Regjeringen gir TV 2 nytt håp etter omstridt momsgrep: - Oppløftende

Medietilsynet har fått i oppdrag å utrede fremtidsutsiktene til mediebransjen og konsekvensene av fjerningen av momsfritaket.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Flere meter tekst har blitt skrevet om mediebransjens motstand mot fjerningen av momsfritaket for nyheter i lyd og levende bilder, som trådde i kraft i 2023. Både før, under og etter gjennomføring av vedtaket, ble det diskutert hett blant norske medietopper, som følte at de ikke nådde frem til regjeringskvartalet med sine formaninger. 

Nå kan det se ut som kulturminister Lubna Jaffery vil gjøre sitt til å legge press på regjeringskollega Trygve Salgsvold Vedum og hans Finansdepartement, slik Jaffery lovet under høstmøtet til Redaktørforeningen i fjor. Kulturministeren har nemlig nå gitt Medietilsynet oppdraget med å utrede fremtidsutsiktene til redaktørstyrte medier og konsekvensene av fjerningen av momsfritaket.

De ønsker en ferdigskrevet rapport på bordet innen utgangen av 2024, ifølge et supplerende tildelingsbrev for årets statsbudsjett som Kampanje har fått innsyn i.

Det gleder TV 2-sjef, Olav Sandnes, som tidligere har beregnet at man fikk påført 150 millioner kroner i ekstrakostnader som følge av Finansdepartementets vraking av momsfritaket. Det var også noe av begrunnelsen for at TV 2 måtte frem med sparekniven i fjor og kutte 400 millioner kroner.

- Vi er glade for at Medietilsynet har fått dette tilleggsoppdraget, og ser frem til å se resultatet av deres vurderinger allerede til høsten. Jeg synes det er spesielt oppløftende at kulturministeren ikke bare inkluderer den store utfordringen rundt å nå unge med nyheter, men også ser dette i sammenheng med medienes avgjørende rolle i et beredskapsperspektiv og befolkningens motstandskraft mot desinformasjon, sier Sandnes til Kampanje.

Se det fullstendige oppdragsbrevet lenger ned i saken!

Les også: - Et kraftig signal til kulturministeren fra TV 2

Om Kulturdepartementet er genuint opptatt av å sikre rammevilkår som opprettholder et mangfold av nyhetstjenester i Norge, må de ligge i forkant av utviklingen, ikke slepe beina etter seg Gard Steiro

- Hjelper lite hvis det ikke blir faktisk endring

Som tidligere omtalt i Kampanje har spesielt TV 2 nytt godt av momsfritaket, og i 2022, som var siste år med fritak for TV 2, sparte det den kommersielle allmennkringkasteren for 150 millioner kroner. Det er akkurat samme sum som kanalen årlig kan motta for sitt allmennkringkasteroppdrag. 

Sandnes gir nå kulturministeren ros. Han opplever henne som lyttende, men også «enig med oss når det gjelder viktigheten av momsfritak for nyheter uavhengig av hvilken plattform eller format som benyttes til å formidle nyhetene».

- Samtidig hjelper det lite hvis det ikke faktisk blir en endring av momsreglene, og jeg håper og tror dette betyr at hun som lovet har tenkt å ta en ny kamp i egen regjering. 

- Er det et håp om at en slik utredning vil legge ekstra press på regjeringen om å gjeninnføre momsfritak?

- Jeg legger til grunn at kunnskapen som innhentes er ment å bety noe for regjeringens mediepolitikk, og jeg jeg tror denne utredningen vil bekrefte og forsterke behovet for styrkede rammevilkår for mediene. Og det viktigste tiltaket for hele bransjen, ikke bare TV 2, er å få en løsning og trygghet rundt momsfritaket for nyheter. 

- Utredningen kommer først halvannet år etter at tiltaket ble fjernet - er det slapt?

- Vi har hele tiden ment at beslutningen ble fattet uten kunnskapsgrunnlag eller tilstrekkelig utredning, og uten ordinære prosesser i forkant. Men gitt at dette supplerende brevet til Medietilsynet bygger på en flertallsmerknad i forbindelse med fjorårets budsjettbehandling i Stortinget, er vi fornøyde med at oppdraget nå er gitt. 

