være takknemlig for at man er nominert, sier Neby.

Da nominasjoene til årets Gullruten ble kjent, ble det også klart at NRK stod uten nominasjoner i den gjeve dramakategorien. Uten «Exit» ble det ikke noe lettere for allmennkringkasteren. 

Les også: Historisk drama-bom for NRK i Gullruten dramakampen

Reagerer (1):

Lederen av Einar Film, Guri Neby, reagerer på kritikken til bransjekollega Petter Testmann-Koch i Fremantle.

- Undergraver juryen

TV-produksjonsselskapet Einar Film er nominert til flere TV-priser i årets prisutdeling, blant annet med serien «Kids in Crime» som har fått hele tre nominasjoner. Hun mener Fremantle-sjefens utspill «undergraver juryen».

- Når det er sagt så er det ikke sikkert at «Exit» hadde fått nominasjoner, men det vet man ikke, siden de ikke ville prøve seg. Jeg synes det er bittelitt feigt av Fremantle, sier Einar Film-sjefen. 

Neby har tidligere sittet i «Gullruten»-juryen og forteller Kampanje at hun opplever at Virke Produsentforeningen er flinke til å sette sammen juryene.

- Er man inhabil så blir det tydelig kommunisert. Jeg synes det er helt feil å si at juryen ikke har den nødvendige kompetansen for å gjøre riktige vurderinger. Min opplevelse av å sitte i juryen er at det foregår ordentlig for seg. Så det var en veldig rar reaksjon. Jeg kan ikke forstå det, det var dårlige argumenter, og jeg er helt uenig, sier hun. 

Les også: Gullruten-rekord for Viaplay - kaster NRK ut av

Monster-sjefen: - Det er trist

Guri Neby får støtte fra bransjekollega, Ingvild Daae som er daglig leder i et av landets største TV-produksjonsselskaper, Monster. Monster står i tillegg bak produksjonen av årets «Gullruten»-show som for anledningen feirer 25-årsjubileum. Daae sier at det alltid er mange meninger angående juryordningen. 

 -  Enten så kan de velge å gjøre det som de gjør i dag, eller så må de gjøre det vpå annen måte. At Fremantle velger å ikke melde på drama har jeg ingen kommentar til, men registrerer at de har valgt å melde på andre produksjoner i ander sjangre, sier Daae,

På spørsmål om hun er overrasket over reaksjonen til Testmann-Koch svarer Daae at hun synes «det er trist», særlig med tanke på de som har jobbet med produksjonen bak «Exit».

- Det er nydelige prestasjoner og skuespillere som aldri får vite om de hadde muligheten til å vinne eller ikke, sier hun. 

Reagerer (2):

Sjefen for Monster, Ingvild Daae, reagerer også på kritikken til Fremantle, men merker seg at TV-produksjonsselskapet har meldt på andre programmer enn Exit.

- Må bero på en misforståelse

Lederen av Virke Produsentforeningen og styreleder i Gullruten, Åse Kringstad, sier til Kampanje at det er synd Fremantle ikke ville melde på finansthrilleren.

- «Exit» har vært et veldig viktig bidrag i sjangeren TV-drama både i tidligere sesonger og nå, og jeg regner med at de som har laget det både foran og bak kamera kunne tenke seg å være med i konkurransen. Det handler jo ikke bare om å vinne, men også å bli nominert blant gode bransjekolleger, sier hun.

- Hva tenker du om kritikken til Petter Testmann-Koch om at det for dårlig faglighet i juryarbeidet?

- Det mener jeg bestemt det ikke er så det må bero på misforståelse, sier Kringstad.

Reagerer (3):

Sjefen for Gullruten og leder av Virke Produsenten, Åse Kringstad, reagerer også på kritkken fra Fremantle-sjefen. Foto: Eivor Eriksen.

- Alt er etterprøvbart

Hun viser til at det i juryeringen av de beste TV-programmene gjennomføres med flere runder med poenggivning og at alt skal være etterprøvbart.

- Påstanden om at en kanalrepresentant kan overstyre juryen stemmer derfor ikke. Vi har rigget dette med store juryer med syv medlemmer og maks to kanalrepresentanter fra ulike kanaler i hver jury. Vi har strenge habilitetsregler og jurymedlemmer som tar dette på det største alvor og som er bevisste sin integritet. Vi tror ikke på at en kanalrepresentant hypotetisk sett skulle klare å overstyre seks andre jurymedlemmer i valget av det beste programmet, når jurymedlemmene hver for seg og individuelt gir sine poeng i etterkant av jurymøtet, sier hun.

- Er du kjent med at det er en «saying» i bransjen om at det nest beste programmet vinner?

 - Jeg har ikke oppfattet at det er en saying, men hvis det er det så er det trist. Det undergraver det viktige juryarbeidet og det underminerer jurymedlemmenes jobb. Det tar også fra seiersgleden til de som vinner, så det ville vært synd. Og det er jo også en feilaktig oppfatning. Det programmet som får mest poeng av juryen, vinner. Samtidig så vil det jo alltid være en diskusjon om de nominerte og vinnere og det ville være underlig om alle i bransjen var 100 prosent enig, sier hun.

- På tide med et møte med Fremantle-sjefen?

- Døren i Stiftelsen Gullruten er alltid åpen for Petter, og det er sikkert ting som kunne vært endret på. Men vi fyller 25 år og har overlevd over en ganske lik lest gjennom alle disse årene. Vi har også tilpasset oss utviklingen med nye kategorier, nye regler og nye plattformer, men vi ønsker alltid en diskusjon rundt «Gullruten» velkommen, sier sjefen i Virke Produsentforeningen.

- Dere fyller 25 år i år, vil dette skjemme festen og jubileumssendingen?

- Nei, det tror jeg ikke. Samtidig takker vi for muligheten vi nå har fått til å forklare bedre hvordan juryeringen foregår. Kanskje er det også andre som undrer, sier hun.

- Kunne dere vært tydeligere på å fortelle om dette selv?

- Det er mulig. Vi har ikke lagt ut på nettsiden vår hvordan juryeringen finner sted, men vi kommuniserer gladelig hvordan det foregår. Det er helt uproblematisk. Alt som skjer i juryarbeidet skal også være etterprøvbart slik at vi unngår en juryordning som ene og alene avgjøres av en prat over bordet, sier Kringstad.

Fremantle-topp får Gullruten-refs fra TV-rivaler: - Feilaktig oppfatning