Fredag kåres årets TV-vinnere på Gullruten i Grieghallen i Bergen. Der vil flere av landets mest profilerte TV-fjes være samlet, men skuespillerne og produsentene bak en av årets aller største suksesser - «Exit» - vil glimre med sitt fravær. Tredje sesong av NRKs finansthriller ble nemlig aldri påmeldt konkurransen. Det skriver Rushprint.

Administrerende direktør i Fremantle, Petter Testmann-Koch, sier til nettavisen at han mener juryeringen i Gullruten har store faglige mangler og at de derfor har valgt å holde produksjonen utenfor konkurransen.

- Jeg skulle ønske at det var renere. Og innen drama har juryen i tillegg manglet faglig kompetanse. Ikke hele juryen, men deler av den har ikke hatt nødvendig kompetanse for å gjøre riktige vurderinger, sier Testmann-Koch til Rushprint.

Han får støtte fra showrunner Øystein Karlsen i «Exit».

- Vi har ikke meldt på noe. Mange av skuespillerne hadde fortjent å bli nominert, kanskje til å med og vinne. De er drivende dyktige. Men vi måtte ta dette valget, på ett eller annet tidspunkt.

- Den nest beste vinner
Overfor Kampanje understreker Testmann-Koch at dette ikke er «en krigserklæring».

- Jeg ser faren for at vi fremstår som sure og bitre her, men det er mer en personlig greie fra regissør Øystein Karlsen og meg. Vi har mange Fremantle-kolleger som er opptatt av å være med i Gullruten og vi har også meldt på andre programmer, sier produsenten til Kampanje.

Hans erfaring er at kanalrepresentanter «åpenbart» fremsnakker egne programmer i juryene.

- Det er ikke uhildet. Det er jo en saying i bransjen at «det er det nest beste programmet som vinner i Gullruten», sier han.

Både første og andre sesong av «Exit» ha rblitt nominert i flere kategorier i Gullruten, men dramaserien har aldri gått til topps i noen av hovedkategoriene i konkurransen.

- Tror dere ikke «Exit» hadde hatt en sjanse?

- Det får andre mene noe om, sier han.

Styreleder i Stiftelsen Gullruten, Åse Kringstad, avviser kritikken.

- Jeg mener tvert imot at Gullruten er en prisutdeling basert på nettopp faglighet og saklighet. Kritikken fra Petter Testmann-Koch mot jurysystemet ser ut til å bero på at han ikke kjenner prosessen for hvordan Gullrutens juryer arbeider, sier hun til Rushprint.

Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få en kommentar Kringstd.

- Veldig stolt av «Exit»
For første gang i Gullrutens 25 år lange historie står NRK uten nominasjoner i kategorien «Beste dramaserie».

Dramasjef Marianne Furevold-Boland i NRK kommenterer boikotten slik når Kampanje tar kontakt:

- Vi er selvsalgt veldig stolt av «Exit» og synes alle involverte fortjener en pris. Det er opp til produksjonsselskap å melde på Gullruten ut ifra sine egne vurderinger. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

Hun vil ikke svare på spørsmålet om hun er enig i produsentens kritikken av Gullruten.

Prisutdelingen drives av Stiftelsen Gullruten, som ble etablert av Virke Produsentforeningen i sin tid. NRK sitter ikke styret, men er representert i henholdsvis Gullruten-komiteen og Fagpris-komiteen, i likhet med de andre kanalene.

Les mer: Historisk drama-bom for NRK i Gullruten