Lørdag kveld var det klart for den store Champions League-finalen mellom Real Madrid og Liverpool. Kampen ble vist på TV 2 og dagligvarekjeden Coop benyttet derfor sjansen til å gjenta suksessen fra i fjor under åpningen av fotball-EM. Den gang satte selskapet fyr på sosiale medier da seerne fikk servert en fem og et halvt minutt lang reklamefilm for Coop som viste grillingen av en entrecoté – sekund for sekund.

Et år senere var det klart for en reprise av den sammen filmen, men denne gangen toppet med en ny fem minutters reklamefilm. 

- Vi fikk mye oppmerksomhet for ett år siden, da vi grillet i fem min og 30 sekunder. Tanken er at vi skal hjelpe folk til å få en bedre opplevelse av grillingen og at vi viser respekt for råvaren. I år så la vi alle eggene i en kurv, sier markedssjef i Coop, Per-Olav Andersen, til Kampanje.

- Hva slags resultater fikk dere ut av dette stuntet i fjor og er det grunn til å tro at dere får den samme oppmerksomheten i år?

- Vi vant en mediepris for fjorårets kampanje og da la vi lista høyt. «Grill perfekt»-serien har oppnådd høy kjennskap og vi setter salgsrekorder år for år og noe av det kan kanskje skyldes reklame, sier Andersen.

Les også: Coop satte fyr på sosiale medier i EM-pausen: - Absurd og tilfredsstillende

- Genial TV-reklame
Ifølge reklamebyrået WAL så er har det også i år vært godt med kommentarer og delinger på sosiale medier. Kjetil Rolness skriver på Facebook «fem minutter med steking og hviling av biff er genial TV-reklame (men har vært vist før)», mens tidligere TVNorge-sjef Harald Strømme skriver «til alle som nå tyter sosiale medier fulle av hvor dum Coop-reklamen er: Hvor ofte blir en reklame lagt merke til, delt og diskutert i et slikt omfang?».

På Twitter skriver en bruker at «UEFA burde vist Coop-reklamen på storskjerm i stedet for Camilla Caballo» (amerikanske artist som stod for åpningsshowet før kampen startet red. anm.), mens en annen skriver «sorry Rema, dere er dyttet ned fra den folkelige grilltronen i år».

Også på Jodel og TikTok skal filmen ha blitt kommentert, filmet og delt. Som i fjor er det også i år reklamebyrået WAL som står bak filmen.

- I fjor viste vi og dokumenterte perfekt grilling ved å fokusere på varmebehandlingen. På tross av at vi griller mye og ofte, så vet vi at kunnskapen ikke nødvendigvis er høy. Grepet om å demonstrere «best practice» i medieplasseringen ga kampanjen verdi. fordi den var opplærende, sier kreatør Kristian Haukland i WAL.

- Kjøtt trenger hvile
Haukland sier oppfølgerfilmen som ble vist for første gang i går, handler om at «kjøtt trenger hvile» og reklamen er utviklet for produktserien «Grill Perfekt». 

- I år fortsetter vi oppfordringen om å grille perfekt ved å informere om at «kjøtt trenger hvile» etter varmebehandling. TV-stuntet på Champions League-finalen markerer startskuddet på en lengre sommerkampanje der Coop skal påminne nordmenn om at hvile gjør kjøtt bedre, et tips som er godt å ha med idet vi trer ut i sommerferien, sier han.

Gikk du glipp av den nye langfilmen til Coop i går kveld så kan du se den på nytt her (men husk at filmen varer i fem minutter). 

Koster Coop millioner
Totalt så endte dermed Coop opp med å kjøpe 10,5 minutt med reklametid på TV 2 denne lørdagen med de to filmene som ble vist før og etter 1. omgang. Basert på hvordan Kampanje kjenner markedet og TV 2s prismodell vil disse to filmene ha kostet annonsøren Coop dyrt.

Med en snittrating på rundt 700.000 seere, basert på tidligere finaler og seertall, og et premium plasseringstillegg for den svært attraktive reklamesplasseringen, vil bruttoprisen ligge på rundt seks millioner kroner. Fratrukket rabatter på i hvert fall 50 prosent så vil dagligvarekjempen fort ha bladd opp 2-3 millioner kroner for å vise de to filmene, men kanskje også enda mindre, gitt at Coop er en stor kunde av TV 2 med svært gode betingelser. Coop har ikke blitt forelagt dette regnestykket i anledning denne saken.

- Hvorfor gjør dere dette?

- Det er vanskelig å stå ut med reklame. Det er enda vanskeligere å stå ut med «grill», når både kjeder og leverandører skriker om oppmerksomhet rundt dette temaet, sier han.

- Grunn til å tro at vi vant reklamekampen
For det er ingen tvil om at grillsesongen har begynt i dagligvarebutikkene. Også konkurrenten Rema 1000 var på med sin nye grillfilm i anledning Champions League-finalen.

- Hvem vant denne kampen i kampen i går?

- Kampen vant Real Madrid. Men siden du ber om et intervju, er det vel grunn til å tro at vi vant reklamekampen, spør Andersen retorisk.

Seertallene på kampen mellom Real Madrid og Liverpool er ikke klare før senere på dagen mandag, men basert på tallene fra de seneste årene er det grunn til å tro at seertallene burde ligge på 600-700.000 seere. Men her kommer skåret i gleden for Coop og TV 2 ettersom kanalen ligger i en konflikt med distributøren Altibox og dermed har mistet 20 prosent av markedet. Det kan bety et tap av seere i størrelsesorden 150.000 potensielle seere. 

- Hva tenker du om konflikten mellom TV 2 og Altibox?

- Jeg har ikke lyst til å mene så mye om konflikten med Altibox utover å konstatere at mange ser TV 2 på deres egen plattform. Vi vurderte ikke å flytte filmen, fordi vi vet at vi treffer hovedmålgruppen ganske presist i en høyinteresse-fotballkamp, sier Andersen.