- På enkelte områder ligger vi langt foran mange av våre naboland i Europa

NRKs id- og ramadan-sendinger kan bli faste innslag i sendeplanen.  - Revolusjonerende, sier NRK-profil Noman Mubashir.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

- Å skulle speile befolkningen er en viktig del av NRKs oppdrag. Det er ingen tvil om at vi fortsatt har en vei igjen å gå der, sier Vivi Stenberg, prosjektleder for «Festen etter fasten – Id mubarak», som sendes direkte førstkommende søndag på NRK.

Søndagens sending ledes av Dagsrevyen-anker Rima Iraki - og ifølge Stenberg er NRK den første allmennkringkasteren i den vestlige verden som sender et direktesendt underholdningsprogram om en muslimsk høytid. 

- Dette et program som er ment å samle den muslimske befolkningen, men vi ønsker selvsagt også å nå ut til majoritetsbefolkningen. Islam er Norges nest største religion, og når man ser på id-feiringen, så ser man at tradisjonene som omgir høytiden har mange likhetstrekk med de som omgir julefeiringen, sier Stenberg og fortsetter:

- Det handler mye om familiesamvær, spise god mat, barn som får gaver og det å hjelpe de som ikke har det like bra som oss selv. Dette er det godt utgangspunkt for å fortelle historier som forener på tvers av ulikheter. Målet vårt er å bygge broer. 

Allerede før id-programmet har gått på luften, har det sammen med «Ramadan med Noman», fått ros for å være et «fint tilskudd til den offentlige samtalen om religion», slik den kristne avisen Vårt Land skrev på lederplass freag. 

Mens «Ramadan med Noman», som ble sendt tirsdag kveld på NRK, fikk 259.000 seere og markedsandel på 29 prosent - sier NRKs underholdningsredaksjonsjef Eirik Sandberg Ingstad at de håper på «omtrent 300.000 seere» for søndagens sending. 

- Vi håper selvfølgelig at søndagens sending vil bli godt mottatt og at det blir et fast innslag i sendeplanen, sier han. 

Gjort research i både sekulære og religiøse miljøer

Søndagens program har en målgruppe på 14-50 år. Stenberg sier de ansatte i redaksjonen med muslimsk bakgrunn har vært viktige for å kunne skape innhold som når ut til målgruppen. Det er prosjektlederen selv som står bak søndagens program-ide, og hun sier det har vært spennende å jobbe med å fremme identifikasjon og representasjon for nordmenn med muslimsk bakgrunn. 

- Helt siden jeg «pitchet» ideen, har vi jobbet mye med folk som har tettere tilknytning til tematikken enn det jeg har. I tillegg har vi gjort masse uformell og formell målgruppejobbing. Vi har snakket med masse folk, både innenfor sekulære og religiøse miljøer, og gjort mye «outreach» for gruppa den relevante gruppa, sier Stenberg.

- Hvorfor burde publikum «tune» inn for å se sendingen? 

- Jeg tror mange er nysgjerrige på et program om denne typen tematikk, og de vil få se en av NRKs stødigste nyhetsankere lede en underholdningsproduksjon. Sendingen starter åpner med et spektakulært dansenummer av Mona Berntsen og sangeren Hkeem, og «Skam»-stjernen Iman Meskini vil besøke oss sammen med ektemannen for første gang på TV. I tillegg får vi besøk av Musti, en av de mest spennende artistene landet har å by på for tiden. Det blir også fotballprat med Anwar Elyounoussi og besøk av Yousef Hadaoui, sier Stenberg og fortsetter:

- Det blir noe for alle, og man blir både klokere og underholdt samtidig. 

Les også: Ser ikke på innvandrerbakgrunn i mangfoldsregnskap: - Like viktig som kjønnsmangfoldet

Nedskalert fra «festival» til taket på Marienlyst

Søndagens id-sending var egentlig var planlagt som en stor folkefest på utestedet Salt ved Langekaia i Oslo, med opp mot 1000 publikummere, festivalstemning og matboder, røper Stenberg. Programmet hadde vært planlagt i nesten et år før koronakrisen traff Norge. 

- Koronaen satte en stopper for det originale programmet, men ledelsen hadde et ønske om at vi likevel skulle gjennomføre et program, fordi de ønsket å skape samhold under koronakrisen som også har fått konsekvenser for nordmenn som feirer id, forklarer hun. 

Dermed kastet Stenberg og redaksjonen seg rundt for å sette sammen et nytt program. 

- På omtrent tre uker fikk vi til det til. Det var en maraton som ble en sprint, sier Stenberg. 

Ingstad, som er redaksjonssjef i NRK Underholdning, bekrefter at koronakrisen endret planene for sendingen.

