Pol-partnere «casher ut» på salg av aksjer - priser byrået til nærmere 70 millioner

Den nye Try-eieren Ferd kjøper seg opp i Trys datterbyrå, men partnerne avviser at det er aktuelt å selge seg helt ut.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Try-konsernets datterbyrå Pol fortsetter veksten de har hatt de siste årene. I fjor endte byråinntekten på 61,7 millioner kroner, opp 15 prosent fra året før.

- Det er en sunn utvikling i selskapet. Vi har for det første fantastiske kollegaer i Pol som jobber hardt og er ambisiøse på vegne av kunder og selskapet, og så har vi også kunder som gir oss tillit og som kommer med nye spennende utfordringer og prosjekter til oss, oppsummerer daglig leder Therese Becke.

Hun tok over sjefsstolen i fjor høst etter Kjetil Botten Skogly, som har gått til Aller Media der han bygger opp byrånettverket Ahead Group som en konkurrent av Try-konsernet.

- Hva er du mest fornøyd med?

- Jeg er mest fornøyd med innsatsen til alle kollegaene. Det er en vilje til å levere og lage gode jobber som gir det lille ekstra. Når man har de flinkeste folka og gode kunder, så kommer resultatene som en konsekvens av det.

Resultatet ble på 12,2 millioner kroner før skatt i fjor. Det utgjør en vekst på 23 prosent og har utløst et utbytte på 11,5 millioner kroner.

- Det er en konsekvens av at selskapet går bra og at vi har en sunn egenkapital, sier Becke.

Prissetter Pol til 67 millioner kroner

Pol ble startet av seks Try-utbrytere i 2013. De har fra starten av hatt Try som største eier med en andel på 51 prosent, mens resten av aksjene har vært samlet hos de ansatte ansatte i selskapet Pol Holding.

Nå har Try kjøpt seg opp til en eierandel på 75 prosent i Pol. Det viser regnskapet for 2021. 

Pol Holding har fått 16,8 millioner kroner for halvparten av aksjene sine i Pol, noe som tilsvarer en fjerdedel av hele byrået. Det blir utbetalt som et ekstraordinært utbytte til eierne av Pol Holding, der Janne Brenda Lysø, Petter Bryde og Thorbjørn Ruud er de største med cirka 20 prosent av aksjene hver.

Et enkelt regnestykke viser at hele Pol har blitt prissatt til 67 millioner kroner i prosessen. Det tilsvarer en multippel på syv ganger resultatet i 2020.

Pol-sjefen forteller til Kampanje at transaksjonen har skjedd i forbindelse med at Ferd kom inn på eiersiden i Try i fjor. Johan H. Andresens familieeide investeringsselskap har kjøpt 60 prosent av aksjene i Try.

- Da gikk de også inn og fikk en litt større del av T/A Pol AS, bekrefter Becke.

- Er det noen som har solgt seg ut?

- Det er ingen som har solgt seg helt ut.

Therese Becke er ikke selv inne på eiersiden i Pol Holding.

Les også: Derfor kjøper Ferd-konsernet sitt første reklamebyrå: - Try får til ekstraordinære ting

Vi elsker å jobbe i Pol og har alle planer om å fortsette med det. Janne Brenda Lysø

- Har aldri vært aktuelt å selge oss helt ut

I forbindelse med Ferds oppkjøp av Try har det blitt foretatt en restrukturering av Try-gruppen der de fleste datterselskapene nå er blitt heleid av Try, mens andre eiere er blitt løftet opp på konsernnivå.

Likevel beholder altså Pol-partnerne 25 prosent av selskapet de jobber i.

- Det har aldri vært aktuelt å selge oss helt ut. Vi elsker å jobbe i Pol og har alle planer om å fortsette med det. Dette er babyen vår og det er masse saft igjen i oss alle, sier styreleder Janne Brenda Lysø i Pol Holding.
 
- Hvorfor valgte dere å selge halvparten av aksjene dere satt på?
 
- Det var fordi muligheten lå der nå.
 
- Kjennes det godt å få betalt for de verdiene dere har bygget opp?
 
- Absolutt. Det er hyggelig det. Det er likevel viktig for meg å si at det viktigste oppi det hele er å beholde Pol som Pol er. Derfor har det vært viktig at alle aksjonærer har hatt samme holdning til dette.
Satser videre:

Janne Brenda Lysø er blant de opprinnelige gründerne og partnerne i Pol. Det skal hun fortsette å være, forteller hun.

- Fortsatt gode konkurrenter

Pol-sjef Therese Becke forteller at det fortsatt er et mål at Pol skal være eid av de ansatte.

- Ja, det er det absolutt. Vi fortsetter som før og det at Try nå eier en større del av Pol får ingen direkte konsekvenser for oss i hverdagen. Vi er fortsatt gode konkurrenter med Try Reklame. Det er ingenting strukturelt som har endret seg, sier Becke.

