Sluttet i TV 2 for å stå opp 03:15 i NRK: - Angrer bitte litt når vekkerklokka ringer

«Nyhetsmorgen» på NRK gjør det stadig skarpere i kampen om radiolytterne og TV-seerne. Til sammen samler programmet nesten 500.000 mennesker i løpet av noen timer på morgenen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Dette synes jeg ble en bra fredag. Det var litt fredagsstemning, sier programleder Linn Wiik i det hun kommer ut av studio på Marienlyst.

Klokken har akkurat slått ni og hun og medprogramleder Birger Kolsrud Jåsund har gått av lufta etter å ha ledet «Nyhetsmorgen» denne fredagen. De to programlederne har i år vært ett av NRKs faste programlederteam for programmet, men de har svært ulik fartstid i statskanalen. Der Kolsrud Jåsund har flere tiår bak seg på Marienlyst, begynte Wiik i NRK på nyåret i år etter å ha tilbrakt hele 13 år hos konkurrenten TV 2. I dag er hun en av de faste programledere på NRKs sending «Nyhetssmorgen» som går både på radio og NRK 1 fra klokken 06.30 til ni hver dag.

- Når står du opp?

- Vi er på Marienlyst halv fem så jeg står opp kvart over tre, sier Wiik.

- Er du fortsatt glad i den nye jobben din?

- Når klokka ringer kvart over tre angrer jeg bitte litt hver gang, men så kommer jeg på Marienlyst også er jeg veldig glad. Det er en fantastisk gjeng og begynne dagen med. Jeg skjønner at flere hundre tusen mennesker velger å begynne dagen med oss, for «Nyhetsmorgen» er et ganske unikt program, sier Wiik før hun blir litt mer alvorlig

- Også føler jeg meg enormt privilegert som får lov til å være en av dem som gir så mange en både oppdatert og, forhåpentligvis, god start på dagen, sier hun.

Det er størrelsen. Det er ekstremt stort på alle måter og jeg pleier å si at det er som å komme til USA hvor alt er litt større. Linn Wiik om overgangen fra TV 2 til NRK

Rutinesprik i fredagspanel

På vei ut av studio kommer også fredagens panel eller det såkalte «Fredagspanelet» som er blitt et fast ukentlig innslag på «Nyhetsmorgen» der tre gjester svarer på tre spørsmål et godt stykke ut i sendingen. Denne fredagen er det den norske artisten og TV-personligheten Erik Anders Sæter, eiendomsinvestor Christian Ringnes og programleder Sarah Natasha Mellbye som er gjester og som har svart på spørsmål om bevæpning av politiet og Musks monsterkompensasjon på en 500 milliarder kroner. Så da sniker vi likeså godt inn et spørsmål om hvordan det står til med deres egne medievaner om morgenen og hører de på «Nyhetsmorgen» på NRK?

- Nei, da har jeg ikke våknet enda, ha ha, sier Sæter før han legger til.

- Men jeg prøver å se på eller høre på når jeg har mulighet, sier han.

- Er det stas å være gjest i «Nyhetsmorgen»?

- Det er kjempehyggelig. Det var litt seriøse temaer i dag, men det ble veldig lett og ledig. Det er en fin måte å formidle nyheter på, sier Sæter.

Heller ikke eiendomsinvestor Ringnes er veldig glad i å stå opp tidligere enn nødvendig.

- Jeg er i kategorien til Erik og står nødig opp på den tiden av døgnet. Men hver gang jeg slumper borti så synes det er veldig morsomt og underholdende. Jeg er glad i å få raske nyheter kort presentert og liker den ledige formen i panelet, sier han.

Den siste fredagsgjesten denne helgen er Sarah Natasha Mellbye, som er kjent både med radio- og TV-mediet fra en lang mediekarriere. Selv liker hun å høre på «Nyhetsmorgen» på radio og skiller seg fra sine Fredagspanel-kolleger denne fredagen.

- Vi har åpenbart ikke samkjørt døgnrytmen. For jeg er opp kvart over fem hver dag. Jeg synes de starter litt sent og heller kunne starte litt tidligere, sier Mellbye.

- Oj, oj, oj, sier Sæter og Ringnes.

Fredagspanelet:

Erik Anders Sæter, Christian Ringnes og Sarah Natasha Melbye var dagens gjester i Fredagspanelet på NRKs Nyhetsmorgen denne fredag. Ikke aller er like fornøyde med sendetidspunktet. Foto: Eivor Eriksen.

- Et veldig viktig program for oss

Heldigvis for lytterne og seerne slipper de stå opp like tidlig som programlederne og Sarah Natasha Melbye. Men selv om 06.30 nok er tidlig for veldig mange, er det bra oppmøte for skjerm og radioapparat. Rundt 350.000 lyttere er innom i løpet av en sending på radio, og TV-tallene nærmer seg 180.000 seere for enten se eller høre «Nyhetsmorgen». Totalt er det dermed snakk om nesten en halv million som til sammen er innom programmet i løpet av noen tidlige timer. 