- Ideen om et direktesendt underholdningsprogram oppstod for et par år siden, men det har tatt litt tid å utvikle konseptet og å planlegge gjennomføringen. Opprinnelig var planen å gjennomføre dette som et stort show i Oslo sentrum, men av hensyn til restriksjonene rundt koronaviruset, så har vi skalert det ned til et utendørsstudio på Marienlyst, sier Ingstad og legger til:  

- Årets id blir annerledes i og med at man ikke kan samles på den måten man har vært vant til. Vi håper at søndagens sending kan bidra til å spre glede, og gi en følelse av felleskap i denne spesielle tiden.

Les også: TV 2: - Positive til kartlegging av antall journalister med innvandrerbakgrunn

Gjør at unge muslimer føler seg sett og hørt

Programleder Noman Mubashir, som altså ledet tirsdagens «Ramadan med Noman», sier til Kampanje at han er svært fornøyd med seertallene. 

- At 259.000 mennesker, nesten like mange mennesker som bor i Bergen, benker seg foran TVen rundt klokken ti på kvelden er et privilegium. Spesielt i disse dager, hvor NRK konkurrerer mot Netflix, YouTube og et hav av fristende apper. Mange har sett programmet på nettet også, sier han. 

- Hva slags tilbakemeldinger har dere fått på programmet?

- Vi har fått overraskende mange hyggelige tilbakemeldinger. Både fra muslimer og andre. De synes programmet var rørende, viktig, interessant, lærerikt, ærlig og viser mangfoldet blant muslimer i Norge. En ung muslim skrev til meg at han følte seg stolt. Han er følger ikke religiøse ritualer, men følte at gjestene snakket til ham. Det er godt å høre. Jeg tror vi traff en nerve blant seerne, sier han og fortsetter: 

- Andre skriver at settingen var så varm og inkluderende. At middagen først og fremst handlet om det å være mennesker, noe alle har til felles og ikke bare religion. 

- Nå satser altså NRK med egne id- og ramandan-sendinger – har kringkasteren blitt bedre på mangfold siden du startet i Migrapolis for nesten 20 år siden?

- Jeg har vært med på hele turen. Mangfold er veldig viktig for NRK i dag. Vi skal tross alt gjenspeile samfunnet vi lever i. Det finnes omtrent 200.000 muslimer i Norge av alle sorter og slag. Mange av dem kjenner bare Norge. De er født og oppvokst her. Deres historier og opplevelser er også viktig å formidle. Min siste serie, «Rawdah», om modell, vernepleier og influenser Rawdah Mohamed, er et godt eksempel på nettop denne strategien, sier Mubashir.

Han mener flere unge mennesker med muslimsk bakgrunn nå føler at de blir sett og hørt.

- De er ikke bare et problem, men underholdning, rollemodeller, influensere og ressurspersoner. Slike serier er så viktig for den oppvoksende generasjonen av norske muslimer og deres selvfølelse og identitet, fortsetter Mubashir.

Han trekker frem skuespiller Iman Meskini i serien «Skam» og tvillingene «Vita og Wanda» i serien han selv har regissert som noen mange unge med muslimsk bakgrunn kan identifisere seg med. 

- Meskini bryter med klisjebildet av unge muslimske jenter i Norge. Det samme gjør hijabkledde Rawdah eller Vita og Wanda som har røtter i Iran,  men selv ikke er muslimer. 

- Nytt, annerledes og overraskende

- Søndagens direktesending ifølge NRK det første av sitt slag i den vestlige verden - hva vitner dette om? 

- På enkelte området ligger vi langt foran mange av våre naboland i Europa. Et eget idprogram er på NRK er en enorm tillitserklæring og revolusjonerende. Ikke minst et tydelig signal til den muslimske befolkningen i Norge om at de tas på alvor og ikke alltid inviteres til debatt og nyhetsprogram når de har gjort noe galt, sier Mubashir.

Han mener mange med muslimsk bakgrunn kommer til å sette «enorm pris» på id-programmet. 

- Dessuten er mange ikke-muslimer nysgjerrige på islam og muslimer, og vil lære mer, sier han. 

- Din første Ramadan-sending var i fjor. Hvordan fikk dere ideen? 

- Det var en kollega av meg som hadde ideen. Jeg elsket den - og takk og pris sa ledelsen ja. I mange år har NRK satset på de samme type id-innslagene med bønn i moskeen og en middag hjemme hos en pakistansk familie. Dette var nytt, annerledes og overraskede. Og middagene handler om noe mer enn bare fasten - det handler også om mennesker, hva de bærer på av historier, og hvorfor vi tror eller tviler, sier Mubashir.

For «Ramadan med Noman» er målgruppen først og fremst muslimer i Norge, sier Mubashir - men han ønsker selvfølgelig at «alle» skal se programmet. 

- For å nå målgruppen har vi brukt sosiale medier flittig. Å dele videoer på Instagram og Facebook er viktig og effektivt - og ikke minst øker seertallet i nettspilleren når personer med mange følgere deler programmet på Facebook, sier han. 

Les også: - PR- og reklamebyråene har de siste årene vist at de lykkes med å bygge tillit til minoritetsmiljøene

- På enkelte områder ligger vi langt foran mange av våre naboland i Europa