Full Lars Monsen-effekt for Telenor på Reklamebørsen – bankutfordrer treffer ikke folket med Will Ferrell

Se resultatene fra denne månedens Reklamebørsen her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Reklamebørsen» for mars foreligger, og her har mediebyrået Mediacom på sedvanlig måte rangert siste måneds reklamefilmer etter både liking og oppmerksomhet. Helt i toppen på denne månedens «Reklamebørsen» finner en Telenor, som i sin nyeste reklame får et plutselig besøk av den norske villmarks- og ekspedisjonsfareren og TV-programlederen Lars Monsen. Det var i begynnelsen av mars at Telenor T-We lanserte reklamefilmen der den profilerte villmarksmannen slår seg ned i sofaen til den velkjente Telenor-karakteren Arnfinn og igjen er budskapet «hvor enkelt det er å strømme.»

- Så bra. Det var gode nyheter på første arbeidsdag etter påske, sier leder for markedskommunikasjon for bredbånd og TV i Telenor, Torill Silkoset, til Kampanje.

Hun sier det er «veldig stas med gode tilbakemeldinger fra markedet».

- Vi vet at reklameuniverset med Arnhild og Arnfinn slår godt an og står seg godt i TV-ruta, men merket også fort at Lars Monsen og Arnfinn hadde en fin kjemi, Det er joviale gutter med glimt i øyet og det er ikke overraskende at de har bidratt med ekstra oppmerksomhet og god liking, sier Silkoset.

Bak kampanjen, som altså skårer best på oppmerksomhet og tar andreplassen på liking, står reklamebyrået Pol og produksjonsselskapet Einar Film med Aksel Hennie på regi. 36 prosent oppgir at de liker reklamefilmen for Telenor bedre enn annen TV-reklame. Kun 13 prosent sier at de liker den dårligere. På oppmerksomhet skårer filmen med hele 64 prosent.

- Seier på oppmerksomhet og andreplass med minst mulig margin opp til Vipps på liking ga en suveren sammenlagtseier for Telenor T-We i denne runden, sier innsiktssjefen i Mediacom, Håvard Ose, til Kampanje.

Om man ser oppmerksomhet opp mot medietrykk, så må imidlertid Telenor dele førsteplassen med erkerivalen Telia som fortsetter å gjøre det bra med sitt konsept med en pragmatiske gutten og regissøren. Telia-filmen gjør det skarpt med tanke på oppmerksomheten sett opp mot investeringene. 

- Telia-filmene fortsetter å levere svært god og effektiv oppmerksomhet for Telia selv om det denne gangen kanskje ble litt for «complicado» til å engasjere folk flest på en positiv måte, sier Ose med henvisning til Telias film.

Les også: Telia gjør det lite «complicado»: - Never change a winning team

Her kan du se Telenor-filmen som gikk til topps på denne månedens Reklamebørsen:

- Ikke nødvendigvis noe alle kjendiser vil være med på

Men reklamefilmen til Telenor skårer altså best på oppmerksomhet i denne månedens «Reklamebørsen» og Håvard Ose i Mediacom mener det ikke er overraskende.

- At bruk av kjendiser kan bidra til oppmerksomhet er ikke noe nytt. Når man i tillegg trekker kjendisen inn i det etablerte universet med Arnfinn er det ikke så overraskende at Telenor T-We tar hjem oppmerksomhetsseieren for mars måned, sier han.

Dersom Telenor har noe å jobbe med så er det oppfatningen av merkevaren i den norske befolkningen, der Telenor sammen med Telia og DNB er de som skiller seg ut på en negativ måte, ifølge tallene til Reklamebørsen. 17 prosent oppgir at de har et negativt inntrykk av telegiganten, kun «slått» av DNBs 27 prosent.

Torill Silkoset i Telenor sier den viktigste jobben filmen skulle gjøre var å vise frem at T-We er et sted der kundene får «TV-kanaler og strømmetjenester samlet på ett sted.»

- Også ønsker vi å fortelle kundene at det er enkelt å finne og bytte innhold. Det har vært viktig denne gangen, sier hun.

- Får seerne det med seg eller blir de bare opptatt av Lars Monsen?

- Vi måler alltid filmene våre i etterkant og da vil vi få vite mer om budskapet også er forstått, sier hun.

- Hvordan dukket Monsen opp i planleggingen?

- Vi hadde noen runder på idéfronten med reklamebyrået vårt Pol rett over sommeren i fjor og tidlig på høsten kom de opp med en idé om å bruke en dialog mellom Arnfinn og Lars Monsen og det synes vi var såpass spennende at det var verdt å høre med Lars Monsen om det var noe han var positiv til. Det er jo ikke nødvendigvis noe alle kjendiser vil være med på, men Monsen var positiv også jobbet vi videre med dette med et mål om å komme på lufta i februar og mars, sier hun.

Arnfinn, Lene Johansen, Torill Silkoset og Lars Monsen (Mal_980x674).jpg

Glad gjeng:
En glad, men også litt sliten gjeng på tampen av dagen etter reklameinnspillingen for Telenor T-We. Fra venstre: Arnfinn, Lene Johansen og Torill Silkoset fra Telenor og Lars Monsen. Foto: Telenor. 

Gikk på lufta samtidig med Monsens NRK-premiere

Kampanje har tidligere omtalt NRK-profilens reklameopptreden skjedde samtidig som han var høyaktuell med programmet «Monsen på villspor» i Gullrekka på NRK. Med 900.000 seere, har programmet vært et av landets mest sette. 

- Timet dere dette med programmet «Monsen på Villspor» som gikk samtidig på NRK?

- Fra vår side var den timingen tilfeldig. Vi hadde ingen intensjoner om å gå på samtidig med at NRK-serien startet. Det var tilfeldig.

