- Keiseren kom til slutt! sier språk- og medieforsker Berit von der Lippe ved Handelshøyskolen BI om Røkkes pressekonferanse idag.

Von der Lippe er knallhard i sin dom over Røkkes opptreden:

- Det ble altfor mye selvmedlidenhet og sutring. Når mektige mennesker spiller på selvmedlidenhet vil de lett få langfingeren rett opp og tommelen ned blant folk. Han hadde tjent på en liten dose selvkritikk og ydmykhet, sier forskeren.

Og hun fortsetter slakten:

- Etter selvmedlidenheten kom egenreklamen. Her var han nesten renheten selv, med en masse henvisninger til Bellona, CO2 og miljø. Han var til og med dum nok til å nevne månelandingen. Det sier noe om hans manglende selvinnsikt – alle vet jo at det månelandingen ikke går helt etter planen, ler von der Lippe.

- For simpelt
Aller verst var imidlertid den delen av Røkkes opptreden der han snakket om selve saken, ifølge von der Lippe.

- Når han tilslutt kom til den omstridte saken, så står han og ironiserer og «nullifiserer» Sylvia Brustad ved å bruke hennes dialekt. Det er en type barnsliggjøring av en næringsminister som rett og slett blir for simpelt. Det var et simpelt grep, som neppe kom fra noen taleskriver - det kom nok fra ham selv, tror von der Lippe.

- Røkke er barnslig
Omdømmeekspert og daglig leder i kommunikasjonsselskapet Compartner, Morten Helliesen, er enig i von der Lippes slakt.

Han omtaler Røkke som «infantil», «barnslig» og som en «sutrekopp».

- Han kom ikke godt ut av dette. Han føler seg åpenbart dårlig behandlet - muligens med god grunn - men han blir for sutrete. Tidvis virket det nesten som han var på gråten. Han virket sliten, utilpass, veldig nærtakende, nesten aggressiv, sier Helliesen.

Gråtekone
Også Helliesen mener Røkkes harselas med Brustads dialekt var en skivebom.

- Det var ikke heldig. Men det er ikke så utypisk Røkke - jeg syns han stort sett i alle sammenhenger opptrer litt barnslig og infantilt. Til og med mitt barn på ni år fremstår som mer voksent.

Von der Lippe tror Røkkes opptreden ville blitt enda dårligere mottatt dersom han var en kvinne.

- Med en så sutrete stil som han tok, ville nok karakteristikkene stått i kø: gråtekone, sutrekjerring, osv, sier forskeren.

Denne saken er publisert på E24