Orkla tok en råsjans med Stratos-reklame: - Var ikke helt planen

En uke etter seieren i tingretten innrømmer Orkla at de bommet på timingen for blåmandag-reklamen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Tanken var jo at Stratos-reklamen skulle på etter at dommen hadde falt, sier produktsjef for Stratos i Orkla Confectionery & Snacks, Konrad Skogen til Kampanje.

- Og vi tok utgangspunkt i at dommen skulle komme 16. mai, legger han til.

Det som tilsynelatende var et reklamestunt fra Orklas side, poppet opp på reklameplakater i slutten av mai. I Oslo og Trondheim ble forbipasserende møtt av Stratos-kua og den mye omtalte fargen, Pantone 2144C, eller «stratosblå» som Orkla ønsker å kalle den.  Planen var at den stratosblå utendørsreklamen skulle signalisere at dommen i sjokoladestriden mellom Orkla og Mondelez hadde falt. Medieplasseringer var allerede kjøpt, problemet var bare at dommen som var ventet før 17. mai ble utsatt med tre uker. Likevel valgte Orkla å følge planen, for blåmandag-reklamen skulle på uansett, uavhengig av dommen, forklarerer Skogen.

 - Vi tok en råsjans, og det handler om at vi hadde klokkertro på at vi hadde en god sak. Uansett utfall så hadde det blitt en blåmandag, og da kunne vi like gjerne la den gå på som planlagt, sier han.

Les mer: Orkla og Freia i bitter sjokolade-strid: - Uting når norske merkevarer kopierer hverandre

Blåmandag-reklamen:

Ved første øyekast trodde man at Orkla og Stratos feiret seieren i striden mot Mondelez og Freia. Dette er reklamen Stratos kjørte før dommen falt. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Vi kunne trukket i bremsen

De stratosblå reklameplakatene i bybildet vekket oppsikt og flere tolket det som om Orkla hadde vunnet saken. Rådgiver i reklamebyrået Mvh, Eirik Sjo Engen synes det var et «sassy» og friskt reklame-pust fra Orkla.

- Selv om det i utgangspunktet ikke var helt etter planen å gå ut med blåmandag før dommen var avsagt, er det likevel en reklamekampanje vi kunne gått ut med når som helst, for vi mener den treffer bredt. Vi kunne selvfølgelig trukket i bremsen hvis vi mente at det hadde blitt helt feil der og da, men jeg tror man må være ganske koblet på saken og bransjen for å ta referansen til Pantone 2144C, sier markedsdirektør Julie Undlien Wisth, til Kampanje.

Hun avslører at det blir et gjensyn med blåmandag allerede til uken.

- Vi får se hvor hardt vi tråkker på gasspedalen, men vi opplever at dette er et budskap som folk synes er artig og at det er en reklame med glimt i øyet. Blåmandag er helt i Stratos sin tone og løfter frem merkeelementene våre på en god måte, selv uten bruk av logo, sier hun. 

Les også: Orkla hardt ut mot Freia i retten: - Det handler om snylting

- Det var ikke veldig overraskende

Forrige fredag kom dommen i den mye omtalte sjokolade-striden mellom Orkla og Mondelez. Tingretten ga Orkla medhold på alle punkter og var enig med Orkla at blåfargen Pantone 2144C er innarbeidet over tid som varemerke for porøs sjokolade. Freia-eieren varslet umiddelbart at dommen ankes.

- Det var ikke veldig overraskende – vi visste vi hadde gode bevis og sterke argumenter for saken vår, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionar & Snacks, Elisabeth Aandstad Ekheim, til Kampanje.

Les også: Knusende dom i sjokoladestrid - Freia må trekke Boble

Det er tydelig at engasjementet rundt sjokolade-dommen har vært stor, for samme helg gikk Boble salget til himmels. Både Rema 1000, Kiwi og Extra kunne melde om økt salg og flere butikker ble utsolgt.

- Det er ikke overraskende. Dommen sier at Freia må tilbakekalle alle produktene sine, og da er det som forbruker lett å tenke at det skjer med en gang. Vi har stor forståelse for at mange forbrukere synes det er et bra produkt og tror helt enkelt at dette var en naturlig reaksjon som følge av dommen, sier markedsdirektør Wisth.

-Er dere redde for å bli sett på som den kjipe som lager støy?

- Nei, vi er veldig opptatt av å presisere at dette ikke handler om at Freia lager porøs sjokolade. Det handler om Stratos-blåfargen på emballasjen, og det har vi prøvd å kommunisere tydelig hele veien, svarer Ekheim.

Orkla tok en råsjans med Stratos-reklame: - Var ikke helt planen