Mageplask for Møbelringen i Reklamebørsen: - Blir nok i overkant pompøs

- Vi har laget et helt nytt kommunikasjonskonsept og det vil ta tid før det setter seg, sier ny markedssjef i Møbelringen. Se vinnerne og taperne fra denne månedens Reklamebørsen her.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

«Reklamebørsen» for april er klar og her kommer det frem at Møbelringen ikke treffer med sin nyeste film. Dommen over Møbelringens nyeste reklamefilm er hard.

- Møbelringen beskriver kjøpsreisen som utviklingen av et kjærlighetsforhold, men med møbler. Metaforen blir nok i overkant pompøs og filmen mageplasker seg til en solid sisteplass på både oppmerksomhet og liking i «Reklamebørsen» for april, sier Håvard Ose, innsiktssjef i Mediacom.

Det er mediebyrået Mediacom som står bak Reklamebørsen som måler flere av de nyeste reklamefilmene som har gått på TV og digitalt den seneste måneden for deretter rangere filmene både etter liking, oppmerksomhet og effektivitet. Kun syv prosent oppgir at de liker Møbelringens nyeste reklamefilm, men 26 prosent oppgir at de har et negativt inntrykk av filmen. De resterende 67 prosentene har et nøytralt bilde av reklamefilmen.

- Med kun syv prosent positiv liking scorer filmen svakere enn alle 37 tidligere målte reklamefilmer innen kategorien møbel og interiør, fortsetter Ose.

Møbelringen ligger også på bunn på oppmerksomhet, hvilket henger sammen med at de også har hatt minst trykk på filmen.

- Filmen fra Møbelringen var blant de med lavest trykk i denne runden, men med kun 16 prosent samlet oppmerksomhet for TV og Online Video leverer den like fullt skuffende oppmerksomhet også i forhold til investering, sier Ose.

Ny markedssjef i Møbelringen, Linda Trulsen, forteller at de er forberedt på å måtte bygge opp oppmerksomhet.

- Det er mange år siden vi var på TV med reklamefilmer sist, så vi er forberedt på at det vil ta tid å bygge oppmerksomhet. Vi har også laget et helt nytt kommunikasjonskonsept, og det vil ta tid før det setter seg. For oss er det viktigere å treffe godt i kjernemålgruppen vår enn i det brede lag av befolkningen. Og salget av sofaen i reklamefilmen har under perioden økt med om lag 600 prosent de to ukene etter at filmen kom på TV. Dette tolker vi som et godt signal, sier Trulsen.

Kalddusj for Møbelringens reklamefilm

- For tidlig å trekke konklusjoner om effekt nå

Trulsen forteller at det nye kommunikasjonskonseptet har et rolig og dempet uttrykk, ikke et klassisk rop om «løp og kjøp». 

- Filmen ligger tett på vårt kundeløfte om personlig kundeservice. Vi har valgt å bevege oss litt utenfor normen for møbelreklame, selv om det kan bety mindre bred appell. Det viktigste for oss er å nå målgruppen vår, sier Trulsen.

- Hvilke mål hadde dere med filmen?

- Reklamefilmen står ikke alene, men følges av kommunikasjon i en rekke ulike kanaler. Undersøkelser viser at våre kunder er mest opptatt av kvalitet og god service. Vi har hatt tett dialog med butikkansatte for å finne situasjoner de vil kjenne seg igjen i. Målet med kampanjen i sin helhet er å fylle «Kjærlighet til hjemmet ditt» med beviser for hvilken service, omtanke og merverdi du kan få som kunde hos Møbelringen. Her har vi egne målinger i kjernemålgruppen for å se utviklingen over tid, men det er for tidlig å trekke konklusjoner om effekt nå, sier hun.

Trulsen forteller at reklamen, som er utarbeidet i samarbeid med Schibsted-byrået Manus, skal fortsette å gå på skjermen til over sommeren.

- Vi gjør jevnlige målinger i målgruppen, og justeringer vil eventuelt gjøres ut fra disse, sier Trulsen.

Mest og minst likt:

Helsedirektoratets film er den best likte denne måneden. Telenor følger like bak. Nederst på liking-barometeret finner en møbelkjeden Møbelringen. Kilde: Mediacom.

Telenor til topps igjen

I «Reklamebørsen» for mars toppet Telenor listene med sin Lars Monsen-reklame. Også for april topper teleoperatøren listen, men denne gangen med et helt annet uttrykk.

- Som landets største digitale tjenesteleverandør innenfor innholds-, telekommunikasjons- og datatjenester, har vi mye på hjertet samtidig som vi skal nå mange forskjellige målgrupper. Telenor-familien er et fleksibelt univers som gjør det mulig å være relevante for ulike målgrupper, med fokus på innsikt og kundebehov, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor, Anders Krokan.

Han sier han er «overbevist om at nøkkelen til suksessen» ligger i noen tydelig identitetsmarkører.

- Vi har klart å etablere noen distinctive assets som både skaper gjenkjennelighet, oppmerksomhet og liking og at vi stått i det over tid. Det er viktig for oss å fremstå som en konsistent merkevare på tvers av forretningsområdene våre, og da er det en fordel at vi ikke har for mange ulike uttak og uttrykk, sier Krokan.

- Hvorfor tror dere akkurat denne filmen treffer så godt?

- Jeg tror vi treffer en nerve hos folk der ute. Den digitale hverdagen er dessverre ikke fri for trusler eller andre farer, og det er ikke alltid like lett for folk å vite hva som er trygt. Mange vet at det er smart å beskytte seg, men ikke helt mot hva eller hvordan, sier Krokan.

Han er meget fornøyd at kommunikasjonen som Telenor nå leverer, både gjennom lettbeinte reklamer, og litt mer alvorstynget reklame.

- Det er en flott bekreftelse på at kommunikasjonskonseptet med Telenor-familien i aller høyeste grad har livets rett, nærmere syv år etter lanseringen, sier Krokan.

Telenor topper Reklamebørsen med Rammemannen

«Svak» film likes godt

Til tross for sammenlagtseieren så topper Telenor verken på liking eller på oppmerksomhet. Konkurrenten OneCall stikker av med seieren på effektivitet og oppmerksomhet, mens det er Helsedirektoratets film som er den beste likte denne gangen. 

- OneCall leverte både best og mest effektiv oppmerksomhet i april, mens Helsedirektoratets film om at de gir gode råd for et godt liv og god helse leverte best på liking. Sammenlagt ble det likevel Telenor Mobil som dro hjem seieren, sier Ose.

Han forteller at Helsedirektorates film, til tross for at den topper på liking, er relativt lite likt film.

- Helsedirektoratets holdningskampanjer likes ofte godt, og når budskapet er «Lev» etter to år med pandemi så er det ikke uventet Helsedirektoratet som tar hjem likingseieren for april. Tross seier i denne runden – filmen scorer blant de svakeste av de totalt 13 filmene fra Helsedirektoratet som er målt i Reklamebørsen, sier Ose.

OneCalls høye effektive oppmerksomhet mener Ose skyldes noe som har blitt et veletablert reklamekonsept.

- OneCalls familiepakka-entusiast og familiefar begynner å bli en kjent figur for de fleste, hvilket bidrar til både høy og effektiv oppmerksomhet også for den siste serien med filmer fra dette universet, sier Ose.

Se Helsedirektoratets reklamefilm her:

Mageplask for Møbelringen i Reklamebørsen: - Blir nok i overkant pompøs