Ellen Arnstad starter nytt rådgivningsselskap – får med seg eks-minister og tidligere hotellsjef

- Vi vil gi råd til både erfarne ledere og unge ledere og vi er opptatt av å være med på å løfte kvinner opp og fram, sier den tidligere Aller Media-toppen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Ellen Arnstad er i gang igjen med det som må være minimum hennes «tredje jobbliv». I 2017 forlot den tidligere Aller-direktøren og KK-redaktøren bladkonsernet hun hadde jobbet for i over 20 år til fordel for stillingen som administrerende direktør for det første Marriott-hotellet i Norge og det nyoppussede konferanselokalene X Meeting Point Norway. Fremover skal det handle om rådgivning.

- Vi er tre entusiastiske, brennende sjeler som tør å tenke stort og sette oss hårete mål. Vi vil gi råd til både erfarne ledere og unge ledere og vi er opptatt av å være med på å løfte kvinner opp og fram. Vi har vært der og gjort det, sier Ellen Arnstad, til Kampanje.

Med seg på laget får Arnstad tidligere multiminister Sylvia Brustad og tidligere daglig leder på Hotel Continental og Theatercafeen, Hilde Lystad. Arnstad tar selv på seg daglig leder-rollen i selskapet som har fått navnet Arnstad, Lystad og Brustad.

- Blir dette ditt tredje jobbliv?

- Jeg har aldri planlagt karrieren min, men har brukt magefølelsen i alt jeg har gjort i mitt jobbliv. Det har jeg gjort denne gangen også. Jeg bare vet når det stemmer, og det gjør det nå. Vi jakter alle på meningen med livet, men meningen med jobben er også viktig. Akkurat nå i livet er meningen å bruke all min livserfaring, slik at andre lykkes, sier Arnstad. 

Les også: Arnstad om maktkamp: - Mediebransjen full av rykter

Gjennom et langt liv så samler man opp mye erfaring. Jeg har selv opplevd dyp sorg over å ha mistet et barn og vært leder med et bakteppe ingen visste om. Ellen Arnstad, daglig leder i Arnstad, Lystad og Brustad

- Det har ikke bare vært solskinnsdager

Det nye selskapet, der de tre er likestilte partnere, skal både tilby tjenester innenfor «strategisk veiledning og ledelse, endringsledelse, prosjektledelse, krisehåndtering, konseptutvikling, omdømmebygging og rekruttering.»

- Det er ikke alltid du kan sparre med styrelederen eller eieren din eller med medarbeiderne dine for den saks skyld. Her kan vi bli en viktig medspiller og være den eksterne som kan se på saken med friske øyne. Vi har vel til sammen 90 år med ledererfaring og masse styreerfaring, sier Arnstad.

Det er denne erfaringen de nå ønsker å omsette i rådgivning til ledere som «er nødt til å navigere i all slags vær» eller i «rådgivning i sol og regn». Arnstad trekker selv frem sine mange oppturer og nedturer både i jobb og privat. Arnstad var i mange år selve stereotypien på en karrierekvinne som selv spøkte om at hun knapt rakk sin egen fødsel. Men bak den tilsynelatende vellykkede fasaden var det også tunge kamper som til slutt endte med tapet av sønnen Joachim som døde 26 år gammel etter lang tids sykdom.

- Gjennom et langt liv så samler man opp mye erfaring. Jeg har selv opplevd dyp sorg over å ha mistet et barn og vært leder med et bakteppe ingen visste om. Det har ikke bare vært solskinnsdager, sier hun.

- Hva skjedde på Moxy-hotellet du ledet. Hvordan gikk det?

- Jeg måtte sende hjem 100 ansatte på grunn av korona den 12. mars i 2020. Det er det tøffeste jeg har gjort i hele mitt liv. Jeg har drevet med endring i hele mitt liv, men her kunne jeg ikke svare folk fordi vi visste jo ikke noe om hvordan det kom til å gå. I tillegg var jeg veldig syk med lungebetennelse også døde sønnen min i mai. Da var jeg helt nede og ble sykemeldt for første gang i hele mitt liv. Da hadde jeg brukt tre år på å bygge opp en ny merkevare også stengte det ned i to år. Da kjente jeg at jeg var ferdig med den jobben og ville ikke inn i loopen igjen, sier Arnstad.

Les også: Arnstad klar for nytt jobbliv - skal lede storsatsing i hotell- og eventmarkedet

På høye hæler:

Vi lar det være opp til leseren å gjette hvilken sko som tilhører hvem men det er tre forskjellige karrierer som møtes i det nye rådgivningselskapet. - Vi har brukt skoene som et symbol på at vi alle forskjellige. Dette er oss og det er summen av det som gjør oss sterkere, sier Arnstad.

