Felleskjøpet slår Norsk Tipping på Reklamebørsen - Vipps bommer igjen

Og den sensurerte Smash-filmen faller i smak hos de yngste. Her er månedens mest og minst likte reklamefilmer.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det er Felleskjøpet har den best like filmen på Reklamebørsen i april. Felleskjøpet sin reklamefilm skårer høyest på liking med deres «dominoeffekt-reklame» som ble lansert forrige måned i forbindelse med Felleskjøpets 125-årsjubileum. Reklamefilmen skal få frem mangfoldet av hva de tilbyr sine kunder, og er laget med Los & Co som reklamebyrå. 

- Dette er svært gledelig nyheter å få, at vi treffer hjertene til folk med enda en reklamefilm, hvis vi kan si det på den måten, sier kommunikassjonsjef Thomas Skjennald i Felleskjøpet til Kampanje.

Reklamebørsen er Mediacoms månedlige undersøkelse av hvilke reklamefilmer som huskes og likes best.

Felleskjøpet vipper dermed Norsk Tipping og sjarmøren Otto ned fra liking-toppen. Lotto-millionærens hund må ta til takke med en andre plass denne gang. Dette er første gang Otto ikke løfter Norsk Tipping til toppen av liking-listen.

Felleskjøpet vinner suverent på liking blant både menn og kvinner fra 30 år og oppover, men faller igjennom blant de yngste hvor den havner bak både Smash, New Energy og Finn.no. 44 prosent liker reklamen bedre enn andre reklamefilmer.

- Det er alltid utfordrende å kommunisere alt Felleskjøpet har å tilby, når vi har så mange produkter å tilby til bonden og til folk flest. Resultatene tyder på at vi har truffet noe hos folk, når den skårer såpass høyt på liking. Filmen er en lang kjedereaksjon som kanskje skaper litt nysgjerrighet når man ser den. Vi blir selvfølgelig stolt når filmen oppnår sånne resultater, sier Skjennald.

Les også: Felleskjøpet følger opp reklamevinnere med ny kampanje: - Krevende oppgave

Tror ikke bondeopprøret påvirket oppfattelsen

Felleskjøpet har ofte vært et hyggelig syn i reklamepausen og har tidligere vunnet Gullfisken to ganger med filmene «Bønder i byen» fra 2013 og «En bonde fra eller til» i 2016, hvor også Magnus Carlsen spilte en sentral rolle. Også i 2015 fikk Felleskjøpet sølvfisk for filmen «For en gjeng med bønder» med Vålerenga-supportere.

Kommunikassjonsjefen sier de var spente på mottakelsen av den nye Los & Co-signerte filmen.

- Vi var litt spente, det er en litt annerledes reklamefilm. Det er en ganske lang film, og kanskje litt roligere enn mange andre, men den drives jo tydelig fremover av kjedereaksjonen. Vi var spente, så det er ekstra hyggelig å få en slik tilbakemelding, sier Skjennald.

Tidligere i mai aksjonærte bønder over hele landet i protest mot jordbruksoppgjøret, men Skjennald tror ikke det som er blitt kalt «bondeopprøret» påvirket reklamefilmens mottakelse.

- Det er en reklamefilm som er spilt inn lenge før bondeopprøret begynte å prege nyhetsbildet. Så jeg tror ikke det har påvirket oppfattelsen eller effekten av filmen i noen særlig grad, sier han.

- Vi har hatt veldig høyt trykk med mye kunder i våre butikker, både på nett og fysisk, gjennom både mars, april og mai i år. Vi opplevde en stor vekst i 2020 og den veksten har vi dratt med oss inn i 2021, fortsetter Skjennald.

