Tidligere DNB-hode fortsetter kvinnekampen i Audi - vil ha flere kvinnelige bileiere

Audi oppfordrer kvinner til å #tarattet i ny kampanje.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Audis nye reklamekampanje består av en emneknagg og initiativet #tarattet. På den måten vil den tidligere kommunikasjonsrådgiver i DNB, Christine Eiken Winther fortsette kvinnekampen hos sin nye arbeidsgiver. Hun startet opp som kommunikasjonssjef i Audi og Skoda i februar i år etter at hun jobbet med kommunikasjon og digital utvikling i DNB i syv år. Nå vil hun forsøke å få flere kvinner til å engasjere seg i bilmiljøet. 

- Er dette initiativet inspirert av DNB og deres kamp for å engasjere kvinner for finans? 

- Det er ikke tvil om at DNB har vært med på å sette dette tema på agendaen, og vi er glad hvis det kan inspirere flere bransjer og arenaer, sier Eiken Winther til Kampanje. 

Hun forklarer at #tarattet-kampanjen har blitt til for å få flere kvinner inn i et mannsdominert bilmiljø. Eiken Witnher viser til tall fra Motorvognregisteret som blant annet viser at menn eier 69 prosent av bilene i Norge. For familier og par er tilsvarende tall henholdsvis 76 og 73 prosent. Da Audi lanserte deres nyeste elbil, så de at kun 1,5 prosent av de som registrerte interesse var kvinner. 

- Det er vanvittig få, understreker Eiken Winther.

Det var i 2019 at DNB gikk på lufta med sin første store reklamekampanje #huninvesterer, en kampanje som senere har blitt fulgt opp en rekke ganger med flere ulike tiltak og kreative uttak.

Les også: Alarmklokkene ringte i DNB -gikk til Beyonce for å få kvinner til å kjøpe aksjer

Ny i bransjen:

Christine Eiken Winther gikk i februar fra DNB til Audi og Skoda. Nå ønsker hun flere kvinner inn i bilmiljøet på alle nivåer, - Kanskje er det sånn at det litt for ofte er mannen vi møter ute i «butikken», sier hun.

- Handler om mer enn bare motor

Christine Eiken forteller at initiativet i tillegg til å få flere til å eie bilen, også handler om å få flere kvinner interessert i bil. Det er reklamebyrået Pol som står bak markedskommunikasjonen. 

- Bil handler om mer enn bare motor - ny teknologi, spørsmål om bærekraft og fremtidens mobilitet. Vi håper at enda flere åpner øynene for dette, sier hun. 

Hun er imidlertid selv ærlig på at de også skal gjennomgå sine rutiner. 

- Kanskje er det sånn at det litt for ofte er mannen vi møter ute i «butikken». Like fullt vet vi at kvinner er med på å påvirke valget av bil. Vi vil gjøre det vi kan for å få kvinner til å være med når selve salget gjennomføres, sier Eiken Winther. 

Første grep som blir gjort som en del av kampanjen er et frokostseminar rettet mot kvinner. Eiken Winther forteller at målet med seminaret er å øke bevisstheten rundt tema og være tydelige på at de ønsker å skape endring. Til møtet kommer også Aina Lemoen Lunde, som er ansett som hjernen bak DNBs initiativ #huninvesterer. 

- Du er ny i Audi og kommer fra DNB. Kan man si at dette ditt prosjekt? 

- Nei, denne ideen kom opp lenge før jeg begynte og dette er det mange som har brent for lenge. Men det er ingen tvil om at dette er noe som engasjerer meg veldig, og jeg var rask med å foreslå DNB som relevant foredragsholder på dette seminaret, sier Eiken Winther.

- Initiativet skal få flere kvinner inn i bilmiljøet, og du er selv en kvinne i miljøet. Føler du deg ensom?

- Her på kontoret er jeg ikke det, men andelen kvinner i bransjen generelt er fortsatt lav. Mange aktører har satt målrettede tiltak og mål for dette, også vi i Møller Mobility Group. Det er på generelt grunnlag fortsatt en stor overvekt av menn i bilbransjen, og stort potensiale i flere ledd, sier Eiken Winther. 

Det er på generelt grunnlag fortsatt en stor overvekt av menn i bilbransjen. Christine Eiken Winther, Kommunikasjonssjef i Audi og Skoda

- En klar «call to action»

- Det er fantastisk at Audi har latt seg inspirere av DNB og #huninvesterer. Kapitalgapet mellom kvinner og menn er stort og det er ingen aktør som klarer å tette det alene, så det er flott at flere bidrar. Audi tar her utgangspunkt i en skjevhet de ser i egne tall, og som de også har mulighet til å bidra til å påvirke positivt, sier Aina Lemoen Lunde til Kampanje.

Hun var i spissen på DNB-laget som lanserte emneknaggen #huninvesterer tilbake i 2019. Nå skal hun altså tale på #tarattet sitt første arrangement.

- Er det nødvendig med en emneknagg for å skape engasjement?

- En emneknagg er i utgangspunktet kun et kommunikativt, kreativt grep, og det kan like gjerne oppstå i målgruppen som hos avsender. Men styrken i en emneknagg som fungerer er at det kan være både samlende, gi retning og det kommuniserer effektivt med få ord. Audis #tarattet er unektelig en ganske klar «call to action» for målgruppen, sier Lemoen Lunde.

- Hvilke utfordringer kommer Audi til å møte på veien med dette initiativet?

- Når skjevheter har eksistert i lang tid, er det mange som har større behov for å forklare hvorfor det er naturlig at det forblir sånn, enn å finne løsninger for at det kan bli bedre. Samtidig er gjerne mekanismene som bidrar til å opprettholde skjevheten sammensatte, og man må jobbe langs flere akser. Vi vet at større økonomiske kjøp er kjønnsdelt og da beveger vi oss forbi bil-interesse og langt inn i privatøkonomien, med alle fasettene det innebærer, forklarer Lemoen Lunde.

Hun forteller at hun opplever at Audi har tydelig ambisjon om å bidra til endring, men endring skjer ikke over natten, og Lemoen Lunde råder Audi til å jobbe bestemt og tålmodig.

- De har gjort innsiktsjobben og nå starter de samtalen. Mye kan påvirkes allerede der. Deretter handler det om å gjøre det lett å velge annerledes og endre adferd og systematisk jobbe med å ta ned barrierer. Og så vil dette ta tid å påvirke, så de må klare å stå i satsingen over tid, sier Lemoen Lunde.

Hederspris:

I 2021 vant Aina Lemoen Lunde Årets Hederspris på Mediaforum, blant annet for jobben hun har gjort med #hunivesterer. Lemoen Lunde er glad for å se andre aktører i andre bransjer kommer med egne initiativ til likestilling. Foto: Eivor Eriksen.

Tidligere DNB-hode fortsetter kvinnekampen i Audi - vil ha flere kvinnelige bileiere