- Hva gjør dere for å sikre at de tette skottene ikke blir mindre tette av at Try blir en større eier?

- Vi er lokalisert på ulike adresser.Vi har våre egne ressurser på alle de områdene vi behøver for å håndtere kundene våre. Det er ingen koblinger mellom selskapene i den daglige driften, og det sitter ingen fra Try i styret til Pol eller vice versa. Vi opererer med tette skott, og dette kommer ikke til endre seg.

- Har noe av suksessfaktoren til Pol vært at byrået har vært eid av de ansatte?

- Den viktigste suksessfaktoren i Pol har vært at gründerne etablerte selskapet med en ambisjon om å være en kreativ spydspiss som skal levere jobber av høyeste kvalitet. Med unntak av én (Stian Johansen, red. anm.) sitter fortsatt alle gründerne i selskapet og jobber operasjonelt på kundene. Samtidig er det klart at det er fint å eie en del av selskapet man jobber i.

- Er det noen plan om at Try skal kjøpe seg ytterligere opp?

- Nei. 

- Hvordan kommer Ferd sitt Try-eierskap til å prege dere i Pol?

- I utgangspunktet preger det ikke oss noe på nåværende tidspunkt. Vi har truffet dem og de er tilgjengelig for oss, men de er ikke involvert i daglige driften. Men Ferd er en god eier å ha. De gir oss rom, tenker langsiktig og har gode verdier.

- En kamp om kunder og oppdrag

Pol-sjefen ser ingen grunn til at veksttakten ikke vil fortsette.

- Ja, sånn som det ser ut nå har vi god fart i selskapet. Det er en kamp om kunder og oppdrag der ute, men vår ambisjon er definitivt at vi fortsatt skal ha en sunn utvikling.

Pol jobber med store norske merkevarer som Posten, Norsk Tipping og Vy. De to sistnevnte klarte byrået å forsvare da de satte kontoene sine ut på anbud i fjor.

Kundeporteføljen har i stor grad vært skjermet for de verste konsekvensene av koronapandemien. Likevel merker Therese Becke at pandemien er i bakspeilet.

- Vi merker at folk er tilbake i hverdagen nå. Vi er mer tilbake til normalen og det gjør at folk tør å tenke langsiktig igjen.

Les også: Kraftig vekst i PR-byrået til Try-konsernet – stormer mot 100 millioner i byråinntekt

Grand Prix i Gullblyanten:

Ingen har laget bedre eller mer kreativ reklame enn Pol og Posten ifølge juryen i Gullblyanten. Fra venstre: Hege Aarhus (Posten), Kristin Eidså Brantzeg Scheele (Pol), Rikke S. Jacobsen (Pol), Pia Lystad (Pol) og Marius Eriksen (Pol). Foto: Eivor Eriksen

Håper homofil nisse skal slå an i Cannes

Pol har høstet spesielt mye oppmerksomhet for reklamefilmen «When Harry met Santa» som de lagde for Posten før jul i fjor. I denne reklamefilmen portretteres julenissen som homofil og forelsket, noe som vakte som oppsikt både i Norge og i store deler av verden. Her hjemme har filmen vunnet Gullfisken på TV 2 og tatt Grand Prix i Gullblyanten, som er den gjeveste kreative prisutdelingen i den norske reklamebransjen.
 
- Hvor viktig er det å vinne priser når dere har en ambisjon om å være en kreativ spydspiss?
 
- Det aller viktigste for oss er å levere gode jobber som skaper resultater for kundene våre, men det betyr også mye å få honnør fra kritiske juryer. Det er en anerkjennelse til alle de som legger ned en kjempeinnsats i å skape gode jobber.
 
- Har dere noen forventninger til uttellingen i Cannes Lions?
 
- Vi har levert noen jobber og nå venter vi i spenning. Vi har god fart med Posten sin julefilm, som høster mange internasjonale priser, så det blir spennende. Vi håper selvfølgelig på gode resultater også i Cannes.
 
Det er tre år siden verdens største reklamefestival sist inntok den franske strandbyen. Pol-sjefen spanderer gladelig turen dit på sine kollegaer.
 
- Det er en beslutning vi har tatt med bakgrunn i å gi folk honnør og noe de fortjener etter å ha sittet på hjemmekontor og i vanskelige arbeidssituasjoner de siste årene. De har alle gjort en fantastisk innsats, og fortjener en ordentlig anerkjennelse, sier Therese Becke.

Her kan du se alle regnskapstallene til Pol for 2021. Alle tall i MNOK. : Øker overskuddet i Pol

Pol 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 177,7 152,9 + 12,5
Driftsresultat 12,2 10,0 + 22
Resultat før skatt 12,2 9,9 + 23

 

Pol-partnere «casher ut» på salg av aksjer - priser byrået til nærmere 70 millioner