VG-sjefen ser én stor utfordring med influencer-satsingen: - Kommer til å justere en del underveis

BERGEN (Kampanje): Men Gard Steiro avviser at de setter mediehusets troverdighet i spill med satsingen på Max Social.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I går kveld åpnet kulturminister Anette Trettebergstuen Nordiske Mediedager i Bergen -  en etterlengtet samling i norsk mediebransje etter to år med koronarestriksjoner.

Etter å ha stukket av med flere priser under gårsdagens utdeling av Årets mediepriser, var VGs sjefredaktør Gard Steiro en av de første ut på scenen i dag. Under sesjonen «VGs metode» skulle sjefredaktøren forklare hva det er som gjør at VG - selv etter harde slag som har satt troverdigheten på prøve - stadig vinner Skup-priser, Den store journalistprisen og i fjor ble kåret til Årets Mediehus.

- Jeg tror det er mange mediehus som opplever at de er ganske like som VG. Hvis man skal prøve å forstå utviklingen i VG, så handler det om teknologi, kultur, tradisjon, kreativitet og talent. Det er ganske mye som er sammensatt, men vi har prøvd å beskrive et mediehus som tør å utfordre grenser, som er teknologioptimistiske og som alltid har denne nyhetsdriven i bunnen, oppsummerer Steiro til Kampanje.

- Hva er det VG gjør som konkurrentene ikke gjør?

- Jeg vet ikke om vi gjør så mye annerledes. Jeg tror det er summen av måten vi jobber på som kanskje gir oss noen fortrinn. Og så er det ikke sånn at VG er best på alt i bransjen. Vi har også veldig mye å lære av andre redaksjoner. Denne delingskulturen som finnes på Nordiske Mediedager er viktig for å prøve å utvikle bransjen i Norge, sier Steiro.

- Viktig at VG dekkes kritisk

Under dagens sesjon på scenen gikk Steiro igjennom VGs mange suksesser, men smellene de har gått på de siste årene – med fellelse i PFU etter Bar Vulkan-saken og nå sist kritikken om manglende kritisk dekning av Bernt Hulsker-saken – ble også tatt opp. Hulsker er som kjent nå både droppet av VGs influencerbyrå Max Social og av VGTV

- Når den type «skandaler» eller feil skjer, hvordan påvirker det kulturen i VG?

- For det første, når du er en så stor organisasjon som VG, så vil du gjøre feil. Mange ganger. Det er selvfølgelig tøft å gjøre feil og det er tøft å stå i det. Men VG er et så stort mediehus med så mye innflytelse i Norge, at det er viktig at vi får kritikk. Det er viktig at vi dekkes kritisk. Akkurat slik som vi må dekke andre store medier kritisk, sier Steiro.

Han mener feilene VG har gjort de siste årene også virker samlende for de ansatte på VG-huset.

- Vi er utrolig opptatt av å lytte til kritikken vi får og å prøve å utvikle oss. Når vi gjør feil, så ser vi hva vi kan lære fra det og hvordan vi kan unngå at det skjer igjen. Og vi ser på hvordan vi kan løfte nivået vårt ytterligere på dette. Du kan lære mye av suksess, men du kan lære enda mer av feil, sier han.

Les også: VG slått av TV 2 i Hulsker-avsløring: - Har ikke hatt annen tilgang til informasjon

Prisdryss:

VG fikk flere priser på Den store medieprisen denne uken, inkludert prisen for årets nasjonale nyhetsnettsted. Foto: Eivor Eriksen

- Kommer til å justere en del

Steiro påpeker at Bar Vulkan-saken og Bernt Hulsker-saken er veldig ulike, men sier at på en del områder så handler det om at VG prøver å gjøre noe nytt. 

- Da vi begynte med VG Partnerstudio for mange år siden i 2016, så er det klart at der ble vi felt i PFU i starten. Med rette. De fellelsene var jo viktig for å utvikle Partnerstudio videre. Du må ikke havne helt i forsvarsposisjon, men du må og ha evne til å lytte til kritikken.