Håper regjeringen til slutt snur:

- Bransjen reagerer ikke utelukkende på grunn av konsekvensene fjerning av fritaket har fått på kort sikt, men at innretningen vil bremse satsingen på fremtidens formater for nyhetsformidling. Dagens mediepolitikk insentiverer i praksis status quo, ikke innovasjon, sier Gard Steiro

- Har holdt utallige festtaler

VG-sjef, Gard Steiro, mener det er langt på overtid at man nå gjør en utredning, men stiller seg positiv til nyheten. 

- Det er oppløftende at departementet lytter til bransjens tydelige innvendinger mot å avvikle merverdiavgiftsfritaket, sier han til Kampanje.

Steiro er også oppmerksom på at oppdraget Medietilsynet nå skal ta fatt på favner bredere enn kun moms når de også «skal beskrive status og vurdere fremtidig utvikling når det gjelder de økonomiske forutsetningene for redaktørstyrte medier i Norge».

- Den oppgaven håper jeg tilsynet tar på dypeste alvor. Skiftende regjeringer har holdt utallige festtaler om mediemangfold og den uavhengige journalistikkens avgjørende betydning for et levende demokrati. De neste årene skal mediebransjen gjennom store omveltninger og forretningsmodellen er under press, kommenterer Steiro. 

Han mener det fremover er «reell risiko for at redaktørstyrte medier svekkes».

- Om Kulturdepartementet er genuint opptatt av å sikre rammevilkår som opprettholder et mangfold av nyhetstjenester i Norge, må de ligge i forkant av utviklingen, ikke slepe beina etter seg, er VG-sjefens tydelige beskjed.

Medietilsynet må ha ekstern bistand

Direktør Mari Velsand i Medietilsynet gleder seg til å ta fatt på oppgaven.

- Dette er et viktig utredningsoppdrag, som vi ser fram til å gå i gang med så snart som mulig. Vi jobber nå med nødvendige avgrensninger, sier hun i en kommentar.

Velsand opplyser om at Medietilsynet vil trenge ekstern bistand for å komme å i mål før utgangen av året.

- Betydningen av redaktørstyrte medier som uavhengige og troverdige informasjonskilder er større enn noen gang, og da er det en forutsetning at disse mediene har gode rammevilkår. For oss blir det viktig å se helhetlig på disse problemstillingene, og få belyst både status og fremtidige scenarier når det gjelder økonomiske forutsetninger for de redaktørstyrte mediene, sier Velsand.

Her kan du se oppdragsteksten til Medietilsynet: - Skal beskrive status og vurdere fremtidig økonomisk utvikling

  • Som en del av arbeidet med å legge til rette for et fortsatt sterkt mediemangfold i Norge, er det behov for oppdatert kunnskap om de redaktørstyrte medienes økonomiske situasjon og økonomiske fremtidsutsikter. Dette er viktig ikke minst sett opp mot den økende utfordringen som ligger i spredning av desinformasjon, fordi redaktørstyrte medier er et sentralt virkemiddel for å styrke befolkningens motstandskraft.
  • Utredningen skal beskrive status og vurdere fremtidig utvikling/scenarier når det gjelder de økonomiske forutsetningene for redaktørstyrte medier i Norge, herunder nåværende og mulige fremtidige konsekvenser av at momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester ble fjernet i 2023.
  • Utredningen skal være i tråd med familie- og kulturkomiteens merknad i Innst. 14 S (2023– 2024): Regjeringen bør vurdere konsekvensene avviklingen av merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester kan få, for tilbudet av elektroniske nyhetstjenester og mediemangfoldet på lengre sikt, jf. bl.a. Totalberedskapskommisjonens anbefaling om å sikre rammevilkår for å opprettholde et mangfold av redaktørstyrte medier.
  • Regjeringen bør videre særlig vurdere konsekvensene avviklingen kan ha for produksjon av levende bilder og medienes fremtidige mulighet til å utvikle attraktive nyhetstilbud, blant annet for yngre målgrupper. Konkret mandat utarbeides i samarbeid med KUD. Utredningen bør ferdigstilles innen utgangen av 2024.

Regjeringen gir TV 2 nytt håp etter omstridt momsgrep: - Oppløftende