Audi får kritikk for «desperat» kvinnekampanje: - Et klassisk eksempel på rosavasking

Miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire går knallhardt ut mot Audis kampanje #tarattet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Forrige uke omtalte Kampanje Audi sin nye likestillingskampanje #tarattet som skal få flere kvinner inn i alle deler av bilmiljøet.

- Bil handler om mer enn bare motor – ny teknologi, spørsmål om bærekraft og fremtidens mobilitet. Vi håper at enda flere åpner øynene for dette, sa kommunikasjonsrådgiver Christine Eiken Witnher i Audi til Kampanje forrige uke. Hun viser til tall fra Motorvognregisteret som blant annet viser at menn eier 69 prosent av bilene i Norge.

Men kampanjen faller ikke i god jord hos miljø- og utviklingsorganisasjonen for ungdom «Spire», som beskylder bilmerket for å bruke likestilling til å oppnå profitt.

- Audi sin nye kampanje #tarrattet er et klassisk eksempel på rosa-vasking hvor avsender forsøker å selge inn sitt produkt ved å spille på likestilling. Med en enorm klima- og naturkrise, samt økte forskjeller, trenger vi ikke økt forbruk og luksusbiler. Vi løser ikke likestillingsutfordringene ved at flest mulig, om det er kvinner eller andre, skal bli en del av usunn og skadelig kultur med høyt forbruk i spissen, sier leder i organisasjonen, Julie Rødje, til Kampanje.

- Dette er fremstår som et desperat forsøk fra Audi som ønsker å selge flere biler og øke inntektene sine - og det er respektløst å pakke det inn som et likestillingsinitiativ, for det er det ikke, fortsetter hun.

Heller ikke professor ved instituttet for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI, Peggy Brønn, er imponert over Audis likestillingskampanje. 

- Å ta på seg kvinners interesse for biler som et samfunnsspørsmål synes jeg virker heller tvilsomt. Jeg ser heller ikke hvordan det vil øke salget, sier hun.

Les også: Tidligere DNB-hode fortsetter kvinnekampen i Audi - vil ha flere kvinnelige bileiere

Kritisk:

Julie Rødje, leder for miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, går hardt ut mot Audis nye kampanje. Foto: Spire

- Mannfolka som bør lære av kvinnene - ikke motsatt

Rødje mener kampanjen er med på å øke klimautslippene.

- Det siste kvinner trenger er økte utslipp i møte med klimakrisa - som jo rammer nettopp kvinner og andre marginaliserte grupper hardest. Om Audi virkelig brydde seg om å utjevne forskjellene burde de heller finne ut av hvordan transportsektoren kan kutte utslipp, ikke øke dem, sier Rødje og legger til:

- Selvsagt ønsker vi at menn og kvinner skal være likestilt, men det betyr ikke at kvinner skal adoptere alle uvaner menn har tillagt seg. På et generelt nivå bidrar heller kvinners reisevaner til grønnere byer, så her er det heller mannfolka som bør lære av kvinnene - ikke motsatt.

Rødje mener samfunnet trenger en helhetlig tilnærming til rettferdighet og bærekraft.

- Selskaper er nødt til å slutte med både grønn-og rosa-vasking for å markedsføre sine produkt. Skal vi løse miljø- og ulikhetskrisa trenger vi en systemendring der forbruket og utslippene går ned og respekten for miljø og menneskerettigheter går opp, sier Rødje.

Har blitt forsket på tidligere

Peggy Brønn, professor ved BI, forteller at det har blitt gjort forskning på salg av biler til kvinner og påvirkningen kvinner har i en salgsprosess. Historisk sett har bilforhandlere slitt med å finne nøkkelen for å øke salget rettet mot kvinner.

- For eksempel så vet vi at i tradisjonelle familier så har kvinner en stor påvirkningskraft i valget av bil. Derfor virker det veldig rart at salgspersonell henvender seg til mannen i et mann-kvinne-forhold. Bare fordi bilen står i mannens navn, betyr ikke at kvinner ikke er ekstremt involvert i kjøpt. Derfor virker det misledende å bruke eierskapsstatistikk, sier hun.

Brønn viser samtidig til tall fra SSB fra 2011 hva angår kvinner og menns forhold til miljø og klima. Tallene viser at single kvinner oftere bor nærme jobb og derfor benytter seg oftere av offentlig transport, mens de husholdninger med flere voksne ofte bor lenger unna og derfor trenger bil. 

- Basert på dette burde man nesten ha en kampanje som oppmuntrer single kvinner til å flytte ut på landet, sier Brønn. 

Misvisende:

Peggy Brønn, professor ved Handelshøyskolen BI, mener det er misvisende å se til eierskapsstatistikk, og forteller at bilsalg rettet mot kvinner har blitt forsket på før.

- Et formål trenger ikke å utelukke et annet

Kampanje har tatt kontakt med Audi for å få svar på hva de tenker om kritikken. De forteller at kampanjen først og fremst handler om to ting.

- Det første handler om å få flere kvinner inn i bilbransjen, hvor andelen kvinner i dag representerer kun ni prosent. Det andre handler om å øke bevisstheten rundt hvem som står som eier av bilen. Når menn i norske familier og par eier tre av fire biler, er det et spørsmål om økonomisk likestilling. Også her vil vi se på egne rutiner ved salg av bilen, for å være med på å øke bevisstheten rundt dette, skriver kommunikasjonsrådgiver i Audi og Skoda, Christine Eiken Winther,i en e-post til Kampanje.

- Hvorfor valgte dere å gå for en likestillingskampanje fremfor en miljøkampanje?

- Jeg håper ikke det er slik at et formål trenger å utelukke et annet. 98 prosent av våre kunder velger allerede elektrisk, og Audi og Harald A. Møller har vært en aktiv pådriver for elektrifisering av bilbransjen. Det å få flere kvinner til å velge bilbransjen, er heldigvis ikke på bekostning av bærekraft og kan tvert imot by på viktige stemmer inn i en bransje som står midt i en ekstremt spennende utvikling, særlig når det kommer til bærekraft, sier Eiken Winther.

Kommunikasjonsrådigveren er glad for at kampanjen vekker engasjement, og håper på konstruktive debatter i fremtiden.

- Som en av Norges største bilimportører, så mener vi at vi har troverdighet og muligheten til å gjøre en forskjell. Det skulle nesten bare mangle at den største organisasjonen tok initiativ på dette feltet. Det er det viktigste fokuset for oss, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger på dette initiativet så langt. Vi er glade for at initiativet vekker både debatt og engasjement, og tenker at debatten kan bli enda bedre fremover om alle engasjerte søker kunnskap hos hverandre, sier Eiken Winther.

Stemmer inn:

Christine Eiken Winther, kommunikasjonsrådgiver i Skoda og Audi, mener at en kampanje ikke utelukker flere formål. Hun tror det er viktig å få flere kvinnelige stemmer inn i bilmiljøet.

Audi får kritikk for «desperat» kvinnekampanje: - Et klassisk eksempel på rosavasking