Her kan du se liking-vinneren for april måned:

Mest og minst likt:

Felleskjøpet står bak den mest likte filmen blant de 13 annonsørene som er målt i april måned. Kilde: Mediacom

Norsk Tipping vinner sammenlagt - Smash likt av de unge

Det er Lotto og Norsk Tipping som vinner Reklamebørsen for april sammenlagt, foran Felleskjøpet og New Energy på tredjeplass. Lotto topper også oppmerksomhet-listen med hele 62 prosent oppmerksomhet for sin siste Otto-film.

-L(Otto) bytter ut liking-seier med oppmerksomhets-seier i denne runden og tar samtidig hjem sammenlagtseieren for andre måned på rad, sier innsiktssjef Håvard Ose i Mediacom til Kampanje.

Innsiktssjefen trekker også frem Smash-reklamen som parodierte et asiatisk gameshow. Orkla valgte å trekke tilbake filmen etter negative reaksjoner i sosiale medier under en uke etter lansering.

Les også: Orkla trekker Smash-reklame etter reaksjoner i sosiale medier

- Smash har gjennom årene levert noen svært minneverdige filmer. Smash sine tre siste filmer i Reklamebørsen har imidlertid blitt henholdsvis mest mislikte film i 2017 (Appappapp), tredje mest mislikte film i 2019 («Du skal høre mye») og nå den mest mislikte filmen så langt i 2021, sier Ose.

Men noen aldersgrupper likte Smash-reklamen bedre enn andre.

- Filmen rakk å levere effektiv oppmerksomhet, og den testede filmen ble faktisk rundens liking-vinner blant de under 30 år, sier Ose.

Kommunikasjonsdirektør, Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla Norge sier følgende om resultatet:

- Vi tenker vel Reklamebørsens resultater gir et riktig bilde. Smash er et eksempel som viser hvor sammensatt det er å lage og måle hva som er god reklame. Liking og alder er to av mange parametere det er verdt å se på. Smash har over lang tid vist god utvikling, men vi ser også et forbedringspotensiale på reklame, sier Ekheim til Kampanje.

Se Lotto-filmen som vinner sammenlagt her:

Vipps minst effektiv

Da Vipps lanserte mobil i fjør høst ble reklamefilmen den aller mest mislikte filmen i 2020. Trøsten var den gangen at filmen leverte forholdsvis effektiv oppmerksomhet. Med sin andre film leverer Vipps Mobil
noe bedre på liking enn sist, men de havner likevel nest nederst på liking-listen, hvor kun reklamen for Folkets pizza gjør det dårligere.

Vipps Mobils film er også klart minst effektiv på oppmerksomhet av de testede filmene.

- Dette ble kanskje ikke comebacket dere håpet på?

- Svake tilbakemeldinger er det ingen av oss i Vipps som liker, men vi ser en solid økning i nye kunder for kampanjeperioden som helhet – og det er jo noe som gjør oss skikkelig fornøyde, sier Elisabeth Haug, leder for Vipps Mobil til Kampanje.

- Vi ser også at reklamefilmer på TV ikke nødvendigvis er det som har gitt store utslag på trafikken vår eller tilfredsheten fra kundene til Vipps historisk, så fremover tror vi det er enda viktigere å fokusere på kanaler vi ser egner seg bedre for å spille merkevaren ut best mulig, fortsetter hun.

- Vi skulle jo gjerne ha vært i en annen ende av skalaen også denne gangen, men fortsetter å teste og lære fremover.

- Hvorfor tror dere rekalmefilmen ikke slo an mer?

- Nå har vi jo beveget oss i en annen retning enn forrige kampanjefilm, som er hakket mer folkelig – men vi ser at det tar tid å finne form og tone for den merkevareutvidelsen som Vipps Mobil er. Men det aller viktigste for oss er å måle vår suksess i kundeopplevelser. Her skårer vi heldigvis høyt hos de som bruker Vipps og våre mobiltjenester, og det er det aller viktigste målet for oss, sier Haug.

Se Vipps sin andre mobilreklame her:

Felleskjøpet slår Norsk Tipping på Reklamebørsen - Vipps bommer igjen