Nedlagt NRK-program kan få Gullruten-opptur: - En siste dødsmarsj

Samtidig kan en av fjorårets store vinnere gjenta bragden og på ny bli kåret til TV-bransjens dronning.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

«Pørni» kan bli Gullrutens store vinner for andre året på rad, Amazon Prime Video er nominert for første gang, mens «Kåss til Kvelds» er nominert for siste gang. Det var nok å ta tak i da Gullrutens nominerte ble avslørt mandag ettermiddag inne på Operaen i Oslo. 21 Gullruten-priser skal deles ut på 25-årsjubileummet som finner sted 12. mai i Bergen.

Årets nominasjoner bød på flere overraskelser. Blant annet er det første gang NRK ikke er nominert i kategorien «Beste dramaserie». NRK har vunnet prisen hele 22 ganger tidligere. I tillegg er VGTV, Netflix og Prime nominert i selskap med tungvekterne NRK, TV 2, Viaplay og Warner Bros. Discovery.

Amazon Prime Video er nominert til en Gullruten for første gang. Det er de i kategorien «Årets kjendisdeltaker» gjennom YouTuber og influencer Tim Kristian sin opptreden i realityprogrammet «Good Luck Guys».

- Hvordan føles det å være nominer til en Gullruten?

- Det føles helt korrekt. Jeg ser på meg selv som utrolig fantastisk fordi jeg vet mine styrker. Nå er det hyggelig at andre folk også ser det, sier Tim Kristian i et intervju med Kampanje.

- Jeg har vært med på litt TV-casting i år, og ingen har valgt meg. Nå tenker jeg «dumt for dere, se på meg nå!», legger han til lattermildt.

- Du står også for tidenes første nominasjon til Prime. Hva tenker du om det?

- Det gir mening at de endelig starter å få nominasjoner. Det skal sies at de startet opp for ikke lenge siden, så det er ikke sånn at det bugner. De har ikke så mange norske serier enda, så det at vi fikk én, synes jeg er bra, sier Tim Kristian.

- Vi er utrolig stolte over «Good Luck Guys» sin nominasjon til «Gullruten». På realityproduksjoner er det alltid om å gjøre å ha de beste deltakerne, så å få en nominasjon til «Årets deltaker» er utrolig gjevt, sier programsjefen Andreas Bakka Hjertø i Prime Video til Kampanje.

Les hvem som er nominert til Gullruten her: Gullruten-rekord for Viaplay - kaster NRK ut av dramakampen

Beste kjendisdeltaker:

Tim Kristian, her med venninne og meddeltaker i «Good Luck Guys» Jenny Huse, er nominert i kategorien «Beste kjendisdeltaker.» Det er også første gang Prime Video er nominert til en pris på Gullruten. Foto: Øyvind Hofsrud

- Vi hadde noen syke vaner

I kategorien «Beste underholdningsprogram» er NRK-programmet «Kåss til Kvelds» nominert. Programmet ble lagt ned for ikke lenge siden som følge av NRKs budsjettkutt. Programlederne Else Kåss Furuseth og Markus Neby gjennomførte syv sesonger av programmet, og ble nominert til Gullruten i fire av fire mulige år.

- Med en Gullrute vil dere gå av med seier i det som er begravelsen deres, eller hvordan vil dere beskrive det?

- Vi ble gravlagt for lenge siden, så dette er i så fall en siste dødsmarsj på en måte. En nominasjon er som å få en liten krans på grava. Det er hyggelig at bedet vannes litt, sier Neby.

Serien ble nominert i klassen for «Beste underholdnings­program» under Gullruten i både 2020, 2021 og 2022 og Else Kåss Furuseth sikret seg prisen for «Beste program­leder» innen underholdning for et par år siden for jobben i det samme programmet. 

- Og for oss som har vært i en del begravelse så vet vi at røkelakspraten, festen eller nachspielet kan være ålreit. Da er alt sagt på en måte. Det er veldig stas, legger Kåss Furuseth til.

- Så det er ikke «bitter sweet»?

- Nei, jeg har prøvd å kjenne etter. «Er det noe agg?». Nei, det er bare glede, sier Kåss Furuseth.

- Hvis vi vinner vil folk kanskje si at det er en sympatipris og ikke det faglige klappet på skulderen, Men det er hyggelig uansett. Vi har valgt denne bransjen fordi vi elsker positive tilbakemeldinger, og det hadde vært hyggelig her også.

- Dere har vært nominert i alle mulige år. Hvilke budsjetter hadde dere ettersom programmet ble lagt ned?

- Vi hadde noen syke vaner. Vi holdt på å velte hele NRK, sier Kåss Furuseth.

Ny storfangst:

«Pørni» er nok en gang nominert til flere Gullruten-priser, og igjen kan hovedrolleinnehaver og hjernen bak serien, Her Henriette Steenstrup (i midten sammen med Tanya Nanette Yildiz Badendyck i Viaplay med flere av seriens skuespillere. Foto: Øyvind Hofsrud.

Kryptisk om ny sesong av «Pørni»

I år som i fjor står Henriette Steenstrup og hennes Viaplay-serie «Pørni» med flere nominasjoner. «Pørni» ble den store vinneren under fjorårets Gullruten med seier i kategorien «Beste dramaserie» og «Beste skuespiller». Serien er igjen nominert til disse prisene, i tillegg til to nominasjoner i «Beste birolle» samt flere fagpriser. Dermed kan Steenstrup igjen blir Gullruten-dronning. 

- Hva tenker du om dere står for flere nominasjoner år for år?

- Det høres kanskje dumt ut, men det er enda morsommere i år. Det er sesong tre, og da tenker jeg at folk mener vi holder kvaliteten oppe. Man kan fort tenkte at «vi vant i fjor, så vi vinner ikke i år», men det er veldig gøy allikevel, sier Steenstrup.

- Er det noen kategorier som er ekstra stas å være nominert i?

- Det må være de to jentene, «døtrene» mine, som er nominert. Begge kan ikke vinne siden de er nominert i samme kategori, men det er jeg kanskje mest stolt av.

- Dere kan kanskje ikke toppe fjoråret, men føles det likevel som en ny topp for «Pørni»?

- Vi kan toppe det. Vi er egentlig nominert til flere priser i år. I fjor var vi nominert til totalt fem priser, i år er det seks. Det må vi prøve å toppe. Men det er hårete, for det er mange gode produksjoner, sier Steenstrup.

- Til slutt. Blir det en sesong fire av Pørni?

- Vent til i morgen med å stille det spørsmålet, svarer Steenstrup.

Les også: Henriette Steenstrup ble kveldens store TV-vinner – sikrer Viaplay to Gullruten-priser

Nedlagt NRK-program kan få Gullruten-opptur: - En siste dødsmarsj