Har vært rådgiver for fire medieministere – nå skal han jobbe med «noen av de beste designerne i Europa»

Simon Stjern har stått ved siden av både Linda Hofstad Helleland, Trine Skei Grande, Abid Raja og Anette Trettebergstuen. Men nå sier han takk og farvel til Kulturdepartementet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Simon Stjern, nestleder for kommunikasjonsenheten i Kultur- og likestillingsdepartementet, blir ny strategidirektør i Bleed. Stjern har jobbet i kommunikasjonsenheten i Kultur- og likestillingsdepartementet i fem år, blant annet som taleskriver for statsrådene Anette Trettebergstuen og Abid Raja.

- Det er vemodig å reise fra Kultur- og likestillingsdepartementet hvor jeg har tilbragt noen helt fantastiske år, med fantastiske folk, og som har gitt meg vanvittig mye. Klisjeer er det av en grunn, ofte fordi de er sanne, jeg reiser ikke fra noe, men til noe, og det skal både departementet og Bleed ta til seg, sier Simon Stjern til Kampanje.

- Har det vært stor forskjell på å ha Trettebergstuen og Raja som sjef?

- Jeg er så heldig at jeg har fått lov til å jobbe tett på fire forskjellige kulturministre. Det taleskrivere ofte har til felles er at de jobber for folk som er både smartere og dyktigere enn seg selv, slik har det også vært i mitt tilfelle. Min tid i departementet har vært et privilegium, men jeg gleder meg også veldig til å bruke min kompetanse i et selskap som brenner for mye av det samme som jeg gjør selv.

- Overgangen fra et departement til et lite designbyrå virker stor, hva tenker du om å begynne å telle rådgivningstimer?

- Tiden i Kultur- og likestillingsdepartementet har vært helt fantastisk, og jeg er både takknemlig og stolt over mulighetene jeg har fått der. Nå venter nye muligheter i et miljø jeg er sikker på at jeg både vil trives og prestere i. I Bleed har vi ingen ambisjoner om nødvendigvis å være størst, men om å være aller best i vårt segment. Det trigger meg veldig. Vi teller ikke timer, men fornøyde kunder, sier han.

I tillegg til de nevnt to ministrene har Stjern også rukket å jobbe for Trine Skei Grande fra Venstre og Linda Hofstad Helleland fra Høyre.  

Les også: Bleed nesten dobler overskuddet: - Ballen har begynt å rulle

For oss handler det ikke om omskolering, men om å ansette mennesker som gjør oss i stand til å by på relevante diskusjoner og bidra til unike leveranser. Svein Håkon Lia, Bleed-gründer

- Har mye å bidra med, og mye å lære

Før jobben i Kulturdepartementet var Stjern tilknyttet både BI og Tankesmien Agenda. Han er retoriker med mastergrad fra Universitet i Oslo, og har tidligere jobbet med å utvikle og lede podkasten «Ærlig talt.»  Men nå blir han altså kunde- og strategiansvarlig rådgiver i merkevare- og designbyrået Bleed.

- Prosjektporteføljen til Bleed er ekstremt spennende, og jeg gleder meg enormt til å jobbe med noen av de beste designerne i Europa. Jeg har lyst til å bidra med kreativt overskudd, og videreutvikle Bleeds portefølje enda mer, samtidig som vi skal styrke de gode relasjonene vi allerede har med noen av Europas mest spennende kunder, sier Stjern som tiltrer sin nye stilling i august.

Selskapet jobber i dag med kulturorienterte aktører som Historisk Museum, Kulturrådet, Universitetet i Oslo og Wien Museum - i tillegg til en rekke startups og etablerte aktører i både næringsliv og offentlig sektor, som Imove, Askeladden&Co, Ice, CERN og Otovo.

- Hvordan står det til med designkompetansen etter fem år med taleskriving og politisk kommunikasjon?

- Det som er så fint er at Bleed har noen av de fremste designerne hos seg, så jeg gleder meg stort til å samarbeide med dem. Etter fem år med strategisk kommunikasjonsrådgivning til fire ulike kulturministre blir det ekstremt spennende å få lov til å jobbe med noen av de råeste kundene innenfor akkurat kultur, teknologi og samfunn – og jeg føler meg trygg på at jeg med min kompetanse og erfaring har mye å bidra med, og mye å lære.

- Handler ikke om omskolering

Daglig leder i Bleed, Christoffer Nøkleby, kaller det «en drømmeansettelse». 

- Alle merkevarer opererer i en samfunnsmessig kontekst og Bleed skal levere strategisk rådgivning som går dypere enn den rent merkevare- og designfaglige. Da er Simon et perfekt tilskudd, med sin politiske, kulturfaglige og kommunikasjonsstrategiske forståelse, sier Nøkleby til Kampanje. 

- Er ansettelsen av Stjern et signal om at Bleed vil konsentrere seg enda mer mot kunder fra kultursektoren?

- Vi har alltid fokusert på å jobbe med et bredt spekter av kunder, særlig innenfor teknologi, kultur og samfunn. Vårt mål er å være best på kultur; både fordi det er interessant i seg selv og fordi vi vet at kulturforståelse gjør oss i stand til å skape sterkere strategier og konsepter for kunder i alle bransjer. Vi vet at Simons kompetanse er etterspurt hos kunder i alt fra finans til festival, sier Nøkleby. 

Bleed har 20 ansatte fordelt på kontorer i Oslo og Wien og la nylig frem et av sine beste resultater i designbyråets 22-årige historie. Byråinntekten i fjor økte til 22 millioner kroner, og resultatet før skatt nær doblet seg til tre millioner for byrået som utvikler visuelle identiteter for sine kunder, og jobber mye med logoer, nettsider og apper.

Ansettelsen av Stjern følger Bleeds mangeårige fokus på å ansette mennesker som tilfører designfaget og byrået nye impulser og kompetanser.

- Siden starten i 2000 har vi ansatt internasjonale talenter med vidt forskjellige tilnærminger til designfaget. Og vår daglige leder kommer ikke fra design i det hele tatt, men fra konsulent- og kommunikasjonsbransjen. I sum gjør dette oss i stand til å levere mer interessante, og mer strategisk relevante løsninger, som vi ser kommer kundene våre til gode. Ansettelsen av Simon styrker oss ytterligere, sier gründer, partner og kreativ leder, Svein Haakon Lia.

- Hvordan «omskolerer» Bleed ansatte med bakgrunn veldig langt unna det vi tenker på som design?

- Håndverket vårt er design, men tenkningen vår er basert på kundeopplevelser og merkevarestrategi. Da trenger vi designere som har forståelse for strategi og strateger som har forståelse for design. For oss handler det ikke om omskolering, men om å ansette mennesker som gjør oss i stand til å by på relevante diskusjoner og bidra til unike leveranser, sier Lia. 

Les også: Bleed-sjefen fikk millionbonus for å bli partner - leverte kraftig resultatveks

Her kan du se alle tallene til Bleed for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Tjener mer penger

Bleed 2021 2020 Endring i %
Byråinntekt 22,0 21,0 + 5
Resultat før skatt 3,0 1,7 + 76

 

Har vært rådgiver for fire medieministere – nå skal han jobbe med «noen av de beste designerne i Europa»