Apple-topp overrasket over norsk nedtur i Cannes - her er hans reklamefavoritter

CANNES (Kampanje): Tor Myhren er lite imponert over syv shortlist og en bronse.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Det var lite. Det var jeg faktisk ikke klar over, sier Tor Myhren til Kampanje.

Siden 2016 har han vært markedsdirektør i Apple og hvert år har han sørget for at selskapet har toppet Interbrand-kåringen «Best Global Brands». Norskættede Myhren som har familie i Trondheim har ledet årets film-jury i Cannes Lions, der Norge med Pol og Bring hadde sin aller siste vinnersjanse fredag.

Les mer: Pol kan vinne filmløve i Cannes: - Helt rått

Filmen «Moldning Madness» klarte dessverre ikke å pynte på resultatet, i det som har vært et magert norsk år i reklame-VM.

I den 71. utgaven blir Norge stående med syv shortlist og én bronseløve, av totalt 81 innsendte bidrag. Det er rundt 40 færre bidrag enn i fjor – en trend som gjenspeiles hos våre svenske og danske naboer. 

I fjor sendte Sverige inn 406 bidrag, men i år ble det bare 304. Danske byråer signerte 188 bidrag i årets VM, sammenlignet med 265 i fjor.

Apple-toppen som til daglig jobber i USA, legger ikke skjul på at han synes det er overraskende med et såpass svakt norsk og nordisk år i Cannes. Han tror dette bidrar til at den kreative bransjen ikke vil se mot de nordiske landene.

- Hvis det er bra jobber som lages i Norge og Norden, så får vi det med oss. Men alt handler om arbeidet – og kommer det ikke noe bra, så er det heller ikke noe å ta stilling til, sier Myhren.

- Forventer at vi er tilbake på normalnivå neste år

Pol og Brings Molding Madness-film ble shortlistet på tirsdag og på den aller siste prisutdelingen ble det klart at vi må nøye oss med Trys bronseløve i år.

Les også: Try sikrer Norges første løve i Cannes

Av syv shortlist har Pol stått for to av dem, og det er Pol-sjef Therese Becke stolt av.

- Det er ikke skuffende at det ikke ble metall. Selv om vi alltid har ambisjoner og selvsagt et sterkt ønske om en løve, så er vi likevel stolte og glade over to shortlist. Vi sendte inn et fåtall jobber i år, og fikk veldig god uttelling, sier Becke til Kampanje.

Kampanje har tidligere denne uken skrevet om «nordisk skrell» i Cannes der Publicis Kitchen-sjef Odd Rune Farsund, Trys kreative leder-team og Dentsu-toppsjef Paal Fure peker på ulike årsaker til at årets reklamefestival ikke har vært en reklamefest. I likhet med Farsund og Try-duoen Egil Pay og Lars Joachim Grimstad, mener også Becke at lavere medaljefangst, skyldes en betydelig nedgang i antall norske innsendelser, som en følge av færre investeringer fra annonsørenes side.

- Vi tror imidlertid ikke at dette kommer til å være normalen fremover. Vi har tradisjon for god kreativitet som virkemiddel for effekt, og det lages mye bra for tiden. Vi håper, og forventer, at vi er tilbake på normalnivå igjen til neste år, sier Pol-sjefen.

Les også: Nordisk skrell i Cannes: - Byråtopper peker på ulike årsaker til nedturen

Anfo-sjef Jan Morten Drange, som leder interesseorganisasjonen til landets største annonsører, mener det ikke er annonsørenes skyld at reklamebyråene har færre kreative arbeider å vise frem.

- I litt dårligere tider må man snu på kronene. Da gjelder det å få mest mulig ut av de midlene man har. I år har Norge og Skandinavia hatt en dårlig sesong. Slikt skjer selv med de beste. Det kan ikke være slik at hver gang noe ikke går byråenes vei så skal man skylde på kundene, sier Drange til Kampanje. 

Les også: Annonsørtopp svarer byråledere etter Cannes-skrell:- Kan ikke skylde på kundene

Norges resultat i Cannes Lions 2024Disse norske bidragene ble shortlistet i det 71. reklame-VM

Kategori Byrå Kunde Resultat
Print & Publishing Try Ikea Bronse
Outdoor Try Ikea  
Outdoor Try Ikea  
Outdoor Try Ikea  
Health & Wellness Pol Redd Barna  
Design Publicis Kitchen Publicis  
Film Pol Bring  

- Ikke den beste filmen, men den beste ideen

Film-kategorien er en av få kategorier som har vært med helt fra starten i Cannes Lions. For 71. gang kåres verdens beste reklamefilmer – som i år er fra Frankrike og Australia.

- Vi var enige ganske tidlige om at det måtte bli to Grand Prix – og vi var enige ganske raskt om at det måtte bli disse to, sier juryleder Myhren.

Sammen med det franske byrået Marcel (Publicis) har Orange laget filmen «Women´s football».

- Dette er ikke den beste filmen, men det er den beste ideen. Den er ikke perfekt, men den får deg til å føle noe, sier Myhren.

Av de over 2000 innsendte bidragene var det ifølge Myhren mange lange filmer, noe juryen har slått hardt ned på.

- Rundt 90 prosent av filmene var altfor lange. Jeg mener vi må bort fra det formatet og finne tilbake til de korte filmene som formidler budskapet og historiene mye raskere. Akkurat nå føler jeg at korte filmer er en tapt kunstform jeg håper vi kan plukke opp igjen.

- Vi må huske på at forbrukerne ikke har flere minutter til å se en reklamefilm. Jeg mener god historiefortelling gjøres på 30 til maks 60 sekunder.

Filmen «Women´s football», er én av to filmer som vinner Grand Prix i årets Cannes Lions. Saken fortsetter under filmen.

- En fantastisk film og en feiring av kreativitet

Film-juryen hadde som alltid mulighet til å dele ut to Grand Prix. Det australske byrået The Monkeys (Accenture Songs), sammen med Sydney Opera House, kan også juble for den gjeveste prisen Grand Prix i Film for «Play it Safe».

- Det er en fantastisk film og en feiring av kreativitet. Om «Women´s football» var den beste ideen, men ikke den beste filmen -  så er «Play it Safe» desidert den beste filmen, og en veldig verdig vinner av Grand Prix, sier Myhren.

Han mener filmen er en feiring av bransjen på sitt aller beste.

- Gode ideer fortjener kreativitet på sitt beste og dette er noe av det aller beste.

Filmen «Play it Safe», er én av to filmer som vinner Grand Prix i årets Cannes Lions.

Apple-topp overrasket over norsk nedtur i Cannes - her er hans reklamefavoritter