TV 2 vil kun sende fire ansatte til OL i Tokyo - også NRK kutter i troppen

- Vi kan trekke i nødbremsen på kort varsel, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2. I 2016 sendte de 60 stykker til Rio.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er 63 dager til den olympiske ilden ankommer Tokyo, ett år etter at lekene opprinnelig skulle ha funnet sted. 

Som følge av koronapandemien og situasjonen i Japan, der kun to prosent av befolkningen ifølge Forbes hadde fått første vaksinestikk i midten av mai, må alle medier som vil inn i landet ha en offisiell OL-akkreditering.

Mens store svenske medier som SVT og TV4 ifølge NTB ikke har søkt om akkrediteringer, og dermed må dekke OL hjemmefra, ligger det foreløpig an til at både NRK, TV 2 og VG sender folk til Tokyo, i tillegg til rettighetshaver Discovery. Men troppene er mindre enn tidligere for flere av dem.

NRK har søkt om 15 akkrediteringer til OL i Tokyo og ytterligere ni til Paralympics i august. I 2016 sendte NRK et team på 21 ansatte til Rio de Janeiro.

- Hva som blir det endelige antallet NRK lander på å sende til disse arrangementene, avhenger av det generelle covid-bildet hjemme og ute, i tillegg til de internasjonale og nasjonale retningslinjene som gjelder i det aktuelle tidsrommet, sier Anders Sårheim, redaksjonssjef i NRK Sport, til Kampanje.

- NRK følger nøye med på utviklingen rundt både OL og andre idrettsbegivenheter framover og tar fortløpende beslutninger omkring produksjoner og bemanning utfra situasjonen, legger han til.

Kan trekke i nødbremsen

TV 2 vil sende langt færre, og har kun søkt om fire akkrediteringer. Disse fire ligger i dag an til å reise, men også i TV 2 vurderes situasjonen fortløpende, forteller sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

- Hva kommer til å veie tyngst når dere skal ta den endelige avgjørelsen?

- Tilstedeværelse er journalistisk viktig. Men vi følger situasjonen fortløpende, og alle involverte forstår at vi kan trekke i nødbremsen på kort varsel. Det som er sentralt er smittesituasjonen i Tokyo, smittevernsregimet rundt OL-arrangementet og våre egne medarbeideres trygghet, sier Jansen Hagen.

TV 2 var norsk rettighetshaver da sommer-OL ble arrangert i Brasil i 2016. Da sendte de 15 ganger så mange folk til Rio de Janeiro - hele 60 stykker.

Det må ses i sammenheng med at TV 2 satt på rettighetene, sier Jansen Hagen. Årets krediteringer er nærmere et normalnivå, mener han.

- Det handler om at vi ikke har spesielt attraktive akkrediteringer som gir oss god tilgang og at veldig mye kan gjøres hjemmefra fordi utøverne gjøres digitalt tilgjengelig.

- Er du overrasket over at flere svenske medier blir hjemme?

- Ja, egentlig. Kanskje spesielt SVT på grunn av det journalistiske oppdraget. Det er ikke bare hurramegrundt-journalistikk vi skal levere. Det er ganske spesielle omstendigheter med olympiske leker i et hardt presset land som Japan, og det er mye viktig journalistikk utenfor sportsfeltet som er viktig å skildre.

Discovery kutter i troppen

I år er det Discovery som sitter på TV-rettighetene, og sportsdirektør  Morten Johannessen har tidligere fortalt Kampanje at de vil sende i overkant av 20 stykker til OL-byen. I tillegg lener de seg på sin utvidede Discovery-familie som vil bestå av rundt 150 ansatte fra hele verden.

Til sammenligning sendte Discovery rundt 80 norske ansatte til vinter-OL i Pyeongchang i 2018.

Les mer: Discovery kutter kraftig i OL-troppen

Også VG har akkrediteringer til OL i Tokyo. Åtte stykker, inkludert tre TV-akkrediteringer gjennom et samarbeid med Discovery. 

Det er like mange akkrediteringer som avisen hadde under sommer-OL i Brasil, forteller sportssjef Eirik Borud i VG til Kampanje.

- Hvor tungt veier smittesituasjonen i Tokyo når dere tar en avgjørelse om avreise?

- Både spørsmål rundt smittesituasjonen og faktiske tilganger man får ved å reise til Tokyo vurderes fortløpende. Året med pandemi har lært oss at det er vanskelig å planlegge veldig langt frem, så her må vi følge med og gjøre vurderinger helt inn.

TV 2 vil kun sende fire ansatte til OL i Tokyo - også NRK kutter i troppen