- Men det gjorde kanskje ikke noe?  

- Lars Monsen er en så kjent og jovial fyr at jeg tror ikke det hadde spilt noen rolle for reklamefilmen vår, sier hun.

- Blir det mer Monsen da?

- Vi får se. Det blir i hvert fall mer Arnhild og Arnfinn også får vi se om det dukker opp noen nye kjendiser. Hvem vet, sier Silkoset.

Les også: NRK reagerer på Lars Monsens Telenor-reklame: - Uheldig

- Får håpe appen likes bedre enn filmen

«Reklamebørsen» har denne gangen målt filmer fra annonsører som DNB, Elkjøp, Fjordland, Flyr, Gjensidige, Lunar Bank, OBOS, OBS Bygg, Polestar, Telia, Vipps og to filmer fra Telenor. Hvis det er noen av månedens filmer som skuffer, må det være Lunar Banks film med komikeren Will Ferrell.

Kun 10 prosent oppgir at de liker filmen bedre enn annen reklame, mens 45 prosent sier de liker den dårligere.

- Will Power vil lære oss å gjenvinne kontroll over pengelivet vårt gjennom «the power of Lunar». Om filmen får noen til å laste ned appen så vår vi håpe appen likes bedre enn filmen. Den er blant de mest mislikte filmene vi har målt i Reklamebørsen de siste åren, sier Ose.

Lunar er en digital bank som ble etablert i Danmark i 2015. De er også til stede i Sverige og Norge. Av totalt 400.000 kunder, er 70.000 norske.

- Vi har laget en kampanje som skiller seg ut markant fra det forbrukerne vant til og forventer fra banker. Det har vi gjort fordi vi ønsker å øke merkevarekjennskapen til Lunar, og det virker. Vi fortsatt i oppbygningsfasen i Norge, og har nettopp startet med å gi nordmenn et bilde på hvem vi er. Det tar tid, og vår erfaring er at den yngre befolkningen er første ute med å omfavne merkevaren, sier Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne.

Det kommer også tydelig frem på «Reklamebørsen» der hele 74 prosent sier de ikke har noen oppfatning av merkevaren Lunar.

- Våre egne tall viser at kjennskapen til Lunar øker markant i alle markeder, og jeg er stolt over å gjøre noe skikkelig nytt i en ellers traust bransje. Vi gleder oss til å rulle ut resten av kampanjen og samtidig lansere nye produkter til norske forbrukere og oppstartvirksomheter fremover, sier Schjetne.

Les også: Will Ferrell sikter mot Norden igjen - blir medeier i fintech-selskapet Lunar

Her kan du se den nyeste reklamefilmen til Lunar Bank. 

Vipps hårfint på liking-toppen

En annen film som utmerker seg denne gangen er det nye kommunikasjonskonseptet til Vipps og forventningen til den mobile betalingsløsningen var store da selskapet satte seg som mål «å etablere landets best likte kommunikasjonskonsept.»

- I sitt nye konsept demonstrerer forskeren og prøvekaninen ut hvor enkelt det kunne vært å gjøre umulige ting dersom alt var like enkelt som å vippse. Konseptet bør således by på nærmest uendelige muligheter for dramatisering, og med første film lyktes Vipps med å vise hvor enkelt det er å vinne i Reklamebørsen. Filmen leverer også svært effektivt på oppmerksomhet, men må her se seg slått av både Telenor T-We og Telia, sier Ose.   

Markedssjef Lars Istre er strålende fornøyd med resultatet.

- Vi har vært veldig tydelige på at vi må lage reklame for å underholde det norske folk, for det vet vi er den viktigste driveren for effektivitet, sier han.

37 prosent oppgir at de liker reklamefilmen for Vipps bedre enn annen TV-reklame. Kun 13 prosent sier at de liker den dårligere. Det har de jobbet målrettet sammen med reklamebyrået Try for å oppnå, forteller Istre.

- Jeg ser at det har vært noen kommentarer om Reklamebørsen, men jeg synes dette er et fint barometer og en test på om du treffer med reklamen. Det er ikke så enkelt. Hadde det vært en matematisk formel på hvordan du skal bli godt likt, så hadde alle brukt den, men den finnes ikke.

Reklamebørsen viser også at Vipps allerede har en suveren posisjon i den norske befolkningen. Hele 88 prosent oppgir at de har et positivt inntrykk av den oransje merkevaren. Det er langt foran nummer to på listen i denne runden, Elkjøp, som har en positiv merkevareoppfatning på 64 prosent.

- Hvorfor er det poeng for dere å bli enda bedre likt når dere allerede har en så god posisjon i markedet?

- Det er avgjørende å være godt likt og styrke det fotfestet. Det er der kampen står for oss når vi skal vokse videre. Selv om vi er godt likt og nærmest elsket av det norske publikumet, har vi fortsatt masse steder vi har lyst til å vokse på og en lang vei å gå når det gjelder netthandel og fysisk butikk. Merkevarepopulariteten er den viktigste innsatsfaktoren i den kampen. 

- Anser dere dette konseptet foreløpig som en suksess?

- Absolutt. Vi utforsker dette videre og ser hvordan vi kan skape gøyale og underholdende måter å se for oss en verden del alt er like enkelt som å bruke Vipps.

Les også: Vipps lanserer ny maskot og nytt reklamekonsept - målet er å bli førstevalget i nettbutikken

Her kan du se den nyeste reklamefilmen Vipps som altså topper denne månedens liking-barometer:

På likingtoppen:

Det er flest som svarer at de liker reklamefilmene til Vipps, Telenor og DNB på denne månedenes Reklamebørsen. Kilde: Mediacom.

Full Lars Monsen-effekt for Telenor på Reklamebørsen – bankutfordrer treffer ikke folket med Will Ferrell