Rud Pedersen vokser på helse-PR – men lønnsomheten følger ikke etter

- Et godt planlagt investeringsår, sier byrålederen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

PR-byrået Rud Pedersen ble i sin tid etablert i Norge av tidligere AP-statsråd på forsvar og helse, Anne Grete Strøm-Erichsen, men de siste årene er det Kristian Hvilen som har holdt styr på troppene i PR-byrået som tilbyr tjenester innenfor både myndighetskontakt, krisekommunikasjon og politiske analyser.

- I 2019 vokste vi godt og vi hadde et fantastisk år.  Vi opplever et behov i markedet for seniorkompetanse innen politikk, samfunnskontakt og kommunikasjon. Det er etterspørsel etter et byrå som Rud Pedersen, sier Hvilen til Kampanje.

Omsetningen endte på snaue 26 millioner kroner og det var opp fra 19,4 millioner kroner i 2018. Byrået har dermed vokst i alle år siden starten i 2015, og bedt om å trekke frem sektorer med vekst peker Hvilen på helse som den desidert viktigste.

- Heldigvis opplever vi at vi stadig får nye kunder og at vi også får flere oppdrag fra eksisterende kunder, men på helsefeltet har vi har ikke merket noen økt etterspørsel som følge av koronakrisen utover spørsmål fra eksisterende kunder, sier Hvilen. 

Tar en med nummer to-byrået King Street PR, som byrået lanserte i fjor, nærmer omsetningen seg nesten 30 millioner kroner. Selskapet har nesten ikke varekostnader slik at byråinntekten blir mer eller mindre det samme.

- Rud Pedersen og King Street PR jobber svært tett sammen på flere oppdrag og fungerer som utfyllende team. Byrået gikk break even det første året og har hatt en svært god start i 2020, sier Hvilen om den nye byrå-oppstarten.

Rud Pedersen og King Street PR drives som to separate selskap, men King Street PR er eid 100 prosent av Rud Pedersen.

Les også: Går tilbake til PR-bransjen etter fire år i Trygg Trafikk

Her kan du se tallene til Rud Pedersen for 2019. Alle tall i MNOK.Vokser i omsetning, men resultatene faller

Rud Pedersen 2019 2018 Endring i %
Omsetning 25,9 19,4 + 33
Driftsresultat 2,7 3,5 - 22
Resultat før skatt 2,6 3,5 - 25

- Måtte navigere i ukjent farvann

I løpet av 2019 har Rud Pedersen vokst i antall hoder og talte ved inngangen til det nye året 20 ansatte opp fra 14 året i forveien.  Men lønnsomheten til Rud Pedersen fulgte ikke veksten i antall hoder og omsetning like godt etter. Driftsresultatet falt fra 3,5 millioner kroner i 2018 til fjorårets 2,7 millioner kroner.

- 2019 var et godt planlagt investeringsår på alle nivåer. Vi flyttet inn i nye og større lokaler, investerte i møbler og teknisk utstyr og ikke minst i nye flinke folk og ny kompetanse. Vi er derfor veldig godt fornøyde med at resultatet fra 2019 er så solide, sier Hvilen.

Heller ikke Rud Pedersen har sluppet fri for koronakrisen selv om byrået også opplever økt oppdragsmengde etter eksempelvis krisekommunikasjon. Byrålederen sier man har sluppet å permittere ansatte.

- Vi opplever akkurat de sammen svingningene som resultat av korona som mange andre i vår bransje. Selv om vi har folk i byrået som har sittet sentralt i håndteringen av de verste krisene Norge har opplevd til nå, måtte vi som alle andre her navigere i ukjent farvann.  Men vi har heldigvis sluppet unna permitteringer.

- Hva gjorde dere for å møte koronakrisen?

-  Vi måtte ta vår egen medisin. Vi igangsatte derfor tidlig scenariomapping og satte umiddelbart ned et kriseteam i ledelsen, sier Hvilen.

Han sier enkelte oppdrag ble satt på pause og at omsetningen i selskapet vil bli berørt av koronakrisen. PR-sjefen sier byrået merker det på omsetningen.

- Ja, selv om vi holder hodet over vannet og klarer oss fint så er det et helt annet omsetningsbilde i dag enn det vi så i fjor. Vi får vår del av dette vi også selv om vi ikke har mistet noen kunder, sier han.

- Det skal litt til å klare 30 millioner i omsetning i år, eller?

- Vi har tenkt mye på dette, men det er rett og slett umulig å spå. Når vi setter oss mål i dag så er det for én og én måned av gangen. Det er det vi kan gjøre noe med også får året bli som det blir, sier han. 

Fem partnere:

Rud Pedersen er del av et nordisk nettverk og byrået driver først og fremst med myndighetskontakt og politiske analyser. Her daglig leder Kristian Hvilen sammen med de fire øvrige partnerne Ånen Ringard, Line Tresselt, Kjetil Skogrand, Gøril Husbye Moore og Pål Arne Davidsen.

Lanserer digital plattform

Rud Pedersen er en el av det internasjonale Rud Pedersen Public Affairs-nettverket som kontrollerer 51 prosent av byrået. De øvrige prosentene er fordelt på partnerne Ånen Ringard, Line Tresselt, Kjetil Skogrand, Gøril Husbye Moore og Pål Arne Davidsen. I år må derimot partnerne og byrået, som alltid har vært til stede og synlige på den store demokratifestivalen Arendalsuka, finne på andre ting.

- Vi så at de politiske møtene ble avlyst i hele Norden, og måtte finne andre kanaler for å bringe samfunnsdiskusjoner ut til folk. Det er en tradisjon vi må hegne om. Behovet for politisk debatt er viktigere enn noen gang i denne korona-krisen. Utfordringen er at det har blitt vanskeligere å få arrangert dem, sier Hvilen.

Rud Pedersen har derfor lansert en digital plattform for å samle slike eventer under navnet Politicalfestival.eu.

- Political Festival er et ektefødt barn av krisen. Her gir vi selskaper, organisasjoner og oss selv muligheten til å finne og dele kunnskap og innsikt. Plattformen skal gjøre det enkelt å promotere arrangementer, men vil også være et sted der folk kan finne igjen tidligere eventer de er interessert i. Altfor mange arrangementer kommer og går uten at folk får dem med selv. Men her er det mulig å samle dem på ett sted, oversiktlig og enkelt, sier han.

Rud Pedersen vokser på helse-PR – men lønnsomheten følger ikke etter