Blir byråleder for ny Ahead-satsing - kjøper reklame for opp mot 50 millioner

Ahead Group kjøpte nylig et PR-byrå. Nå vil de bevege seg over mediebyråmarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En sterk trend på det norske byråmarkedet de seneste årene er reklamebyråenes og kommunikasjonskonsernene satsing på egne performance-avdelinger. Nå vil Aller-eide Ahead Group satse hardere på dette markedet og lanserer i den forbindelse det nye byrået Clay.

- Clay blir et helt frittstående byrå, som vi skal satse skikkelig på. Vi dundrer på, sier Kjetil Botten Skogly, administrerende direktør i Ahead Group.

Han sier han er stolt av å etablere det nye miljøet som ifølge ham selv «vil bidra til et mer komplett tilbud til Ahead-kundene.»

- Performance har blitt en nøkkeldisiplin i kommunikasjonsfaget. Denne satsingen er avgjørende for at gruppen skal kunne ta en attraktiv posisjon i markedet og konkurrere med de største byrånettverkene. Det er viktig å ha et tydelig tilbud på dette området, sier Skogly.

Dermed fortsetter Ahead-gruppene å utvide tjenestespekteret etter at byrået tidligere kjøpte PR-byrået Wergeland Apenes. Nå kommer det også en satsing som beveger seg over mot mediebyråmarkedet.

- Det blir det nærmeste man kommer et mediebyrå i Ahead Group?

- Ja, det kan du godt si. Men tyngdepunktet vil være det digitale. Det er kjernen, sier han.  

Tilsvarende satsinger hos konkurrentene heter NoA Connect (North Alliance), Try Opt (Try-huset) og Iprospect (Dentsu), men alle disse er er vesentlig større med en omsetning på flere hundre millioner kroner. 

- Det finnes mange aktører der ute og da må vi finne vår vei ut på dette markedet og det mener vi at vi har gjort med Clay. Vi har kunder, vi har et team, vi har omsetning så vi har mye å bygge på, sier Botten Skogly.

Les også: Ahead Group kjøper PR-byrået Wergeland Apenes: - Best i Norge

Ny byråleder på plass

Ahead har også funnet personen som skal lede den nye byråsatsingen og det blir Hanne E. Serck-Hansen. Hun kommer fra Ahead-byrået Oculos.

- Det er utrolig gøy å bli eget byrå med denne fine gjengen. Vi har jobbet lenge sammen i Oculos, og har mange flotte kunder og et solid metodeverk vi tar med oss videre. Det er mye spennende som skjer i Ahead og vi gleder oss til mer samarbeid på tvers, nå som alle selskapene er samlet under ett tak i Telegrafen, sier Serck-Hanssen.

Et performance-byrå er litt om et mediebyrå, men kjøper, plasserer, følger opp og måler kampanjer i digitale kanaler som nettaviser i de store mediehusene, betalt søk, sosiale medier-plattformer og YouTube.

- Det er alt innen digitale kjøp i digitale flater og alt det som vi kan måle og ratte selv og som vi dermed hele tiden kan optimalisere, sier Serck-Hansen.

Hun har tidligere erfaring fra Telenor, som HR-direktør i Kirkens Nødhjelp og byråerfaring fra EvokedSet, Redink og sist Oculos. Hun er svært fornøyd med den engasjerte og flinke gjengen som skal levere digital distribusjon, kanaltilpasset innhold og nye tekniske løsninger for annonsering som overholder nye regelverk.

- Clay består av 12 aktive spesialister, innholdsprodusenter og rådgivere, som både utfyller hverandre og samarbeider som en enhet. Vi størkner ikke i fastlåste spor, men knar og former de beste løsningene for å finne vekstpotensial vi heter jo tross alt Clay som jo betyr leire på engelsk, sier hun.

Syvende byrået i rekken

Det nye byrået blir det syvende i rekken av byråer etter at Ahead Group i mars i år kjøpte PR-byrået Wergeland Apenes (60%). Clay blir dermed del av den samme familien som Hyper, Oculos, Elg, Retail House Varejo og Nova Vista. Byrågruppen hadde i fjor en omsetning på i overkant av 300 millioner samlet sett.

- Vi spinner ut Clay fra Oculos og selv om vi i dag driver mest innenfor CRM, martech og kundedata har vi hatt en avdeling for performance i ganske lang tid. Performance har allerede lenge vært en viktig bærebjelke for Ahead, men for å ta vare på alle de flinke folkene og tiltrekke oss nye trenger vi mye mer et miljø med en egen profil, enn kun egen avdeling gjemt under Oculos-merkevaren, sier Toralf Waaktaar-Slokvik.

Waaktaar-Slokvik anslår medieomsetningen til det som blir Clay i dag ligger på mellom 30-50 millioner kroner og selv om det nye byrået allerede teller 12 ansatte, er målet likevel å bli større.  

- Mentaliteten vår er at skulle vi gjøre dette, så måtte vi gjøre det med skikkelige vekstambisjoner eller så kunne vi bare beholdt det inne i Oculos. Det innebærer en rekke rekrutteringer i tillegg til hardt kundearbeid, sier Oculos-sjefen.

- Hva er målet på omsetning litt fremover?

- Jeg vil ikke tallfeste noe på mediekjøp. Det handler om å vokse riktig, men vi skal bli adskillig større. Det er målet, sier han.

- Det er plass til mange aktører

Waaktaar-Slokvik mener Clay med sine familiebånd til Oculos har en fordel med tanke på «utnyttelsen av kundedata».

- Både gjennom strategi og teknologi har vi en differensiator i forhold til andre selskaper med tilsvarende tjenester, sier han.

Den nye byrålederen mener samarbeidet med Oculos om kundedata vil være til stor hjelp når nytt lovverk trer i kraft knyttet til informasjonskapsler og cookies.

- Digitale medier, teknologi og lovverk er i stadig endring og her oppstår det mange nye spennende muligheter for kommunikasjon. Det finnes ikke én løsning som passer for alle. Kunder fra forskjellige bransjer har ulike behov, og derfor er det plass til mange aktører, sier Serck-Hanssen.

Blir byråleder for ny Ahead-satsing - kjøper reklame for opp mot 50 millioner