Gunhild Stordalen hardt ut mot Coops grillreklame: - Hjernedødt

- Dette hører ikke hjemme i 2022, sier Eat-gründer Gunhild Stordalen om Coops siste reklamestunt.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Som Kampanje tidligere har omtalt kjøpte Coop store deler av reklamepausen på TV 2 da de viste Champions League-finalen lørdag. Først viste de fjorårets reklamefilm der de grillet en entrecoté – sekund for sekund. Deretter var det klart for en ny film som viste hvordan kjøttstykket skal hvile etter å ha blitt varmebehandlet.

Totalt endte Coop opp med å kjøpe 10,5 minutter med reklametid på TV 2 denne lørdagen. Hvert eneste minutt viet til rødt kjøtt.

Les mer: Coop med nytt reklamekupp - lot kjøttet hvile i fem minutter under fotballfinalen

Grunnlegger av mat- og miljøorganisasjonen EAT, Gunhild Stordalen, forteller til Kampanje at hun er overrasket over Coop. Hun mener reklamen hører hjemme i en annen tidsalder.

- Hva skal man si? Jeg tenker at det er veldig overraskende og spesielt fordi Coop har vært på ballen når det kommer til å promotere mer planterikt kosthold, sier Stordalen.

- Et av de største globale problemene er overkonsum og overproduksjon av billig rødt kjøtt, fra dyr som spiser kraftfôr og soya fra Brasil fremfor gress. Hadde dette vært en reklame om norsk kvalitetskjøtt fra frittgående lykkelige dyr fra gårder som satser på bærekraft og naturmangfold, så hadde det vært en annen greie. Men en hjernedød femminutters reklamefilm med rødt kjøtt, det hører ikke hjemme i 2022, fortsetter hun.

- Dagligvaregigantene har enorm makt

EAT knytter mat og matproduksjon oppimot helse, klima og miljø, og organisasjonen har bærekraftig matproduksjon og sunt kosthold som deres fanesak. Stordalen mener Coop burde tatt mye større grep om miljø- og helseproblematikken med sin reklame. Hun trekker blant annet frem at kjøttindustrien står for 14,5 prosent av klimautslippene, og beslaglegger over 80 prosent av verdens landbruksareal men gir bare 18 prosent av verdens kalorier. 

- Jeg hadde heller håpet at de gjorde som i Israel hvor de hadde et innslag under den nasjonale Melodi Grand Prix-finalen om de miljømessige konsekvensene av å spise rødt kjøtt, sier Stordalen.

- Dagligvaregigantene har enorm makt, og dermed også et enormt ansvar. De kommuniserer direkte med oss som forbrukere og påvirker hva vi spiser, samtidig som de kan stille krav til hele verdikjeden, fortsetter hun.

Du kan se hele den fem minutter lange reklamefilmen her (saken fortsetter):

- Dette var litt bakvendtland

Aller helst skulle Gunhild Stordalen ha sett at Coop la grønnsaker og bærekraftig sjømat på grillen, fremfor et stykke kjøtt. 

- Den største helserisikoen er at vi mennesker får i oss for lite grønnsaker, belgvekster, grove kornprodukter, fisk og sjømat. At dagligvarebutikkene bidrar til at folk blir mer sultne på det vi trenger mer av, det mener jeg er en del av butikkenes samfunnsansvar. At de benytter seg av anledningen for å friste folk med rødt kjøtt, det er ikke særlig tidsriktig, sier Stordalen.

- Dagligvarekjedene liker å vise at de tar samfunnsansvar – derfor synes jeg dette er ganske trist og overraskende. Det er uhørt å ha en over fem minutter lang reklamepause om kjøtt. De burde ta seg selv i nakken og jeg håper det var en feil fra deres side, fortsetter Stordalen.

- Men tror du grønnsaker på grillen har like stor effekt som et stykke mørt kjøtt?

- Ja. Hvis man ser til andre reklamer så er det mye mer fokus på grønnsaker og plantebaserte alternativer. Det sniker seg inn fordi folk ønsker det som er godt for egen kropp og helse, i tillegg til det som er bra for planeten og dyrene. Dette var litt bakvendtland fra Coop, sier Stordalen.

- Fryktelig strengt

Tross kritikken mener markedssjef i Coop Norge, Per-Olav Andersen, at kjeden er godt balansert når det kommer til annonsering av forskjellige produkter og opplysninger rundt produksjonen. 

- Jeg mener vi må tenke på helheten av det Coop gjør. Vi markedsfører også for Änglamark-serien som kanskje er den mest bærekraftige merkevaren i landet. Det er viktig å huske på at Coop er for alle. Vi selger kjøtt, frukt og grønt, økologiske grønnsaker og annen økologisk mat, men vi kan ikke reklamere for alt samtidig. Denne gangen var bolken tilegnet grillserien vår, sier Andersen.

Han forteller at grillserien også inneholder fisk og andre vegetarprodukter, men at det denne gangen var et kjøttstykke som fikk oppmerksomhet. 

- Dette var vår måte å skape oppmerksomhet på. Reklamestuntet speiler ikke hele Coops virksomhet, sier Andersen. 

- Var det til vurdering å legge grønnsaker på grillen istedenfor kjøtt?  

- Det er flere ulike filmer fra Coop både fra kjedene og mormerket, sier Andersen og fortsetter:

- Jeg mener vi speiler Norge med det vi gjør totalt sett. Vi kan ikke sette oss til doms for verken den ene eller andre retningen. Om folk spiser kjøtt så er det greit for oss. Vi er en stor mottaker av produkter fra norsk landbruk, det gjelder også frukt og grønt. 

- Neste gang dere har et slikt stunt, kan vi forvente grønnsaker da?  

- Det skal du ikke se bort ifra, svarer Andersen.  

- Gunhild Stordalen mener dere har sviktet samfunnsansvaret dere har med denne reklamen. Er du enig i det?

- Jeg synes det er fryktelig strengt å «dømme» Coop ut fra ett reklamestunt. Etter min mening er Coop den dagligvareaktøren som tar mest samfunnsansvar.

 

Gunhild Stordalen hardt ut mot Coops grillreklame: - Hjernedødt