Mediebyrå-topp spår tidenes reklame-sommer utendørs: - Vil få et sterkt comeback

Tror bransjen vil hente seg inn i 2021 etter en tøff koronatid.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Koronapandemien har vært spesielt tøff mot reklamekanaler som kino og utendørs. Rett før helgen åpnet kinoene igjen, mens folk sakte og sikkert har begynt å dukke opp i bybildet igjen – og da særlig i hovedstaden. Nå tror mediebyrå-topp, Harald Eide-Fredriksen, at utendørsmarkedet kanskje kan friskmeldes i 2021.

- Det er naturligvis for tidlig å spå når utendørs som kanal er tilbake på samme nivå som i 2019, men mye kan tyde på at kanalen vil kunne få et sterkt comeback andre halvår. Vi ser bevegelser der flere vurderer å bruke utendørs, og det naturlig når trafikktallene normalisere seg. Det kan være en mulighet for flere annonsører og møte sitt publikum på en annen måte enn de plattformene de har brukt siste året, der utendørs er en spennende arena med noen kreative muligheter som ikke andre medier har. Nå som mange melder om å bli i Norge i sommer, kan vi få se en kick-start for utendørsreklame, sier Harald Eide-Fredriksen, medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Norge til Kampanje.

Bedringen kom til syne allerede i april-tallene som nylig ble lagt frem av Mediebyråforeningen. De viste en vekst for april isolert på 73 prosent og samlet etter fire måneder var utendørsomsetningen på snaue 100 millioner kroner. Det er et godt stykke unna de 500-600 millionene som utendørsmarkedet ville vært i et normalår.

Les også: Øker reklamekjøpene med 200 millioner kroner – lyspunkt for utendørs som vokser i april

Tilbake på utendørsscenen:

- Det er spennende å komme tilbake i bransjen man har «vokst opp i» og som er i en drivende utvikling, sier Clear Channels nye byråansvarlige, Bjørn Erik Broady Aasebø,

- Mange velger «staycation» i år også

Utendørsveteran Bjørn Erik Broady Aasebø startet opp som ny byråansvarlig i Clear Channel i år. Han har tidligere jobbet mange år i konkurrenten JCDecaux som er den andre store utendørsaktøren i Norge.  Han sier man nå ser økt etterspørsel.

- Vi ser nå en økt booking fremover og interessen for utendørs har virkelig våknet hos de aller fleste, store, annonsørene. Årsaken er sammensatt med et «hett» mediemarked, og at byråene og annonsørene nå deler vår tro på at utendørs vil snart være tilbake, sier Aasebø til Kampanje. 

Han sier trafikktalene fra 2020 viste en overaskende vekst i trafikken, på tross av restriksjoner og at man forventer sterke tall også for sommeren 2021. I fjor sommer så man et løft i trafikken på vei på mellom tre og seks prosent sammenlignet med 2019. Aasebø tror tendensen vil være lik også i år ettersom flere vil feriere i Norge.

- For mange annonsører er kanalen viktig for å nå frem til store deler av det norske folk. Mange velger «staycation» i år også, og med oppsparte midler er det en stor forventning om en sommer med mye mennesker ute i bybildet, men også stort forbruk. Faktisk så vi en vekst på kollektivtrafikken i fjor sommer som var høyere enn normalen, så vår forventing er ikke en lavere aktivitet hos folk denne sommeren heller. Det er også noe symbolsk i å reklamere der folk ferdes og er samlet, etter en tid som er preget av isolasjon. Nå kommer en tid der felleskap og sosialt samvær igjen skal være en del av hverdagen, sier Aasebø.

- Hvordan har det vært å komme tilbake til utendørsbransjen igjen?

- Det er spennende å komme tilbake i bransjen man har «vokst opp i» og som er i en drivende utvikling. Det er veldig motiverende å se alle initiativ rundt ny teknologi og data om hvordan vi når ut til folk og skaper effekt for våre kunder. Det er veldig mange flinke, ambisiøse kolleger i Clear Channel og jeg gleder meg til snart å treffe alle «live», da det fremdeles er noen jeg kun har møtt via en skjerm. Jeg trives best med kollegaer fysisk samlet på jobb, må jeg innrømme, sier Aasebø.

Mediebyrå-topp spår tidenes reklame-sommer utendørs: - Vil få et sterkt comeback