- «Nyhetsmorgen» er et veldig viktig program. Det setter nyhetsdagen og har fått en sterk posisjon. Det er et lite eventyr for programmet vokser både på radio og TV. Jeg vil tro vi er større enn TV 2 og hvert fall om vi slår sammen tallene, sier nyhetsredaktør Knut Magnus Berge til Kampanje.

Han kaller programflaten for «en hybrid» som NRK forsøker å utvikle til å fungere best mulig på både radio og TV.

- Men «Nyhetsmorgen» er primært et radioprogram. Det er jo sånn at radioens prime time er om morgenen og TVs prime time på kvelden Men «Nyhetsmorgen» er også vårt morgentilbud på TV, sier Berge.

Men det er tøff konkurranse om seerne og lytterne også tidlig på dagen. Parallelt med at nyhetene serveres fra studio på Marienlyst, sender TV 2 fra sin nyhetskanal TV 2 Nyheter og «God morgen Norge» på TV 2 Direkte og de kommersielle radiokanalene P4 og Radio Norge med henholdsvis «Radiofrokost» og «Morgenklubben med Loven & Co.»

Dagen derpå:

Selv med en sommerfest hos nyhetsredaktør Knut Magnus Berge dagen i forveien, er det god stemning i NRKs nyhetslokaler denne fredagen. Her Berge sammen med programelder Birger Kolsrud Jåsund. Foto: Eivor Eriksen.

Tøff kamp om frokostlytterne

Så hvem er størst på morgenen? Det er ikke helt enkelt å sammenligne, men P4 s frokostshow er i hvert fall det største radioprogrammet på morgenen med sine over 300.000 lyttere i snitt hele programmet igjennom.  Programlederne i NRKs morgenstudio synes det er helt greit at lytterne og seerne har ulike preferanser når de konsumerer medier på morgenen.

- Det er mange som ikke liker statskanalen NRK og som velger TV 2 av andre og mer ideologiske grunner. Også er det de som har lyst til å høre på frokostmorgen på P4, men det er ikke de som nødvendigvis sogner til «Nyhetsmorgen» og det er helt fint. De har et kjempebra produkt, men det er et annet produkt enn det vi har, sier Kolsrud Jåsund.

For i motsetning til frokostshowene til P4 og Radio Norge med sin lette blanding av lett studioprat og mye musikk, er tematikken i «Nyhetsmorgen» bred og sammensatt av både kjappe nyheter, lengre reportasjer, debatter og gjester i studio. Innslagene spenner over det meste fra barn i barnehagen til krig og elendighet i Gaza eller Ukraina.

- Det er en utfordring at vi kan få noen litt krevende og vanskelige overganger av og til, men det går stort sett ganske greit. Vi prøver å komponere sendingen med litt av alt. Alternativet ville jo vært og satt søkelyset på Gaza og holde på i 2,5 timer med alle mulige vinkler, men det blir ikke jo noen god sending, sier Kolsrud Jåsund. 

Men for den tidligere TV 2’eren Linn Wiik er det kanskje annerledes? I TV 2 hadde Wiik ulike programlederroller innenfor nyheter, politikk og debatt og i programmer som «Valgkveld» og «Snakk med Linn Wiik».

- Føler du at du konkurrerer med TV 2 når du er på lufta?

- Nei, jeg føler ikke det. Jeg vil alltid heie på TV 2. Kan man si at man er glad for å ha fått ny ektefelle, men fortsatt er glad i eks’en, spør Wiik smilende.

- Du kan si det, ler Kolsrud Jåsund.  

- Ingen overgangsproblematikk

Linn Wiik sier det er mange likheter mellom NRK og TV 2 som hun kjenner godt etter mange år i den reklamefinansierte kanalen

- Hva er den største forskjellen på å jobbe i NRK og TV 2?

- Det er størrelsen. Det er ekstremt stort på alle måter og jeg pleier å si at det er som å komme til USA hvor alt er litt større. Det jeg har likt veldig godt er den faglige og journalistiske tryggheten som finnes på huset her. Det er veldig fint når du er programleder og det siste leddet ut til folk, sier Wiik. 

- Har du funnet deg til rette?

- Ja, men det er jo ikke gøy å være ny. Du blir jo nulla litt, sier Wiik.

- Det gikk ganske fort, og Linn er jo erfaren. Det var ikke noen overgangsproblematikk på noe vis, skyter medprogramleder Birger Kolsrud Jåsund inn.

 

Sluttet i TV 2 for å stå opp 03:15 i NRK: - Angrer bitte litt når vekkerklokka ringer