Kranglet åpent med Røkke

Også Sylvia Brustad har det stormet rundt etter en lang politisk karriere med flere ulike rekke statsrådsposter i hele tre ulike Arbeiderparti-styrte regjeringer under både Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Særlig huskes nok Brustad fra tiden som næringsminister da hun lå i en åpen krangel med Kjell Inge Røkke under den betente Aker-striden og industrimagnaten på en pressekonferanse senere imiterte ministeren med ordene «Je e forbanna». Senere fikk Brustad en toppjobb av Røkke i Aker-systemet.

- Vi har bak oss et levd liv og skal være rådgivere i både sol og regn, og vi har alle gått på noen smeller og stått i mange stormer. Det er noe med å forberede både de som skal inn i arbeidslivet og de som er en del av det allerede på hva som kommer og hva som møter deg som leder. Her kan vi bistå med en del erfaringer, sier Brustad.

- Hva var det viktigste du tok med deg fra den episoden med Røkke?

- Det var krevende mens det sto på, og vi hadde ulike roller. Vi skværet opp for mange år siden, og er gode venner i dag. Jeg jobbet jo også i Aker i to år og hadde stor glede av det. Flere har noe å lære av det. Rydde opp for så å gå videre. Aker og alle de dyktige menneskene som jobber der får til imponerende resultater. De tenker stort, nytt, gjennomfører, og skaper fantastiske resultater og sikrer viktige kompetansearbeidsplasser i inn- og utland. Jeg setter stor pris på Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen. Jeg er stolt og glad over å ha vært en del av Aker, sier Brustad. 

- Men hvem trenger egentlig rådgivning i solskinnsdager?

- Jeg ledet i mange år kvinnebevegelsen i Arbeiderpartiet og det jeg opplevde var at kvinner er så utrolig selvkritiske. Også skal jeg ikke dra alle over samme kam, men noen menn er litt mer sånn «vil du ha denne jobben her?», «ja, den tar jeg». Her stiller kvinner ofte så strenge krav til seg selv. Noen ganger er det sånn at kvinner bør får mer selvtillit og menn være litt mer selvkritiske. Det ligger noe i det og det er det jeg mener med sol. At du tør å si ja til den jobben og at du vet at du har noen som støtter deg, sier Brustad.

Les også: - Det ble altfor mye selvmedlidenhet og sutring

Ja, vi blir litt sånn «Gaus, Roms og Brumund Dal» fremover. Sylvia Brustad, partner i Arnstad, Lystad og Brustad

- Må ha Stad i etternavnet

Også den tredje rådgiveren Hilde Lystad har lang erfaring fra næringslivet og har ledet flere større prosjekter i inn- og utland i tillegg til å jobbe med kjente merkenavn som Hotel Continental, Thatercafeen og Folketeateret samt konseptutvikling av flere stiftelser som Chitra House og Queen Sonja Print Award.

- Jeg ser fram til å jobbe sammen med Ellen og Sylvia som begge er veldig dyktig damer og som har lykkes med mye i jobblivene sine. Jeg har tro på at vi blir enda sterkere sammen enn hver for oss, sier Hilde Lystad.

Men hvor mange skal jobbe i det nye rådgivningsselskapet etter hvert og hvor sterke og store skal de bli? Ja, det gjenstår å se. Men det peker seg i hvert fall ut et kriterium med tanke på å begynne å jobbe i Arnstad, Brustad og Lystad og det er etternavnet.

- Ja, det viktigste er at du må ha «stad» i etternavnet. Har du ikke det så går det ikke. Vi har for eksempel et godt samarbeid med en av Norges beste hodejegere og det er Gro Møllerstad. Så vi pleier bare å si at vi er Arnstad, Lystad og Brustad med Møllerstad på slep, sier Lystad.

Sylvia Brustad, som blir styreleder i det nye rådgivningsselskapet, trekker en parallell til en gammel NRK-klassiker.

- Ja, vi blir litt sånn «Gaus, Roms og Brumund Dal» fremover. Eller kanskje vi er halvsøstrene til Brødrene Dal? Eller rett og slett søstrene Stad. Et trehodet lag som skal fronte felles verdier, og en evig jakt på Spektralsteinen som et symbol på at det alltid finnes en vei til målet, sier Brustad.

Ellen Arnstad starter nytt rådgivningsselskap – får med seg eks-minister og tidligere hotellsjef