- Du har vært inne på at man må lære av feil. Hva har du lært av den såkalte Bernt Hulsker-skandalen?

- Når det gjelder det som skjedde med Bernt Hulsker, så kommer jeg ikke til å si noe om det. Det er rett og slett fordi det er en personalsak, sier Steiro og fortsetter:

- Men det vi ser på og synes er interessant, er å følge diskusjonen om VG som et tradisjonelt nyhetshus som nå også driver med underholdning. Den debatten som blir rundt det. Der tror jeg vi har fått gode innspill, så vi kommer til å justere en del underveis. Så tror jeg også noe av debatten bærer preg av at det er uvant at det er VG som gjør dette.

Han mener mange av VGs satsningsområder innenfor underholdning ligner det TV 2 har drevet med i flere år.

- Så det er noe med at man går ut av den kategorien folk er vant til å se VG i, så skaper det en del diskusjon.

- Utfordringer med å forklare

Steiro avviser at det er en utfordring for VG å ha flere hatter. 

- Det er ikke en større utfordring for meg enn det er for Olav Sandnes (sjef i TV 2, red. anm.) eller andre. VG er ikke bare en nyhetsavis lenger. VG er et stort hus. Alt vi driver med handler om å bygge opp under nyhetsatsingen i VG, men vi er nødt til å utvide oss. Vi er nødt til å tenke nytt og prøve å gjøre nye ting. Hvis vi ikke gjør det, så tror jeg bare dette vil forvitre. Mediebransjen endrer seg i kolossal fart. Hvis ikke norsk mediebransje eksprimenterer og prøver nye ting, så vil det gå veldig dårlig med norsk mediebransje.

Les også: VGTV avslutter samarbeidet med Bernt Hulsker

Etter at Bernt Hulsker-saken sprakk har blant annet komikeren Jonna Strømme kritisert VG for å «beskytte sine egne», mens Erik Sæter har kritisert VG for at kommersielle interesser trumfer den nøytrale nyhetsformidlingen i et innlegg hos Medier 24

- Hvilke utfordringer er det dere har sett knyttet til at man har en Rampelys-redaksjon som skal dekke ens eget influencerbyrå?

- Vi har ikke sett de store utfordringene internt på dette egentlig, men vi har en stor utfordring i å forklare publikum hvordan vi jobber og hvordan vi tenker. Det er vel kanskje den største utfordringen vi har akkurat nå, sier Steiro.

Han mener det er «en del misforståelser i debatten». 

- Og så tror jeg også at dette er noe som må gå seg til over tid. Vi kommer helt sikkert til å justere måten vi jobber på rundt dette, men jeg tror at akkurat nå har vi utfordringer med å forklare, rett og slett.

Ikke bekymret for troverdigheten

- Kommer dere til å gjøre noen konkrete endringer i tiden fremover i hvordan Max Social er organisert?

- Ikke akkurat nå. Vi har ikke noen planer om det nå, men det er jo en diskusjon som pågår nå, som vi følger og deltar i.

- Frykter du at det at VG driver et influencerbyrå kan påvirke troverdigheten, spesielt når det kommer til de unge leserne som dere prøver å fange?

- Vi er ikke bekymret for troverdigheten vår. Da ville vi ikke gjort det. Vi tror jo at dette er den riktige utviklingen, sier Steiro.

Han påpeker at både Aller og Egmont også driver egne influencerbyråer.

- Dette er en utvikling som har pågått i veldig, veldig mange år. Det er egentlig ikke noe nytt, men vi har fått en debatt om det akkurat nå. Det synes jeg egentlig bare er en fordel, men hvis vi hadde vært veldig bekymret for troverdigheten, så hadde vi tatt andre valg, avslutter Steiro.

Les også: Max Social-sjefen slutter - Cecilie Eriksrud overtar

VG-sjefen ser én stor utfordring med influencer-satsingen: - Kommer til å justere en del underveis