Nordisk Snap-sjef satser stort på influencere: - Får en følelse av at man kjenner dem

Snapchat vil ikke være som andre sosiale medier og får god hjelp av norske influencere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Pia Tandrup er fortsatt ganske fersk på toppen av den nordiske organisasjonen i Snap, men hun langt ifra fersk i Cannes, der vi møter henne. Tandrup, som har bakgrunn fra Bates og Ogilvy, husker fortsatt da det var reklamebyråene – og ikke teknologiselskapene – som dominerte strandlinjen under reklamefestivalen.

- Jeg husker da Meta kom, og de brukte så mye penger, og alle lurte på hva de gjorde her. Så gikk det to eller tre år, og så forsvant alle reklamebyråene fra stranden. De hadde ikke lenger råd til det, fordi teknologiselskapene kom, minner hun.

Meta er også Tandrups forrige arbeidsgiver. Nå har hun flyttet base fra Metas storstilte strandlokaler til Snaps iøynefallende «takeover» av hotellet JW Marriott. Her har Snap egne møterom, en egen kafé og en terrasse med bar.

- Jeg har vært over 20 år i byråbransjen, og så fire år i Meta og så begynte jeg i Snap i november. For meg er Snap den perfekte kombinasjonen av teknologi og kreativitet, sier hun. 

Les også: Snap henter ny nordisk sjef fra Meta

Vi kaller Norge for «Northern Star» og prøver å lære av Norge når det kommer til utviklingen av Snapchat i Sverige og Danmark. Pia Tandrup, nordisk Snap-sjef

- Vi skiller oss ut

Budskapet Snap har tatt med seg til Cannes i år er «Less social media. More Snapchat». Dette er et relativt nytt slagord for Snapchat som de både bruker overfor annonsører og lovgivere.

- Hva betyr det?

- De som ikke kjenner sosiale medier godt, har en tendens til å si at alt er det samme. Vi mener at vi skiller oss ut. Vi har for eksempel ikke en «feed» og du kommuniserer kun meg egne venner og familie i lukkede grupper, forklarer Tandrup.

Nordmenn flest er selvfølgelig godt kjent med hvordan Snapchat fungerer, men at brukernes innhold ikke spres til folk som ikke har bedt om det og at bilder forsvinner når de er blitt sett, er også et poeng Snap-sjefen gjerne vil sette to streker under i møte med politikere.

- Det er viktig for oss når man utarbeider ny lovgivning at man husker at sosiale medier ikke bare er én ting. Vi er faktisk forskjellige.

Tidligere beskrev Snap seg som et kameraselskap og sastset stort på dingser som kamerabrillene Spectacles. Det gjør de ikke lengre.

- Vi er en kommunikasjonsplattform. Og det gir jo mening, for selv om du går rett til kameraet når du åpner appen, så sender du jo også bildene via Snapchat.

Satser stort på influencere

Kanskje kan man også kalle Snap en influencerplattform. De siste årene er det nemlig ingen tvil om hvor influencerne helst vil ha følgerne sine. Oscar Westerlin dokumenterer så å si hver time, om ikke minutt, på Snapchat, og når Sophie Elise Isachsen deler fra sin hverdag som nybakt mor, skjer det på Snapchat.

De er begge såkalte Snap Stars, et eget influencerprogram som kun er åpent for profiler med mer enn 50.000 følgere.

- Mange influencere legger også ut innhold på andre plattformer, men da legger de ut såkalte Kodak-øyeblikk. På Snapchat legger de ut langt mer og de legger ut fra hverdagen sin. Så følgerne får en følelse av at de kjenner Snap Stars bedre.

I dag er det nærmere 250 nordmenn i dette programmet og de legger ut utallig timer med innhold hver eneste dag. Sophie Elise Isachsen og Oskar Westerlin har i skrivende stund lagt ut nærmere 100 innlegg på hver sin «story» de siste 24 timene.

- Hva slags belønning får de for å legge ut så mye innhold på Snapchat?

- Vi har en modell hvor de tjener en andel av våre reklameinntekter som ligger inne i deres «stories». Så det er kalrt at våre Snap Stars har en interesse av å være til stede. Men det er jo kun så lenge følgerne deres synes det er interessant. Er det ikke lengre interessant, så faller følgerne av.

- Men det er en modell som går ut på at du tjener mer jo mer du legger ut?

- I prinsippet, ja, hvis innholdet er så bra at følgerne vil se på det.

- Når Sophie Elise legger ut fra sin hverdag som mamma på Snapchat, og ikke på Instagram, er det fordi det er mer lukrativt for henne?

- Nei, jeg tror ikke nødvendigvis det, men jeg tror også at det er et spørsmål om å bruke plattformene til det de er best til. Man legger ikke ut 40 innlegg på Instagram om dagen. Det ville ikke være normal atferd. På vår plattform er det normalt, fordi det er en beskjed-app også. Så det er helt normalt at man er på plattformen 30-40 ganger om dagen.

Ser mot Norge

- Det tar jo mye tid å se på alt dette innholdet fra influencerne. Betyr det at brukerne har mindre tid til nyhetsmediene som er på Snapchat?

- En av grunnene til at vi har så stor suksess med Snap i Norge er jo nettopp medieinnholdet vårt. VG og Schibsted har vært en fantastisk partner for oss. Det gjør at mange av våre brukere får nyhetene sine på vår plattform. Kanskje ville de ikke ha lest nyheter hvis vi ikke hadde hatt det, sier Tandrup.

Norge var et av de første landene der Snapchat inngikk avtaler med tradisjonelle mediehus. Det kan være en av grunnene til at appen ikke har hatt like stor vekst i Sverige og Danmark, tror Tandrup.

- Vi kaller Norge for «Northern Star» og prøver å lære av Norge når det kommer til utviklingen av Snapchat i Sverige og Danmark.

- Har nulltoleranse for dette

Akkurat nå er det likevel ikke satsingen på influencere som har fått det til å koke rundt Snapchat i Norge, men spredningen av voldsvideoer, og spesielt blant barn og unge.

I et intervju med Aftenposten sier lederen for Nettpatruljen i Oslo at fenomenet vokser.

- Vi har nulltoleranse for dette på Snapchat. Vi ble startet som en motgift til alminnelige sosiale medier, nettopp fordi vi ville skape et mer sikkert miljø. Så dette tar vi stor avstand fra, sier Tandrup.

- Når det er sagt, vet jeg selvfølgelig godt at det har vært tilfeller hvor det har skjedd, og da gjør vi alt vi overhodet kan for å stoppe det, enten fordi det blir rapportert eller fordi vi ser det. Da blir innholdet tatt ned og vi stenger profiler.

Snap-sjefen mener de har mekanismer på plass for å hindre at barn og unge får bilder eller videoer fra folk de ikke kjenner.

- Hadde det vært en fordel med strengere aldersgrenser på sosiale medier?

- Vi følger reglene som gjelder. En sånn beslutning skal ikke tas av oss, men av lovgivere. Vårt ønske er at man blir enige på tvers av land om hva som er riktig, sånn at vi ikke ender opp med ulike løsninger som kan unngås med VPN-tjenester.

Nordisk Snap-sjef satser stort på influencere: - Får en følelse av at man kjenner dem